Αρχική Πολιτισμός Βιβλίο: «Χιούμορ» του Terry Eagleton

Βιβλίο: «Χιούμορ» του Terry Eagleton

Ο Terry Eagleton αναλύει και ερμηνεύει την κοινωνική και πολιτική εξέλιξη του χιούμορ ανά τους αιώνες. Ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ χιούμορ.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Eagleton
Διαφήμιση

Ο διακεκριμένος καθηγητής Λογοτεχνίας Terry Eagleton γράφει ένα απολαυστικό βιβλίο για το χιούμορ και τον πολύτιμο ρόλο του σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

«Το χιούμορ είναι τρομερά ευπροσάρμοστο και πολυμορφικό, ένα φαινόμενο που ο διεξοδικός ορισμός του είναι αδύνατος» σημειώνει ο Eagleton στον πρόλογο της μελέτης του.

Αναγνωρίζοντας την δυσκολία του εγχειρήματος ο συγγραφέας αναφέρει:

«Πολλές μελέτες για το χιούμορ ξεκινούν με την αμήχανη παραδοχή ότι η ανάλυση ενός αστείου το σκοτώνει. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι, αν θέλεις να προκαλέσεις γέλιο, δεν ενδείκνυται να αστειευτείς και να αναλύσεις το αστείο σου την ίδια στιγμή […] Το χιούμορ και η ανάλυσή του μπορούν κάλλιστα να συνυπάρχουν. Το να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ένα αστείο δεν το υπονομεύει απαραίτητα, όπως το να γνωρίζουμε ένα ποίημα δεν το καταστρέφει. Σε αυτό το ζήτημα, η θεωρία και η πρακτική καταλαμβάνουν διαφορετικά πεδία. Για παράδειγμα, το να γνωρίζουμε την ανατομία του παχέος εντέρου δεν συνιστά εμπόδιο στο να απολαύσουμε ένα γεύμα. Επίσης, οι γυναικολόγοι μπορούν να έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και οι μαιευτήρες μπορούν αν κανακεύουν ένα μωρό. Αλλά και οι αστρονόμοι, που  καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την απολύτως ασήμαντη θέση της Γης στο σύμπαν, δεν γίνονται αλκοολικοί ούτε πηδούν από γκρεμούς, ή τουλάχιστον δεν το κάνουν γι’ αυτό το λόγο. Το βέβαιο είναι ότι στα ράφια των βιβλιοθηκών θα βρούμε πολλές θεωρίες περί χιούμορ χωρίς ίχνος χιούμορ» .

Φωτογραφία: Nick Fewings / unsplash

Γιατί γελάμε;

Γραμμένο από έναν καταξιωμένο στοχαστή, η μελέτη αυτή περιστρέφεται γύρω από τη φύση και τις λειτουργίες του χιούμορ. Γιατί γελάμε; Τι πρέπει να συμπεράνουμε από τις ποικίλες μορφές γέλιου, από το ξεκάρδισμα και  το κακάρισμα έως τον καγχασμό και το χάχανο; Είναι το χιούμορ ανατρεπτικό ή αντίθετα εκτονώνει απλώς τις εντάσεις; Μπορούμε να ορίσουμε το «πνευματώδες χιούμορ»; Η μελέτη του Eagleton είναι γεμάτη διαφωτιστικές ιδέες κι εξετάζει με κριτική διάθεση διάφορες γνωστές θεωρίες περί χιούμορ μεταξύ των οποίων  την άποψη ότι το χιούμορ πηγάζει από την ασυνάφεια, καθώς και τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το χιούμορ αντικατοπτρίζει μια σχεδόν σαδιστική μορφή ανωτερότητας έναντι των άλλων.

Ποιος είναι ο Terry Eagleton

Ο Terry Eagleton είναι ίσως ο πιο σημαντικός Βρετανός κριτικός της λογοτεχνίας και της κουλτούρας των ημερών μας. Σπούδασε λογοτεχνία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και δίδαξε ως καθηγητής στην Οξφόρδη και στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Από το 2008 είναι πρόεδρος στο Τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Έχει γράψει περισσότερα από 50 βιβλία, τα οποία, εκτός από ζητήματα λογοτεχνίας, εξετάζουν θέματα πολιτικής, ηθικής, ιδεολογίας και θρησκείας.

ΤΙΤΛΟΣ: Χιούμορ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Terry Eagleton
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιώργος Μπαρουξής
ΕΚΔΟΤΗΣ: Πεδίο
ΣΕΛ.:240
ΤΙΜΗ: 15.90 €

 

Διαφήμιση