Αρχική Ειδήσεις Σεισμός στην Τουρκία: Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια

Σεισμός στην Τουρκία: Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια

Σύνταξη: ecozen.gr

0
mahmoud sulaiman aO9nGw9Cbk0 unsplash
Διαφήμιση

Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα σύνορα με τη Συρία.Ο μεγάλος σεισμός “έσπασε τον πάγο” μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νταγίπ Ερντογάν και να μεταφέρουν την συμπαράσταση ολόκληρου του Ελληνικού λαού.Γεγονός που έγινε ευμενώς αποδεκτό από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης .

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την μεσημεριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βοηθήσει ουσιαστικά» για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του σεισμού”

Μια επίλεκτη ομάδα ΕΜΑΚ 25 ατόμων αναχωρεί σήμερα. Μαζί τους θα έχουν κι ένα ειδικό αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιηθεί στις έρευνες.

Η ομάδα ΕΜΑΚ είναι επίλεκτο σώμα που έχει επιχειρήσει πολλές φορές στην Ελλάδα σε σημαντικούς σεισμούς.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Οικονόμου,  καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ και με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυτήρια της ελληνικής κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων και στους δύο λαούς.

Το χρονικό του σεισμού

Ο σεισμός καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Στην Τουρκία η τελευταία ενημέρωση κάνει λόγο για 284 νεκρούς και 440 τραυματίες.

nadiia ganzhyi nYvfECLZ7QM unsplash

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter. «Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», προσθέτει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια

Τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter. «Εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η σκέψη μας βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν και διαβεβαιώνει πως η χώρα μας κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια».

 

Διαφήμιση