«Επιδιώκουμε να δώσουμε διεξόδους πρόσβασης και στους πολίτες που ζουν κι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη αλλά και στους επισκέπτες της πόλης, ώστε να μπορούν εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια να βρίσκονται στο περιαστικό δάσος. Να το επισκέπτονται, να κινούνται σε αυτό, να αθλούνται, να διασκεδάζουν. Αυτό το μοντέλο, έτσι όπως το υλοποιούμε στο Σέιχ Σου, θ’ αποτελέσει πιθανότατα και πιλότο για να γίνουν αντίστοιχα projects και για άλλα περιαστικά δάση, για παράδειγμα στην Ξάνθη και άλλες πόλεις οι οποίες έχουν», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 και τη δημοσιογράφο Έλσα Ποιμενίδου.
«Για πάρα πολλά χρόνια συζητάμε στη Θεσσαλονίκη για το πως μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε έναν μοναδικό πνεύμονα όπως είναι αυτός του Περιαστικού Δάσους. Έτσι βάλαμε σε σχεδιασμό αυτό το αναπτυξιακό πλάνο με στόχο να μπορέσουμε να κάνουμε το Δάσος πραγματικά προσβάσιμο, βιώσιμο και να το διασυνδέσουμε και με τον αστικό ιστό. Κατά τη θητεία μου ως αναπληρωτής υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, είχα σκεφθεί τον τρόπο για ν’ αξιοποιήσουμε τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχουμε, δηλαδή το δάσος και τη θάλασσα. Τότε είχα συντάξει ένα πλάνο το οποίο ουσιαστικά περιελάμβανε αυτήν την δράση που τώρα υλοποιούμε -καθώς και την επέκταση της Παλιάς Παραλίας, με ένα ξύλινο ντεκ»,
Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Μετά από έναν χρόνο προεργασίας με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και με εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανώσεις πολιτών) καταλήξαμε σ’ αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας που είναι το πρελούδιο ενός επιχειρησιακού πλάνου με συγκεκριμένους άξονες που θα αφορούν, για παράδειγμα την καλύτερη διασύνδεση του Σέιχ Σου με τον αστικό ιστό και με το θαλάσσιο μέτωπο με τις συγκεκριμένες διαδρομές. Αλλά και την αναβάθμιση μέσω ήπιων παρεμβάσεων του δάσους Σέιχ Σου ώστε να μπορέσουν να γίνονται εκεί περισσότερες δράσεις, περιπατητικές διαδρομές, μονοπάτια, ποδηλατόδρομοι και μικρότερες παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα να είναι εύκολα επισκέψιμο.
Το δεύτερο κομμάτι του μνημονίου που υπογράψαμε αφορά στο επιχειρησιακό στάδιο, στο οποίο προβλέπονται οι υποδομές, ο τρόπος που θα διασυνδεθεί το δάσος με τον αστικό ιστό, ηλεκτρονικές εφαρμογές και χρήση των νέων τεχνολογιών στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και η πολιτική προστασία με σύγχρονα μέσα. Είναι ένα ολοκληρωμένο πλάνο που θα ακολουθήσουμε έτσι ώστε να ζωντανέψουμε το δάσος και να το κάνουμε προσβάσιμο προς τους πολίτες. Και να το συνδέσουμε με τον Χορτιάτη, καθώς ήδη έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη για τη δημιουργία μονοπατιών πρόσβασης, όπως το Μονοπάτι των Παγοποιών».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε και στην Ανατολική Τάφρο: «Παράλληλα, προχωρούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς το μεγάλο ρέμα λειτουργεί ως βασικό ανάχωμα για να μην έχουμε προβλήματα πλημμυρών στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ξεκινά ουσιαστικά από το αεροδρόμιο και φθάνει μέχρι τον Χορτιάτη. Έχει μήκος 9,5 χιλιόμετρα για τα οποία έχω ήδη δώσει εντολή στην ΕΥΑΘ Παγίων, που είναι εποπτευόμενος από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης οργανισμός, να ξεκινήσουμε τις μελέτες ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και εκεί μια πράσινη περιπατητική διαδρομή που θα βοηθήσει πολύ. Έτσι θα έχουμε ανατολικά μας έναν μεγάλο βραχίονα πράσινης ζώνης και την ανάπτυξη του Σέιχ Σου στο βόρειο κομμάτι. Και βεβαίως, με τη σημαντική πρωτοβουλία ενός άξιου συμπολίτης μας, του κ. Σταύρου Ανδρεάδη, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, συμπληρώνεται ουσιαστικά αυτό το “πράσινο δαχτυλίδι”, στη δυτική πλευρά της πόλης».
Ως προς τον σχεδιασμό για τον φορέα διαχείρισης του πλάνου, ο κ. Καλαφάτης εξήγησε ότι: «όλο το πρότζεκτ «τρέχει» με τη συμβολή της Διεύθυνσης Δασών» και πως είναι απαραίτητη η σύσταση ενός φορέα που «μπορεί να είναι για παράδειγμα ένας κεντρικός Δήμος, ή μια Αναπτυξιακή, για να μπορέσει να «τρέχει» όλα αυτά τα ζητήματα, όπως της λειτουργικότητας του δάσους, της συντήρησης και της εποπτείας. Έχουμε στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις. Θεωρώ, ότι πρέπει να έχουμε έναν φορέα, ένα ενιαίο όργανο ακριβώς για να μην υπάρχουν προβλήματα επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων».
Απαντώντας σε κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Από το συνολικό κονδύλι των χρημάτων που έχουν διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν δεσμευθεί για αναδασώσεις κυρίως και για την ενδυνάμωση του φυσικού πλούτου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά τα δάση και τα αλσύλια της Βόρειας Ελλάδας. Και, βεβαίως, υπήρξε και η νομοθετική ρύθμιση -που δεν υπήρχε παλαιότερα- που δίνει τη δυνατότητα σε άξιους συμπολίτες μας, όπως ο κ. Ανδρεάδης, να προβαίνουν σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες».