Αρχική Ειδήσεις ΕΒΕΑ: Ανθεκτικές οι ελληνικές επιχειρήσεις παρά την κρίση

ΕΒΕΑ: Ανθεκτικές οι ελληνικές επιχειρήσεις παρά την κρίση

Δυνατές και ανθεκτικές μέχρις ώρας αναδεικνύονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους πέρασαν με επιτυχία το «τεστ» της οικονομικής κρίσης του 2009, κρατώντας παράλληλα σθεναρή στάση έναντι των νέων δυσκολιών που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια.

0
καταστήματα
Διαφήμιση

 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά. Η έρευνα διεξήχθη κατά την περίοδο 2-13 Μαρτίου, σε δείγμα 795 ατόμων, εκπροσώπων επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, το 40,9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι κατάφερε να αντεπεξέλθει στις αλλεπάλληλες συνθήκες αστάθειας που δημιούργησαν οι πολλαπλές κρίσεις από το 2009, ενώ σε ποσοστό 36,5% ανέφεραν ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθουν σε μία νέα κρίση. Επιπλέον, το 13,2% των επιχειρήσεων απάντησε ότι δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα, ενώ το 6,3% δήλωσε ότι βίωσε περίοδο ανάπτυξης.

Αναφορικά με τον τζίρο, κατά το τελευταίο έτος, το 42,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυξήθηκε,  το 32,1% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι ο τζίρος έμεινε αμετάβλητος και μόνο το 23,3% των επιχειρήσεων ανέφερε μειωμένο τζίρο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, η μεταβολή του τζίρου κυμαίνεται σε ποσοστά έως 25%. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που αύξησαν το τζίρο τους, υπάρχουν επιχειρήσεις (3%) που σημείωσαν αύξηση πάνω από 75%.

Σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 35,8% των επιχειρήσεων απάντησε ότι θα πορευθεί καλύτερα, το 24,5% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 23,3% πιστεύει ότι η οικονομία θα πορευθεί χειρότερα.

Τέλος, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48,4%) εκτιμούν ότι οι ίδιες θα πορευθούν καλύτερα τους επόμενους 12 μήνες, το 33,3% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι δε θα υπάρξει κάποια αισθητή διαφορά, ενώ μόλις το 11,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η πορεία τους θα είναι χειρότερη. Σε δηλώσις της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Μέσα από διαδοχικές κρίσεις, έχουν καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ενισχύσουν σημαντικά την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Η αισιοδοξία που καταγράφει η έρευνα του ΕΒΕΑ σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων είναι χαρακτηριστική της αλλαγής του κλίματος» τόνισε η ίδια. Βέβαια, όπως είπε «η προώθηση επενδύσεων, επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, μεταρρυθμίσεων και έργων, που επιτρέπουν στη χώρα να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και διεθνή ανταγωνιστικότητα πρέπει να είναι ο σκοπός των ίδιων των επιχειρήσεων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες προκλήσεις».

 

 

Διαφήμιση