Αρχική Ειδήσεις Ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα: Πρόσβαση στις υπηρεσίες και διασυνοριακή ταυτοποίηση  

Ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα: Πρόσβαση στις υπηρεσίες και διασυνοριακή ταυτοποίηση  

Την ενημέρωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας ζητεί και προτίθεται να ψηφίσει στα μέσα Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  στην ολομέλεια του, με στόχο την ψηφιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες όλων των πολιτών της Ε.Ε.

0
υπολογιστής - διαδίκτυο - internet
Εικόνα: UNSPLASH/Christin Hume
Διαφήμιση

 

Την ενημέρωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας ζητεί και προτίθεται να ψηφίσει στα μέσα Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  στην ολομέλεια του, με στόχο την ψηφιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες όλων των πολιτών της Ε.Ε.

Καθώς μετά την πανδημία Covid-19 οι κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες έγιναν κατά βάσει ψηφιακές στα περισσότερα Κράτη μέλη της Ε.Ε., το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα μπορούν με την χρήση της Ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες.

ΕΕ eIDAS 10 3 2023
Τι  σημαίνει αυτό πρακτικά

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα (eID) επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης διασυνοριακά. Επιπλέον, οι Ευρωπαίους πολίτες μπορούν να αναγνωρίζουν και να πιστοποιούν την ταυτότητα τους στο Διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε εμπορικούς παρόχους, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιώντας την εθνική ηλεκτρονική τους ταυτότητα.

Τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας;

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • δημόσιες υπηρεσίες όπως αίτηση πιστοποιητικών γέννησης,
 • ιατρικά πιστοποιητικά,
 • αναφορά αλλαγής διεύθυνσης
 • άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού
 • υποβολή φορολογικών δηλώσεων
 • αίτηση για πανεπιστήμιο, σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ
 • αποθήκευση ιατρικής συνταγής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στην Ευρώπη
 • απόδειξη της ηλικίας
 • ενοικίαση αυτοκινήτου με ψηφιακή άδεια οδήγησης
 • check in σε ξενοδοχείο

  Βελτιωμένοι κανόνες

  Ο κανονισμός του 2014 για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, ελέγχου ταυτότητας και εμπιστοσύνης (eIDAS) απαιτούσε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να θεσπίσουν εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής αναγνώρισης που πληρούν ορισμένα τεχνικά πρότυπα και πρότυπα ασφαλείας. Στη συνέχεια, τα εθνικά αυτά συστήματα συνδέονται προκειμένου να επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν την εθνική ηλεκτρονική τους ταυτότητα για πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες σε άλλες χώρες της ΕΕ.

  Το 2021, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση που βασίζεται στο πλαίσιο eIDAS, με στόχο να επιτρέψει τουλάχιστον στο 80% των πολιτών να χρησιμοποιούν ψηφιακή ταυτότητα για πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες εντός συνόρων της ΕΕ έως το 2030.

  Η έκθεση για την προτεινόμενη ενημέρωση, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, τονίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι τα εθνικά συστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους, εκτιμά δε ότι «είναι απλά στη χρήση και ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων».

Περισσότερες πληροφορίες:

Για την Ψηφιακή Ευρώπη εδώ  Για το ψηφιακό κράτος στην Ελλάδα εδώ

Πηγή: www.taxheaven.gr

Διαφήμιση