Αρχική Ειδήσεις Ορνιθολογική: Εθελοντικό πρόγραμμα παρακολούθησης πτηνών

Ορνιθολογική: Εθελοντικό πρόγραμμα παρακολούθησης πτηνών

0
ορνιθο
Διαφήμιση

 

Ξεκινάει σε λίγες ημέρες το 1ο ανοιξιάτικο εθελοντικό πρόγραμμα παρακολούθησης των Κοινών Ειδών Πουλιών της Ελλάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Το σλόγκαν της φετινης σεζόν δεν είναι άλλο από :«Θεωρείτε τα κοινά είδη πουλιών… δεδομένα; Κακώς!»

Δεδομένα που συλλέγουν κάθε άνοιξη οι χιλιάδες εθελοντές των Προγραμμάτων Παρακολούθησης Κοινών Ειδών σε όλη την Ευρώπη, απεικονίζουν ανησυχητική μείωση στους πληθυσμούς των ειδών αυτών σε 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας από το 1980 οι πληθυσμοί των κοινών ειδών πουλιών έχουν μειωθεί κατά ~20%. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης ειδικά των αγροτικών ειδών έχει μειωθεί κατά 60% (!), κάτι που αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της αγροτικής εντατικοποίησης σε όλη της Ευρώπη. 

Μέσω του Προγράμματος, νέοι και έμπειροι εθελοντές συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην εκτίμηση των πληθυσμιακών τάσεων των ειδών αυτών και κατ’ επέκταση στην προστασία τους όπως και στη διαμόρφωση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Δεικτών από το Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Παρακολούθησης Κοινών Ειδών (PECBMS). 

Διαφήμιση