Αρχική Special Topics Περισσότερα δέντρα στις μεγάλες πόλεις σημαίνει λιγότεροι θάνατοι από τον καύσωνα

Περισσότερα δέντρα στις μεγάλες πόλεις σημαίνει λιγότεροι θάνατοι από τον καύσωνα

Οι μεγάλες πόλεις χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερες εκτάσεις με δέντρα.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
walter martin ULU64v8dUKY unsplash
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», αν φυτεύαμε περισσότερα δέντρα  στον αστικό ιστό, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τους θανάτους από καύσωνα κατά το ένα τρίτο.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης επιχείρησαν να προσδιορίσουν τις πραγματικές επιπτώσεις της αύξησης της δενδροκάλυψης σε 93 ευρωπαϊκές πόλεις,  δημιουργώντας ένα μοντέλο, με βάση τα δεδομένα θνησιμότητας που καταγράφηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015, μια περίοδο που είχαμε σημαντικούς καύσωνες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημειώθηκαν περίπου 6.700 πρόωροι θάνατοι, οι οποίοι μπορούν να αποδοθούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες στις αστικές περιοχές σε σχέση με πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, όπως οι αγροτικές.

Η δενδροφύτευση και η αναβλάστηση των αστικών κέντρων, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς δεδομένη για τα περιβαλλοντικά της οφέλη, αποδεικνύεται ολοένα και πιο σημαντική και για τη υγεία των κατοίκων των μεγάλων πόλεων.

ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÁÐÏ ÔÏÍ ÅÈÍÉÊÏ ÊÇÐÏ (EUROKINISSI/ ÅÖÇ ÓÊÁÆÁ)
Στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας (Φωτογραφία: ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ/EUROKINISSI)

Υπερθέρμανση του πλανήτη και καύσωνες

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αστικών θερμικών νησίδων το καλοκαίρι, δηλαδή τοπικές αυξήσεις της θερμοκρασίας που επιδεινώνονται τόσο από τα πολλά κτίρια στις πυκνοκατοικημένες περιοχές όσο και από τις συνηθισμένες αστικές δραστηριότητες, όπως η οδική κυκλοφορία ή ο κλιματισμός. Οι διαφορές στη θερμοκρασία που καταγράφονται μεταξύ αυτών των αστικών νησίδων και των αγροτικών περιοχών της ίδιας πόλης είναι σημαντικές, ιδίως το καλοκαίρι όταν η θερμική δυσφορία που αισθάνεται κανείς στην καρδιά μιας πόλης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των πιο ευάλωτων ατόμων.

Η  διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των αστικών και των αγροτικών περιοχών των πόλεων αυτών ήταν, κατά μέσο όρο 1,5 βαθμό θερμότερη στα αστικά κέντρα, με ρεκόρ διαφοράς άνω των τεσσάρων βαθμών σε μια πόλη της Ρουμανίας. Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν μερικές φορές πολύ διαφορετικά από τη μία περιοχή στην άλλη και, όπως είναι αναμενόμενο, στους δήμους της νότιας Ευρώπης το ποσοστό  αυτό ήταν υψηλότερο.

Οι πόλεις χρειάζονται μεγαλύτερες εκτάσεις με δέντρα

Οι ερευνητές έτρεξαν τα μοντέλα τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, η επέκταση των δεντροφυτεμένων περιοχών στο 30% της έκτασης θα μπορούσε να μειώσει τη μέση θερμοκρασία κατά 0,4 βαθμούς και έτσι να αποτρέψει τους θανάτους που σχετίζονται με τον καύσωνα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το 1/3 των πρόωρων θανάτων που καταγράφηκαν το 2015 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η δενδροκάλυψη είχε φτάσει το 30% της επικράτειας εκείνη την εποχή.

«Απώτερος στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους φορείς χάραξης τοπικής πολιτικής και λήψης αποφάσεων σχετικά με τα οφέλη της στρατηγικής ενσωμάτωσης των πράσινων υποδομών στον αστικό σχεδιασμό για την προώθηση πιο βιώσιμων, ανθεκτικών και υγιών αστικών περιβαλλόντων που θα συμβάλλουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Tamara Lungman του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας.

Για τους συντάκτες του ιατρικού περιοδικού The Lancet, στο οποίο δημοσιεύθηκε η μελέτη, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα αστικά δέντρα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν ότι «η αύξηση της δενδροκάλυψης θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλες παρεμβάσεις για τη μεγιστοποίηση της μείωσης της αστικής θερμοκρασίας. Όπως η αλλαγή των υλικών της επιφάνειας του εδάφους για τη μείωση των θερμοκρασιών, όπως η αντικατάσταση της ασφάλτου με δέντρα. Η επίτευξη του στόχου του 30% δενδροκάλυψης, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για ορισμένες πόλεις λόγω του αστικού σχεδιασμού, αφού η μέση δενδροκάλυψη στην Ευρώπη είναι σήμερα μόλις 14,9% της συνολικής έκτασης»

Πηγή: thelancet.com

Διαφήμιση