Αρχική Περιβάλλον Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023: Ήρθε η ώρα για την αποκατάσταση τους

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023: Ήρθε η ώρα για την αποκατάσταση τους

Η Ελλάδα είναι από τα πρώτα κράτη που υπέγραψαν την σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγρότοπους βάσει της οποίας στη χώρα μας προστατεύονται δέκα υγρότοποι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Διαφήμιση

«Ήρθε η ώρα για αποκατάσταση των υγροτόπων» είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι μια μέρα ευρείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών για την ανάληψη δράσης για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι υγρότοποι αποτελούν τμήμα της φυσικής μας κληρονομιάς και παρακαταθήκη για την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων βρίσκει και πάλι υγροτόπους να απειλούνται και να εξακολουθούν να δέχονται πολλές πιέσεις. Υπολογίζεται ότι από το 1700 έως σήμερα, έχει εξαφανιστεί παγκοσμίως πάνω από το 80% των υγροτόπων, ενώ ένα στα τρία είδη γλυκού νερού και το 25% όλων των ειδών των υγροτόπων απειλούνται με εξαφάνιση.

Η σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους υπογράφτηκε στις 2 Φεβρουαρίου του και αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η Ελλάδα είναι από τα πρώτα κράτη που υπέγραψαν την σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγρότοπους, βάσει της οποίας προστατεύονται δέκα υγρότοποι:

  • το Δέλτα του Έβρου
  • οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα
  • το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες,
  • το Δέλτα του Νέστου και οι παρακείμενες λιμνοθάλασσες
  • η τεχνητή λίμνη Κερκίνη
  • οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια
  • το Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα,
  • ο Αμβρακικός Κόλπος,
  • η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
  • η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στον Νομό Ηλείας.

Όλοι αυτοί οι υγρότοποι, καθώς και πολλοί άλλοι μικρότεροι, συνθέτουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας μας και αποτελούν περιοχές με σπουδαία αξία και σημασία, τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο.

Υγρότοποι Σάνης – Χαλκιδική

Οι υγρότοποι επιτελούν μια σειρά από πολύτιμες οικολογικές λειτουργίες

Οι υγρότοποι φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα, συγκρατούν το νερό της βροχής και προστατεύουν από τις πλημμύρες, αμβλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, αποθηκεύουν άνθρακα, σε ποσότητα μεγαλύτερη από ότι τα δάση και στηρίζουν ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Δέκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της προστασίας των μικρών νησιωτικών υγροτόπων με προεδρικό διάταγμα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σχεδιάζει νέα ολοκληρωμένη πρόταση έργου για την προστασία και τη διατήρησή τους. Μέσα από το έργο επιδιώκεται η επικαιροποίηση της γνώσης για την κατάσταση των υγροτόπων και η ενδυνάμωση του Οργανισμού για την αποτελεσματική παρακολούθηση τους, με απώτερο στόχο τη μείωση των περιστατικών υποβάθμισης και την αποκατάσταση της κατάστασης διατήρησής τους.

Διαφήμιση