Αρχική Διάστημα Ο μεγαλύτερος σπειροειδής γαλαξίας στο σύμπαν «λάμπει» σε νέα εικόνα

Ο μεγαλύτερος σπειροειδής γαλαξίας στο σύμπαν «λάμπει» σε νέα εικόνα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μεγαλύτερος γαλαξίας -NGC 6872 - εικόνα
Η νέα εικόνα συνδυάζει εικόνες ορατού φωτός, δεδομένα υπεριώδους ακτινοβολίας και υπέρυθρα δεδομένα από το Very Large Telescope του European Southern Observatory, το Galaxy Evolution Explorer (GALEX) της NASA και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer της NASA. Εικόνα: NASA/ESO/JPL-Caltech/DSS
Διαφήμιση

Μόλις μια ματιά σε μια εικόνα του NGC 6872 αρκεί για να μαγευτεί κανείς από τον σπειροειδή γαλαξία.

Ο ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικός από τον δικό μας Γαλαξία, με δύο μακριές έλικες αστεριών που προέρχονται από τα αντίθετα άκρα της δομής.

Αλλά αυτό που κάνει τον NGC 6872 πραγματικά εντυπωσιακό είναι το εξαιρετικό του μέγεθος, καθώς είναι ο μεγαλύτερος σπειροειδής γαλαξίας που έχουμε ανακαλύψει μέχρι σήμερα. Από άκρη σε άκρη, ο γαλαξίας εκτείνεται σε διάμετρο 522.000 ετών φωτός, γεγονός που τον καθιστά περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερο από τον Γαλαξία μας.

Μια νέα εικόνα που κυκλοφόρησε δείχνει τον γαλαξία στο σύνολό του, συνδυάζοντας εικόνες ορατού φωτός, δεδομένα υπεριώδους ακτινοβολίας και υπέρυθρα δεδομένα από το Very Large Telescope του European Southern Observatory, το Galaxy Evolution Explorer (GALEX) της NASA και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, αντίστοιχα.

Ο NGC 6872, ο οποίος βρίσκεται περίπου 212 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, υποψιάζεται ότι έχει τόσο επίμηκες σχήμα λόγω των βαρυτικών του αλληλεπιδράσεων με τον κοντινό γαλαξία IC4970, ο οποίος φιλοξενεί μόλις το ένα πέμπτο της μάζας του μεγαλύτερου γείτονά του.

Αυτές οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις συνήθως καταλήγουν σε μια γαλαξιακή συγχώνευση. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της νέας σύνθετης εικόνας, οι αστρονόμοι υποψιάζονται ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο γαλαξιών δημιουργεί στην πραγματικότητα έναν νέο γαλαξία.

«Η κατανόηση της δομής και της δυναμικής γειτονικών συστημάτων αλληλεπίδρασης όπως αυτό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην τοποθέτηση αυτών των γεγονότων στο κατάλληλο κοσμολογικό τους πλαίσιο, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκωδικοποίηση αυτού που βρίσκουμε σε νεότερα, πιο απομακρυσμένα συστήματα», δήλωσε ο Eli Dwek, αστροφυσικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ, δήλωσε το 2013, ανακοινώνοντας τον NGC 6872 ως τον μεγαλύτερο σπειροειδή γαλαξία που έχουμε δει ποτέ.

Διαφήμιση