Αρχική Ζώα Ισπανία: Πέντε δράκοι του Κόμοντο γεννήθηκαν σε ζωολογικό κήπο

Ισπανία: Πέντε δράκοι του Κόμοντο γεννήθηκαν σε ζωολογικό κήπο

Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια αναπαραγωγής της μεγάλης σαύρας που απειλείται με εξαφάνιση.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
carlos cram PvUo0BBZZmc unsplash
Δράκος του Κόμοντο (Φωτογραφία: Carlos Cram / unsplash)
Διαφήμιση

Πέντε δράκοι του Κόμοντο γεννήθηκαν στον ζωολογικό κήπο της Φουενχιρόλα στην Ισπανία.

Ο δράκος του Κόμοντο είναι το μεγαλύτερο είδος σαύρας στον κόσμο και απειλείται με εξαφάνιση λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών που συρρικνώνει τους οικοτόπους του. Το είδος του, που ενδημεί σε μερικά νησιά της Ινδονησίας, ζει στις παρυφές των δασών ή την ανοιχτή σαβάννα, σπανίως σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων.

Το 2021 ο Δράκος του Κομόντο εντάχθηκε στην «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) αφού εκτιμάται πως μόλις 1.500 ερπετά του συγκεκριμένου είδους υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη.

chandler cruttenden W0 3v369lrE unsplash
Δράκος του Κόμοντο (Φωτογραφία: Chandler Cruttenden / unsplash

Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο για του Δράκους

Αυτή είναι η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια αναπαραγωγής της μεγαλύτερης σαύρας στον κόσμο, εδώ και μια δεκαετία, στην Ισπανία. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα για όλους μας» δήλωσε στο Reuters η Μιλάγκρος Ρομπλέδο, επικεφαλής του τμήματος Ερπετολογίας στον ζωολογικό κήπο της Φουενχιρόλα, η οποία αυτοαποκαλείται «μητέρα» των δράκων του Κόμοντο.

Η 13χρονη σαύρα Όρα γέννησε δώδεκα αυγά τον περασμένο Αύγουστο. Πέντε από αυτά επιλέχθηκαν και εκκολάφθηκαν σε θερμοκοιτίδα ύστερα από επτά μήνες. Οι δύο δράκοι του Κομόντο ζευγάρωσαν στις 24 Ιουνίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη στην Ισπανία, και ο πρώτος δράκος του Κόμοντο που εκκολάφθηκε «βαφτίστηκε» Χουανίτο.

«Ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα, κουραστικό και χρονοβόρο, το οποίο όμως μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση», είπε η Ρομπλέδο, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον του απειλούμενου είδους προοιωνίζεται ελπιδοφόρο.

joshua j cotten VCzNXhMoyBw unsplash
Δράκος του Κόμοντο (Φωτογραφία: Joshua J. Cotten/ unsplash

Το κάθε σαρκοβόρο ερπετό, που ζυγίζει σήμερα λιγότερο από ένα λεμόνι, αναμένεται να φθάσει σε βάρος τα 70 κιλά και σε μήκος τα τρία μέτρα.

Στη φύση, οι νεογέννητοι δράκοι του Κόμοντο αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο έδαφος, προτιμώντας τις κορυφές των δέντρων και είναι ανεξάρτητοι από πολύ μικρή ηλικία. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, όμως, φιλοξενούνται απομονωμένοι, ώστε οι κτηνίατροι να παρακολουθούν την ανάπτυξή τους, προτού μεταφερθούν στο καταφύγιο όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα ερπετά και παρουσιαστούν στο κοινό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Reuters

Διαφήμιση