Αρχική Βίντεο Ερντογάν: Με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» φιλοδοξεί να κερδίσει τις εκλογές-(Βίντεο)

Ερντογάν: Με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» φιλοδοξεί να κερδίσει τις εκλογές-(Βίντεο)

Ξαναχτυπάει ο Ταγίπ Ερντογάν και θέτει στη προεκλογική του καμπάνια το παράλογο αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας”.  Στο νέο σποτ του ΑΚΡ, του κόμματος του Προέδρου της Τουρκίας  η γείτονα χώρα δεν διστάζει να εμφανίσει το σύνολο των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή.

0
erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Φωτό REUTERS/POOL New
Διαφήμιση

Συγκεκριμένα, τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως αλλά και η δυτική Θράκη, εμφανίζονται κάτω από την τουρκική ημισέληνο σε προεκλογικό σποτ του AKP του κόμματος Ερντογάν. Το διαφημιστικό των 108 δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστεί η σημαία της Τουρκίας, ανέβηκε στα social media του AKP για να τιμήσει την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού» που αποτελεί εθνική γιορτή για την γείτονα χώρα. Η επέτειος καθιερώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καθώς στις 23η Απριλίου 1920 ιδρύθηκε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση που αποτελεί σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας της Τουρκίας και η οποία αφιερώθηκε από τον Τούρκο ηγέτη στα παιδιά.

ellada tourkia 6 12 milia
Χάρτης του Αιγαίου όπως είναι με 6 τα χωρικά μίλια, και όπως μπορεί να είναι με επέκτασή τους στα 12

Αθήνα: Τι απαντάει στον τουρκικό παραλογισμό 

Μετά το σποτάκι αυτό, η Αθήνα έστειλε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, στο οποίο αναφέρει πως δεν θα επιτρέψει η εσωτερική τουρκική πολιτική αντιπαράθεση να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης δήλωσε πως «Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».

Η τοποθέτηση του κ. Αρναούτη ήρθε ως απάντηση των δηλώσεων Τσαβούσογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «TV100» με τις οποίες επανέφερε την ατζέντα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δικαίως λέμε ότι είναι δικές μας. Δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους» ενώ παράλληλα δικαιολογεί τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου.

Επανέρχονται οι προκλήσεις

Αν και μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είχε μετριαστεί αρκετά, η προεκλογική μάχη στην Άγκυρα φαίνεται να την επαναφέρει. Οι υπουργοί της Κυβέρνησης Ερντογάν έχουν ξεκινήσει εκ νέου τις προκλήσεις, με αποκορύφωμα το προεκλογικό σποτ του ΑΚΡ, το οποίο θέτει όλο το Ανατολικό Αιγαίο υπό τουρκική κατοχή.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

Ο Τσαβούσογλου ανοίγει την ατζέντα της αμφισβήτησης των Ελληνικών νησιών (Από το 21:05 έως το 21:37). Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/Qu_fJjz-vvA

«Όταν διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω στα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων και τα δικά μας αεροσκάφη εισέρχονται μεταξύ των 4 μιλίων ,τα οποία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν τους ανήκουν , τότε αρχίζουν και μιλάνε για παραβιάσεις. Επίσης, υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριότητα τους. Αναφέρομαι για τις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, οι οποίες δεν καθορίζουν με σαφήνεια την κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε ότι μας ανήκουν . Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές της” και τότε ξεσπάει ένταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε να επανέλθει η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. (Από το 22:15 έως το 22:42). Δείτε το βίντεο:https://youtu.be/Qu_fJjz-vvA

«Και εκείνοι εκείνοι έχουν εκλογές μια εβδομάδα μετά από εμάς, και φτάσαμε σε μια συμφωνία να κάτσουμε και πάλι σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον να συζητήσουμε πως θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά αύριο μπορεί να γίνει κάποια ένταση» είπε χαρακτηριστικά για να εκφράσει παράλληλα την ενόχλησή του που Έλληνες αξιωματούχοι τίμησαν την επέτειο Γενοκτονίας των Αρμενίων.

 

Διαφήμιση