Αρχική Ενέργεια Ρωσία: Μειώνει δραματικά την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

Ρωσία: Μειώνει δραματικά την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πετρέλαιο - Ρωσία
Εικόνα: UNSPLASH/Patrick Hendry
Διαφήμιση

Την πετρελαϊκή παραγωγή της θα μειώσει η Ρωσία, κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ή κατά περίπου το 5% της παραγωγής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, αφού η Δύση επέβαλε πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων.

«Αυτή τη στιγμή πωλούμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, δεν θα πωλούμε πετρέλαιο σ’ αυτούς που άμεσα ή έμμεσα προσυπογράφουν τις αρχές της οροφής τιμών», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νόβακ.

«Σχετικά μ’ αυτό, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των αγοραίων σχέσεων», πρόσθεσε.

Από την επιβολή των απαγορεύσεων εισαγωγής στην ΕΕ και του ανώτατου ορίου τιμών «οι περισσότεροι παρατηρητές ανέμεναν κάποια απώλεια παραγωγής και η Μόσχα μπορεί απλώς να προσπαθεί να παρουσιάσει μια υποχρεωτική περικοπή ως εθελοντική πολιτική επιλογή», δήλωσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αμφιβάλλω αν οι εταίροι της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ+ αιφνιδιάστηκαν και δεν αναμένω ότι η μείωση της προσφοράς θα αλλάξει τη στάση πολιτικής τους για “παραμονή”».

Αμέσως αυξήθηκε η τιμή του μπρεντ

Οι τιμές του μπρεντ αυξήθηκαν μετά την είδηση για περικοπές στην παραγωγή από τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στην κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία. Κατέγραψαν αύξηση πάνω από 2% σε μια μέρα φθάνοντας τα 86,36 δολάρια το βαρέλι.

«Η Ρωσία πιστεύει πως ο μηχανισμός της «οροφής τιμών» στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις αγοραίες σχέσεις και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Νόβακ.

Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αψήφησε τις πολυάριθμες προβλέψεις ότι θα μειωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας και σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 2% φθάνοντας στους 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) χάρη σ’ ένα άλμα των πωλησεων στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.

Εντούτοις, μετά τις νέες κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες προκλήσεις για να διατηρήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και Bloomberg

Διαφήμιση