Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ανοίγει από μέρα σε μέρα η πλατφόρμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες...

Ανοίγει από μέρα σε μέρα η πλατφόρμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες – Έπεται το “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει και επισήμως η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες.

0
ΑΠΕ Φωτοβολταϊκά
Διαφήμιση

Δικαιούχοι του προγράμματος που έχει προδημοσιευθεί από τις 23 Μαρτίου είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης.

Παράλληλα σε τελικό στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαδικασίες ώστε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η πλατφόρμα για το άλλο δημοφιλές πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας ο οδηγός του οποίου επίσης έχει προδημοσιευθεί τον Μάρτιο, δηλαδή το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα.
Σε ότι αφορά τα φωτοβολταικά στις στέγες ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού και μπαταρίας φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.

Η καθυστέρηση στο επίσημο άνοιγμα της πλατφόρμας του προγράμματος αποδίδεται στο γεγονός ότι αναμενόταν η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών της διάθεσης των κοινοτικών και εθνικών πόρων καθώς και η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την επισημοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής.
Οι διαδικασίες αυτές έχουν ολοκληρωθεί σε ότι αφορά το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες το οποίο θα προκηρυχθεί επισήμως στο τέλος της εβδομάδας, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται και για το πρόγραμμα της αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς.

Λεπτομέρειες για την επιδότηση

Σε ότι αφορά τους όρους του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση φθάνει στο 75% για τα ευάλωτα νοικοκυριά για τα οποία διατίθενται διακριτά 35 εκατ. ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό των 200 εκατ ευρώ του προγράμματος. Προβλέπεται επίσης ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
• Για τα ευάλωτα νοικοκυριά ο προϋπολογισμός είναι 35 εκατ. ευρώ
• Για νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα έως 40.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 85 εκατ. ευρώ.
• Για νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μεγαλύτερό από 40.000 ο προϋπολογισμός είναι 50 εκατ. ευρώ
• Για αγρότες ανεξαρτήτως εισοδήματος ο προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται και από την ισχύ του συστήματος που θα εγκατασταθεί και είναι 60 ή 65% για τα ευάλωτα νοικοκυριά για το φωτοβολταικό και 100% για την μπαταρία.
Στα νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ η επιδότηση για το φωτοβολταικό είναι 35% ή 25% αναλόγως της ισχύος και για τη μπαταρία 100%
Για τα νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μεγαλύτερο από 20000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μεγαλύτερο από 40.000 ευρώ για το φωτοβολταικό η επιδότηση είναι 30% ή 20% και για τη μπαταρία 90%
Για τους αγρότες ανεξαρτήτως εισοδήματος και ισχύος εγκατάστασης η επιδότηση για το φωτοβολταικό είναι 40% και για τη μπαταρία 90%.

Μπαταρίες

Για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων πλην των αγροτών υποχρεωτική είναι η εγκατάσταση μαζί με το φωτοβολταικό και μπαταρίας.
Οι αιτήσεις μπορούν να αφορούν είτε την κύρια είτε τη δευτερεύουσα κατοικία.

Η μέγιστη ισχύς τόσο του φωτοβολταικού όσο και της μπαταρίας μπορεί να είναι μέχρι 10,8 KW.
Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

ηλιακοι

Εν αναμονή και το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα 

Εν μέσω προεκλογικού πυρετού οι καταναλωτές περιμένουν και το άνοιγμα  της πλατφόρμας για το πρόγραμμα Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα. Όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα και την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι διαθέσιμες έπειτα από αίτηση με είσοδο στο allazothermosifona.gov.gr.

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του gov.gr (allazothermosifona.gov.gr) ξεκινούν τις επόμενες ημέρες – αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:

  • Να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του.
  • Να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ » σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Διευκρίνιση περιπτώσεων:

  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
  • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική φορολογική δήλωση) δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με Μέσο Ετήσιο Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (τριάντα χιλιάδες ευρώ).
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι που έχουν λάβει ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν ενίσχυση αγοράς Ηλιακού Θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό όπως για παράδειγμα στα προγράμματα Εξοικονομώ.

Κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη).
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία, από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες (Κύρια και Δευτερεύουσα), εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας ενότητας.

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, θα πρέπει να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα του ωφελούμενου. Με τη συμμετοχή του, κάθε ωφελούμενος στο Πρόγραμμα δηλώνει τη ρητή αποδοχή της υποχρέωσης παράδοσης του παλαιού Θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής, από τον οποίο προμηθεύεται και τον επιχορηγούμενο νέο θερμοσίφωνα.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα προς αντικατάσταση του Παλαιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα, μόνο εφόσον ο παλαιός προς απόσυρση θερμοσίφωνας έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των σαράντα (40) λίτρων.
  • Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι άρτιοι. Επίσης πρέπει πριν την αντικατάστασή τους θα πρέπει να ήταν τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τα εισοδηματικά κριτήρια για επιδότηση

Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες, για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, που ορίζεται για την επιδότηση ως εξής:

  • Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
  • 000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
  • 000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Για τον υπολογισμό των κριτηρίων κατάταξης λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:

  • Στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους «αναφοράς» (φορολογικό έτος 2021), καθώς και τα σχετικά εισοδήματα που προκύπτουν από την πράξη προσδιορισμού φόρου του ίδιου έτους.
  • Στοιχεία πιστοποιητικών αναπηρίας που παρέχονται μέσω του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Πόση είναι η επιδότηση – Παραδείγματα

Παράδειγμα 1: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων από τοπικό προμηθευτή. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 759,00 ευρώ το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 612,10 ευρώ (γραμμή 1 – στήλη 3 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
  • ΦΠΑ: 146,90 ευρώ (24% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
  • Σύνολο: 759,00 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Παράδειγμα 2: ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας από τη Χίο προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων από τοπικό προμηθευτή από το νησί της Χίου. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των € 970,91 το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 829,84 ευρώ (γραμμή 3 – στήλη 2 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
  • ΦΠΑ: 141,07 ευρώ (17% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
  • Σύνολο: 970,91 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Ο αιτών υποβάλλει αίτηση δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
    ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Κατοικία, πολυκατοικίες, σπίτια, επιδότηση ενοικίου
Πηγή: EUROKINISSI

Voucher για ηλιακό θερμοσίφωνα

Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης και τη γνωστοποίηση τους, οι ωφελούμενοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, προχωρούν στην έκδοση των επιταγών (vouchers) που τους αναλογούν, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος.

Κάθε επιταγή:

  • έχει ψηφιακή μορφή,
  • αφορά την αντικατάσταση ενός και μόνο Θερμοσίφωνα (αγορά νέου – ανακύκλωση παλαιού),
  • συνδέεται με συγκεκριμένο ωφελούμενο και δε μεταβιβάζεται,
  • αφορά συγκεκριμένο ποσό (μέγιστη ονομαστική αξία και % επιχορήγησης).

Οι επιταγές (vouchers) θα εμφανιστούν στο λογαριασμό του ωφελούμενου στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος. Επίσης, θα αποσταλούν μέσω SMS, στο επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει.

Τα στοιχεία που φέρει κάθε ψηφιακή επιταγή περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον:

  • το μοναδικό κωδικό της επιταγής (Voucher ID),
  • το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου της επιταγής, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης,
  • το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία,
  • τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.
Διαφήμιση