Αρχική Κόσμος Ουκρανία: Πάνω από 13 εκατ. οι ξεριζωμένοι λόγω του πολέμου

Ουκρανία: Πάνω από 13 εκατ. οι ξεριζωμένοι λόγω του πολέμου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ουκρανία - Πρόσφυγες
Εικόνα: Twitter
Διαφήμιση

Από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι και άλλοι 5,3 εκατ. έχουν εκτοπιστεί εντός της ουκρανικής επικράτειας, δήλωσε την Δευτέρα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τον συντονισμό όσον αφορά τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Περίπου 4,8 εκατομμύρια από τα 8 εκατομμύρια των προσφύγων φιλοξενούνται στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προστασίας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία έχει καταγράψει περισσότερες από 18 εκατομμύρια αναχωρήσεις από την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, καθώς και 9,9 εκατομμύρια επιστροφές.

Με 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, η Πολωνία παρέμεινε η χώρα με τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 1 εκατομμύριο, την Τσεχία με 486.000, την Ιταλία με 169.000, την Ισπανία με 161.000 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 158.000.

Πιο κάτω στη λίστα ακολουθούν η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Γαλλία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων Ουκρανών ανέρχεται σε 6,5 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων εδώ και μισό αιώνα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξαπολύσει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων τον τελευταίο μισό αιώνα, ξεπερνώντας τον αριθμό εκείνων που εγκατέλειψαν χώρες, όπως η Συρία και η Βενεζουέλα εν μέσω συγκρούσεων.

Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκρίφιθς τόνισε ακόμη πως 17,6 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίαςή περίπου το 40% του πληθυσμούέχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Το κορυφαίο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών διευκρίνισε πως θα παρουσιάσει το φετινό σχέδιο για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, που υπολογίζει ότι θα έχει κόστος 3,9 δισεκ. δολαρίων, εντός του μήνα στη Γενεύη.

Η σύρραξη «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» πως οδεύει σε αποκλιμάκωση, είπε χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον 7.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους

Σύμφωνα με τον κ. Γκρίφιθς, τουλάχιστον 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου 2022, με βάση στοιχεία που έχουν επαληθευτεί από τον ΟΗΕ. Όμως «ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα υψηλότερος», υπογράμμισε.

Όπως έχει επισημάνει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση