Αρχική Ειδήσεις Σεισμός στην Τουρκία: Αναφορές για Έλληνες εγκλωβισμένους στην Αντιόχεια

Σεισμός στην Τουρκία: Αναφορές για Έλληνες εγκλωβισμένους στην Αντιόχεια

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι υπάρχουν Έλληνες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
FB IMG 1675844679043
Διαφήμιση

Ο φονικός σεισμός «χτύπησε» σφοδρά την Αντιόχεια, που έχει μετατραπεί σε «πόλη-φάντασμα». Κτήρια έχουν καταρρεύσει και τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.

Αναφορές γίνονται για ζευγάρι Ελλήνων μεταξύ των εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων στην ανατολική Τουρκία στην πόλη της Αντιόχειας.

Όπως ανέφεραν οι μαρτυρίες, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Έλληνας είναι παντρεμένος με Ορθόδοξη Σύρια και βρισκόταν στην περιοχή όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος. Το ζευγάρι βρίσκεται παγιδευμένο κάτω από τα χαλάσματα από την πρώτη ημέρα που συνέβη ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ. Οι συγγενείς τους κάνουν έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές αρχές που βρίσκονται στο σημείο και ενισχύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Όπως αναφέρουν έχουν επικοινωνήσει και με το ελληνικό προξενείο για να ζητήσουν βοήθεια. Πάντως, το ΥΠΕΞ δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για Έλληνα αγνοούμενο. Άλλες αναφορές μιλούν για ζευγάρι από τη Συρία με ελληνικά διαβατήρια.

Τουρκία σεισμός

Σήμερα, συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού του ζευγαριού Ελλήνων ηλικίας 65 και 62 ετών (με διπλή υπηκοότητα), που αγνοείται στην Αντιόχεια.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο ανιψιός των αγνοουμένων, Μπασέλ Μενουνέ, έκανε έκκληση να συνεχιστούν οι έρευνες στην πολυκατοικία που διέμεναν οι συγγενείς του, ενώ έκανε γνωστό πως από τα συντρίμμια του σπιτιού τους, χθες ανασύρθηκε άνδρας ζωντανός.

«Την πρώτη μέρα που έγινε ο σεισμός, ο γαμπρός τους πήρε την ελληνική πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Και μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, να πάρουμε ενημερώσεις. Από τότε έχουν έρθει κάποιες ομάδες. Οι τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις, τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον ένα γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε την βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου» τόνισε ο Μενουνέ.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, κάνοντας γνωστό, ότι κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, χθες, μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων έκαναν έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δυο Έλληνες ομογενείς και εντοπίστηκαν επιζώντες.

Σήμερα, κατ’ εξαίρεση η ελληνική ΕΜΑΚ θα κάνει αίτημα για να επιχειρήσει στο συγκεκριμένο σημείο.

FB IMG 1675844650291

Τιτάνιες προσπάθειες στα χαλάσματα

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους σεισμούς της Δευτέρας στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία

Την ίδια ώρα χωρίς στέγη, νερό, καύσιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. Υπάρχει κίνδυνος κίνδυνος για μια δευτερογενή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε περισσότερους ανθρώπους από τον αρχικό σεισμό.

Έξι φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν βοήθεια έχουν περάσει τώρα τα σύνορα από την Τουρκία στη Συρία – η πρώτη διεθνής βοήθεια που έχουν λάβει οι άνθρωποι εκεί.

Οι διασώστες και στις δύο χώρες συνεχίζουν το επίπονο έργο τους, αλλά οι ελπίδες σβήνουν για τους πολλούς που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Με πληροφορίες από το ERT news

Διαφήμιση