Αρχική Special Topics  «Η γήρανση του πληθυσμού. Η Ελλάδα του 2050»

 «Η γήρανση του πληθυσμού. Η Ελλάδα του 2050»

Η γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και το δημογραφικό πρόβλημα, όπως αυτό εξελίσσεται θέτει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή προοπτική και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

0
ROTGR s01 v01 01 91e6dc5f
Διαφήμιση

 

 Τα στοιχεία που έρχονται είναι άκρως ανησυχητικά, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» για τον πληθυσμό της Ελλάδας, οι επιδόσεις του οποίου διαγράφονται δυσοίωνες αν δεν υπάρξει άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων, που προϋποθέτουν ευρεία συνεργασία και συντονισμό μεταξύ διαφορετικών τομέων πολιτικής.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών με βασικό ομιλητή τον καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμη του Πανεπιστημίου Πειραιά, κύριο Μιλτιάδη Νεκτάριο με θέμα: «Η γήρανση του πληθυσμού. Η Ελλάδα του 2050», παρουσία πολλών Ροταριανών αξιωματούχων και φίλων του Ομίλου.

Ο κ. Νεκτάριος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι η ενίσχυση των γεννήσεων και η στήριξη της οικογένειας μέσα από την κατάλληλη δημογραφική πολιτική είναι μια πολύπλοκη υπόθεση καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ενίσχυση των γεννήσεων δεν μπορεί να συμβεί παρά μέσα από τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού στην οικογένεια εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος». Όπως είπε «Το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πολύπλευρο, δεν συνοψίζεται στη χαμηλή γεννητικότητα και δεν αρκεί η αύξηση των γεννήσεων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού.»

εργαζόμενοι

Εργατικό δυναμικό: Εργαλεία Ε.Ε εναντίων δημογραφικής γήρανσης

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πολιτικές αύξησης του εργατικού δυναμικού επισημαίνοντας ότι ένα από τα κύρια εργαλεία της ΕΕ για να αντιμετωπίσει το επερχόμενο δημογραφικό πρόβλημα είναι να ενεργοποιήσει το αργούν τμήμα του εργατικού δυναμικού. Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά μοντέλα ανάπτυξης, στους παραγωγικούς τομείς στα οποία βασική και ουσιαστική συνιστώσα είναι η καινοτομία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νεκτάριος, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της γήρανση του πληθυσμού θα χαρακτηρίσει τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση των παραγωγικών προτύπων σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, ενώ καίριο αντισταθμιστικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού θα διαδραματίσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, Ροτ. Αναστάσιος Μπάλλας υπογράμμισε τη σημασία της ομιλίας, καθώς η  δημογραφική γήρανση αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα της Ελλάδος με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές, εργασιακές και αναπτυξιακές συνέπειες και επισήμανε ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει στοχευμένα μέτρα για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος και την αποφυγή των συνέπειών της.

Κατά τη διάρκεια της συνεστίασης τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου, είχαν τη χαρά να υποδεχθούν και δύο νέα μέλη στον Όμιλο. Την Ευρωβουλευτή κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, καθώς και τον καθηγητή Ιατρικής κύριο Κωνσταντίνο Στρατάκη.

 

Διαφήμιση