Αρχική Πολιτισμός Στο «φως» ταβέρνα ηλικίας 5.000 ετών στο Ιράκ – Βρέθηκαν μέχρι και...

Στο «φως» ταβέρνα ηλικίας 5.000 ετών στο Ιράκ – Βρέθηκαν μέχρι και υπολείμματα τροφίμων

Αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υπογραμμίζει πως το πρώτο πράγμα που αντίκρισε η ομάδα του ήταν το αίθριο.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ιράκ - αρχαιολογική ανακάλυψη
Εικόνα: Lagash Archaeological Project
Διαφήμιση

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη στην πόλη Λάγκας του Ιράκ προχώρησαν Αμερικανοί αρχαιολόγοι.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η ταβέρνα ήταν θαμμένη μόλις 48 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης.

«Το αρχαίο εστιατόριο ήταν χωρισμένο σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο που περιείχε παγκάκια, φούρνο, υπολείμματα φαγητού κι ένα ψυγείο ηλικίας 5.000 ετών», σημειώνει το CNN.
«Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π. Χ. κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαγκάς», αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ιράκ - αρχαιολογική ανακάλυψη
Εικόνα: Lagash Archaeological Project

Οι έρευνες

Από την πλευρά του, ο Ριντ Γκούντμαν, αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υπογραμμίζει πως το πρώτο πράγμα που αντίκρισε η ομάδα του ήταν το αίθριο.

Κάποιους μήνες μετά, το περασμένο φθινόπωρο, η αρχαιολογική σκαπάνη έπιασε ξανά δουλειά στο αίθριο και η διευθύντρια των ανασκαφών, Σάρα Πιτσιμέντι, από το πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία, κατάφερε διανοίξει την τάφρο.
Σε εκείνο το στάδιο οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον φούρνο, το αρχαίο ψυγείο που αντλούσε την υγρασία για να διατηρεί τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση και δεκάδες λεκάνες, σε πολλές από τις οποίες υπήρχαν υπολείμματα ψαριών.

«Νομίζω ότι το πρώτο χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε ήταν αυτός ο τεράστιος φούρνος και είναι πραγματικά όμορφος», δήλωσε ο Ριντ Γκούντμαν.
Η Λάγκας είναι η σημερινή πόλη Αλ-Χίμπα, μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της νότιας Μεσοποταμίας, η οποία εκτεινόταν σε μία έκταση, περίπου, 5 χιλιομέτρων.

Ιράκ - αρχαιολογική έρευνα
Εικόνα: Lagash Archaeological Project

Η Χόλι Πίτμαν, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Προγράμματος στη Λάγκας και επιμελήτρια του τμήματος Εγγύς Ανατολής του μουσείου Πεν, η έρευνά της επικεντρώθηκε και σε άλλες περιοχές, προκειμένου να προσφέρει μια ευρύτερη κατανόηση της δομής των αρχαίων πόλεων.
Όσα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως ενισχύουν την εκτίμηση της ομάδας της Πίτμαν, βάσει της οποίας τα κοινωνικά στρώματα δεν χωρίζονταν μόνο σε ελίτ και σκλάβους, αλλά υπήρχε και μεσαία τάξη.
«Το γεγονός ότι έχεις έναν δημόσιο χώρο συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να απολαύσουν μια μπύρα και το ψάρι τους, δείχνει ότι δεν εργάζονταν κάτω από την τυραννία των βασιλιάδων», πιστεύει ο Ρ. Γκούντμαν.

Διαφήμιση