Αρχική Special Topics Mars Dune Alpha: Το σπίτι στον πλανήτη Άρη

Mars Dune Alpha: Το σπίτι στον πλανήτη Άρη

Ένα συνηθισμένο και συνάμα διαφορετικό σπίτι σχεδίασε η NASA, προορίζοντας για ένοικους ανθρώπους που θα ζήσουν στον πλανήτη Άρη. Κι αυτό γιατί το εν λόγω σπίτι – συνηθισμένο κατά τα άλλα, καθώς περιλαμβάνει τέσσερα δωμάτια και χώρο άθλησης- δε θα βρίσκεται στη Γη.

0
ΆΡΗΣ 3
Διαφήμιση

Από τον Ιούνιο, τέσσερις άνθρωποι θα κλειστούν για πάνω από έναν χρόνο σε αυτό και θα επιχειρήσουν μια προσομοίωση της ζωής στον Άρη. Η κατοικία, που ονομάστηκε Mars Dune Alpha, βρίσκεται στο κέντρο ερευνών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Χιούστον του Τέξας.

Αυτοί που θα κατοικήσουν στο σπίτι, θα βοηθήσουν στην προετοιμασία μιας μελλοντικής αποστολής στον κόκκινο πλανήτη. Με τις μετρήσεις που θα γίνουν στις επιδόσεις τους και τις γνωστικές τους ικανοτήτων, η NASA θα κατανοήσει καλύτερα τους «πόρους» που θα πρέπει να παρέχονται κατά τη διάρκεια αυτού του φιλόδοξου ταξιδιού, εξήγησε η Γκρέις Ντάγκλας, υπεύθυνη του προγράμματος CHAPEA, η οποία επιβλέπει αυτήν την εμπειρία. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, δεδομένων «των πολύ περιοριστικών ορίων βάρους που μπορούν να έχουν οι αποστολές αυτές», πρόσθεσε.

Τα ονόματα των εθελοντών που θα ζήσουν στο σπίτι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι η ομάδα δε θα αποτελείται από αστροναύτες. Επιπλέον, θα υποβάλλονται τακτικά σε στρεσογόνους παράγοντες, με περιορισμούς στο νερό ή υλικές βλάβες.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προετοιμάζει ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής στον Άρη, αλλά η αναχώρηση δεν προβλέπεται άμεσα. Το ταξίδι αυτό, το οποίο θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες, θα μπορούσε να γίνει «στα τέλη των χρόνων του 2030», σύμφωνα με τον διευθυντή της NASA Μπιλ Νέλσον.

ΆΡΗΣ 1 1

Πώς θα είναι αυτό το σπίτι;

Το σπίτι αυτό των 160 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει χώρο κάθετης καλλιέργειας λαχανικών, ένα δωμάτιο αφιερωμένο σε ιατρικές διαδικασίες, έναν χώρο χαλάρωσης, ακόμη και προσωπικούς χώρους εργασίας.

Ένας αεροθάλαμος οδηγεί σε μια προσομοίωση του περιβάλλοντος του Άρη. Στο δάπεδο με την κόκκινη άμμο, βρίσκονται ένας μετεωρολογικός σταθμός, μια συσκευή κατασκευής τούβλων, ένα θερμοκήπιο και ένας κυλιόμενος διάδρομος, πάνω στον οποίο οι υποτιθέμενοι αστροναύτες θα περπατούν κρεμασμένοι από ιμάντες.

«Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να περπατούν σε κύκλους για έξι ώρες», λέει χαμογελώντας η Σούζαν Μπελ, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος της NASA «Behavioral Health and Performance Laboratory».

Σύμφωνα με την ίδια, ο διάδρομος αυτός θα χρησιμεύσει στην αναπαραγωγή της προσπάθειας που απαιτείται για τη σωματική δραστηριότητα στον Άρη, αλλά και για τη συλλογή δειγμάτων, πληροφοριών ή ακόμη για κατασκευές.

Το σπίτι αυτό έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα: είναι προϊόν εκτυπωτή 3D. «Είναι μια από τις τεχνολογίες που μελετά η NASA για τη δυνητική κατασκευή κατοικιών στην επιφάνεια άλλων πλανητών ή της Σελήνης», σημείωσε η Γκρέις Ντάγκλας.

 

Διαφήμιση