Αρχική Πολιτισμός Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Οι παραστάσεις που θα δούμε στην Επίδαυρο φέτος το καλοκαίρι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Επίδαυρος
Διαφήμιση

Το Φεστιβάλ Αθηνών ανακοίνωσε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

8 παραστάσεις φέτος στην Επίδαυρο

Το Φεστιβάλ Αθηνών θα ξεκινήσει  φέτος με την παράσταση «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 26 Αυγούστου με την παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνό» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.

Ακολουθούν όλες οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

7 & 8 Ioυλίου 2023
«Ιππόλυτος» του Ευριπίδη
Μια σκηνοθεσία που βουτάει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη βλέποντάς το σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, όπου τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος.  Ένας  δυνατός θίασος 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών θα βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής.
Εθνικό Θέατρο
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Παίζουν (αλφαβητικά): Κόρα Καρβούνη, Αμαλία Νίνου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ορέστης Χαλκιάς. Συμμετέχει 17 μελής Χορός (θ.α.)

Κατερίνα Ευαγγελάτου Ioanna CHATZIANDREOU 1 e1678807103182
Κατερίνα Ευαγγελάτου (Φωτογραφία: Φεστιβάλ Αθηνών)

14 & 15 Ioυλίου 2023
«Σφήκες» του Αριστοφάνη
Εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, το Εθνικό Θέατρο καλεί την ανατρεπτική δημιουργό να στρέψει τη ματιά της στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το αριστοφανικό έργο, σαρκάζοντας τις σύγχρονες παθογένειες με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.
Εθνικό Θέατρο
Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου

Παίζουν (αλφαβητικά):  Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Θοδωρής Σκυφτούλης

21 & 22 Ioυλίου / ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Frank Castorf
«Μήδεια» -Βασισμένο στον έργο του Ευριπίδη
Στη συνέχεια του κύκλου των αναθέσεων αρχαίων έργων σε κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, το Φεστιβάλ Αθηνών καλεί φέτος για πρώτη φορά στην Επίδαυρο τον Φρανκ Κάστορφ να σκηνοθετήσει «Μήδεια» σε μια παράσταση που δίνει το διεθνές στίγμα του φετινού προγράμματος. Ο Κάστορφ υπηρετεί ένα θέατρο ακραίο και ρηξικέλευθο με υλικά μια έντονα εικαστική γλώσσα και μια σύγχρονη υποκριτική υψηλής θερμοκρασίας. Συνηθίζει να συνθέτει διαφορετικά κείμενα ανεξαρτήτως εποχής με στόχο να αναδείξει τον στοχασμό και τη φιλοσοφική αντιπαράθεση στο υπόστρωμα της κάθε ιστορίας.
Σκηνοθεσία: Frank Castorf
Παίζουν (αλφαβητικά):  Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Ψαρράς

FRANK CASTORF
Frank Castorf (Φωτογραφία: Φεστιβάλ Αθηνών)

28 & 29 Ioυλίου 2023
«Βατράχια» του Αριστοφάνη
Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο αριστοφανικό εξπρεσιονισμό.
Σκηνοθεσία: Έφη Μπιρίμπα
Παίζουν (αλφαβητικά): Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Έκτορας Λιάτσος, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Ξάφης, Κυριάκος Σαλής, Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης.

4 & 5 Αυγούστου
«Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή

Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτή η ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της; Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη των ηρώων του, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
Παίζουν (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Καταλειφός, Μάξιμος Μουμούρης, Αγγελική Παπαθεμελή.

γιώργος σκεύας
Γιωργος Σκεύας (Φωτογραφία: Φεστιβάλ Αθηνών)

11 & 12 Αυγούστου
«Εκάβη» του Ευριπίδη
Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.
Σκηνοθεσία:  Ιώ Βουλγαράκη
Παίζουν (αλφαβητικά):  Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης
Χορός: Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου, Νιόβη Χαραλάμπους.

18 & 19 Αυγούστου
«Τρωάδες» του Ευριπίδη
Στις «Τρωάδες» ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή.
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Σκηνοθεσία:  Χρήστος Σουγάρης
Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Πιατάς, Μαρίζα Τσάρη.

Χρήστος Σουγάρης
Χρήστος Σουγάρης (Φωτογραφία: Φεστιβάλ Αθηνών)

25 & 26 Αυγούστου
«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε δει τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής, διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα.Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό  συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά.
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Σίμος Κακάλας, Χρήστος Μαλάκης, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Στάνκογλου και άλλοι 7 ηθοποιοί • Μουσικός επί σκηνής Φώτης Σιώτας,

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τις ώρες των παραστάσεων

7 Ιουλίου – 26 Αυγούστου
Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο

Το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα συνεχίζεται και φέτος, φέρνοντας κοντά στα παιδιά το υπέροχο και μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων. Ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Το πρόγραμμα συντονίζει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ, σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο –κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Για παιδιά 5 – 12 ετών.

Διαφήμιση