Αρχική Special Topics Ιταλία: «Όχι» στην χρήση του «έξυπνου» ChatGPT

Ιταλία: «Όχι» στην χρήση του «έξυπνου» ChatGPT

Σε «φραγή» στην πρόσβαση και χρήση του εργαλείου (chatbot) τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI, με τη στήριξη της Microsoft, προχώρησε η Ιταλία, επικαλούμενη λόγους ιδιωτικότητας.

0
Διαφήμιση

Η Ιταλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που  προχωράει σε αυτήν την απαγόρευση, εγείροντας θέματα για την επικινδυνότητα αυτής της εφαρμογής. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο για το αν θα γίνει πράξη η απαγόρευση αυτή, καθώς οι ιταλικές Αρχές ζητούν τώρα από την OpenAI να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις στη λειτουργία του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης.                                                                                  Η OpenAI δεν επιτρέπει πλέον την πρόσβαση στην Ιταλία μετά την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων της χώρας, η οποία αφού απαγόρευσε το ChatGPT ξεκίνησε έρευνα για τη λειτουργία του εν λόγω εργαλείου. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, γνωστή και ως Garante, κατηγόρησε την OpenAI ότι δεν ελέγχει την ηλικία των χρηστών του ChatGPT, η οποία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 13 έτη.                                                  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Garante, στο ChatGPT «απουσιάζει οποιαδήποτε νομική βάση που να δικαιολογεί τη μαζική συγκέντρωση και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων» τα οποία χρησιμοποιούνται για να «εκπαιδεύεται» το chatbot αυτό.                Πλέον, η OpenAI έχει περιθώριο είκοσι ημερών για να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις. Εάν δεν το κάνει, κινδυνεύει να δεχτεί από τις Αρχές της Ιταλίας πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ, που αναλογεί στο 4% του ετήσιου τζίρου της σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

texnologia9

Τεχνητή νοημοσύνη: Τι συμβαίνει;

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων σχετικά με τη νέα τεχνολογία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), τα οποία εμφανίζονται ικανά να δίνουν άμεσες απαντήσεις μέσω κειμένου ή εικόνων σε ερωτήσεις χρηστών. Με τις εταιρείες τεχνολογίας να ανταγωνίζονται τώρα ποια θα καταφέρει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα, η ιδιωτικότητα των χρηστών που τα χρησιμοποιούν φαίνεται ότι έχει βρεθεί σε δεύτερη μοίρα.                                                                                                            Το ChatGPT chatbot δημιουργήθηκε από την OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και πλέον έχει αποκτήσει συμμετοχή σε αυτό η Microsoft, η οποία είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Google. Η τελευταία είχε επικρατήσει με τη δική της ομώνυμη μηχανή αναζήτησης (το Google Search) στο Bing της Microsoft, αλλά τώρα φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός αυξάνεται ξανά. Το chatbot ChatGPT δεν είναι επίσης διαθέσιμο στην ηπειρωτική Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ, στο Ιράν, στη Ρωσία και σε αρκετά μέρη της Αφρικής, όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμούς στην OpenAI.

 

Διαφήμιση