Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Reuters: Συμφωνία ΕΕ – Νορβηγίας για δέσμευση CO2 και παραγωγή υδρογόνου

Reuters: Συμφωνία ΕΕ – Νορβηγίας για δέσμευση CO2 και παραγωγή υδρογόνου

0
ΕΕ σημαία
Διαφήμιση

Σε από κοινού συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και την αναβάθμιση της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, κατέληξαν ΕΕ και Νορβηγία.

Μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις γύρω από το κοινό σχέδιο των δύο πλευρών πρόκειται να γίνουν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών και των υπουργών ενέργειας την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, στην ατζέντα των θεμάτων της Συνόδου Κορυφής θα βρίσκεται ο ηγετικός ρόλος που θα παίξει η Βόρεια Θάλασσα στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών και της καθαρής τεχνολογίας. Όπως αναφέρεται, οι 27 και η Νορβηγία σχεδιάζουν να αναπτύξουν κανόνες στην ευρωπαϊκή αγορά και υποδομές για τη δέσμευση, τη μεταφορά, τη χρήση και την αποθήκευση των εκπομπών CO2.

Επιπλέον, έμφαση δίνεται και στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, στο οποίο πρόκειται να στηριχθεί η απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι, η νορβηγική Equinor δεσμεύει και αποθηκεύει τις εκπομπές CO2 από το κοίτασμα φυσικού αερίου Sleipner, ήδη από τη δεκαετία του 1990. Στα επερχόμενα έργα της περιλαμβάνεται το Northern Lights, μια κοινοπραξία για τη δέσμευση άνθρακα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως και η έγχυση έως και 1,5 εκατ. τόνων CO2 ετησίως σε υποθαλάσσια αποθήκη κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Troll, από το επόμενο έτος.

 

Διαφήμιση