Αρχική Ελλάδα Νάξος: To πρώτο στον κόσμο Smart Island με σφραγίδα Αmazon

Νάξος: To πρώτο στον κόσμο Smart Island με σφραγίδα Αmazon

Η Νάξος γίνεται ψηφιακή και «έξυπνη» με 17 διαφορετικές δράσεις, που φέρουν τη σφραγίδα της Amazon Web Services.

0
Το Amazon Web Services στην Νάξο
Διαφήμιση

Αναβαθμισμένη ψηφιακά μέσα από 17 διαφορετικές δράσεις, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα τουριστική σεζόν το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος. Στόχος είναι  να μετατραπεί στο πρώτο στον κόσμο, Smart Island με τη σφραγίδα της Amazon Web Services που θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την ψηφιακή αναβάθμιση και άλλων νησιών της χώρας μας. 

Πρόκειται για μια ιδέα που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον βασικό μέτοχο της Amazon Τζεφ Μπέζος, κατά τη συνάντησή τους στην Αντίπαρο το καλοκαίρι του 2021. Άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά τους τελευταίους μήνες ενώ επισημοποιήθηκε την περασμένο Οκτώβριο, με μια τελετή που διοργανώθηκε στο νησί με τη συμμετοχή και κορυφαίων  στελεχών της Amazon.

Καταλύτης στην υλοποίηση του έργου,η Γενική΄Γραμματεία και  ο Γ. Γ.  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης που προσβλέπει στην επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών και σε άλλα νησιά της Ελλάδος,που θα αναδείξουν  της ελληνική νησιωτικότητα ως ζωντανό εργαστήριο (living lab) για εφαρμογές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές. 

Ήδη η  εταιρεία μέσω ψηφιακών εφαρμογών δοκιμάζει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις στο νησί, προκειμένου να υποστηρίξει τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τα λιμάνια, τις επιχειρήσεις ώστε να παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και εξυπηρέτησης στην τοπική κοινωνία, σε πολίτες  και επισκέπτες.

Ελληνικά Drones για μεταφορά φαρμάκων

Αναβαθμισμένη ψηφιακά μέσα από 17 διαφορετικές δράσεις, θα υποδεχτεί τη νέα τουριστική σεζόν το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος.

Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones, τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά. Τα drones θα συμπληρώσουν το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής, σώζοντας ακόμη και ζωές αν παραστεί έκτακτη ανάγκη. Στόχος είναι η Νάξος να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς ως προς την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. 

…και παρακολούθηση  θαλάσσιων συμβάντων

Παράλληλα, διαφορετικού τύπου drones, εφοδιασμένα με κάμερες και πομπούς, θα χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα Νάξου για τον άμεσο έλεγχο εν εξελίξει συμβάντων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί και σε απόσταση έως και 12 χλμ. περίπου από την ακτή. Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, η χρήση των drones μπορεί να αποτρέψει μια επαπειλούμενη καταστροφή.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα drones που θα χρησιμοποιηθούν στο project «Νάξος, Smart Island» είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, βαρέως στρατιωτικού τύπου και με ενισχυμένες δυνατότητες. Αντεπεξέρχονται σε ακραίες συνθήκες (σε ανέμους 6-7 μποφόρ, ριπές έως 12 μποφόρ) υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές αυτής της κατηγορίας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και την προσαρμογή τους στο πρότυπο της Smart Μαρίνας.

Πρόγραμμα πιλότος για απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές

Naxos Portara 02 photo P Dimitrakopoulos 1

Όπως εξήγησε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης η δημιουργία των  ψηφιακών λύσεων συνδέεται με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών που σε ένα νησί πολλαπλασιάζεται λόγω αντικειμενικών ή εγγενών δυσκολιών λόγω απομόνωσης.

Αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου είναι αυτή που συντονίζει τους τοπικούς φορείς προκειμένου να ολοκληρώσουν ποιά είναι η ανάγκη των τοπικών κοινωνιών  και στη συνέχεια να τη συνδέσει με την Amazon Web Services και με συγκεκριμένους παρόχους εταιρείες που αναπτύσσουν τις εφαρμογές αυτές.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η δράση της Amazon δεν είναι μία επένδυση αλλά μία πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που θα χρησιμοποιήσει  την ελληνική νησιωτικότητα ως παράδειγμα εφαρμογών και για άλλες απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές παγκοσμίως.

Οι ψηφιακές λύσεις που θα κάνουν τη Νάξο το πιο έξυπνο νησί στον κόσμο

Naxos Portara 04 photo P Dimitrakopoulos 1

Η επιλογή της Νάξου έγινε επίσης με κριτήριο το μέγεθος, τη συνύπαρξη και λειτουργία μικρότερων νησιών δορυφορικά του κεντρικού – μεγάλου νησιού, λόγω της γεωγραφικής της ποικιλομορφίας και της διασυνδεσιμότητας της με άλλα νησιά. 

 Πιο αναλυτικά το πιλοτικό πρόγραμμα Naxos Smart Island διαμορφώνεται πάνω σε 4 πυλώνες, κάτω από τους οποίους αναπτύσσονται ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές: 

  • α) Βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, 
  • Β) τηλε-υγεία, 
  • γ) ποιότητα ζωής και αναψυχή και 
  • δ) ψηφιακός εγγραμματισμός πολιτών και δεξιότητες.

Για το πρόγραμμα της Amazon Web Services υπάρχει ήδη στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με το Επιμελητήριο των Κυκλάδων και τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο καθώς και με το Δήμαρχο Νάξου κ. Δημήτρη Λιανό.

Οι πολύτιμες υπηρεσίες

Μεταξύ των ψηφιακών λύσεων που επεξεργάζεται η Amazon είναι:

  • Η μεταφορά δειγμάτων αίματος και φαρμάκων μέσω drone από και προς μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και συστημάτων τηλεϊατρικής που θα συνδέουν ασθενείς με γιατρούς ειδικοτήτων που δεν βρίσκονται στο νησί. 
  • Με μια ψηφιακή εφαρμογή για φορητές συσκευές (app), ο κυβερνήτης ενός σκάφους θα γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το λιμάνι της Νάξου, όπως αν υπάρχει χώρος και δυνατότητα ελλιμενισμού, τι είδους παροχές διατίθενται (σέρβις, νερό, ρεύμα, σύνδεση στο Ιντερνετ κ.λπ.). Γι’ αυτό και η smart Μαρίνα θεωρείται το πρώτο και κρίσιμο βήμα για τη διαφήμιση της Νάξου και ευρύτερα της Ελλάδας ως ενός καθ’ όλα σύγχρονου προορισμού. Σημειώνεται ότι με αφορμή τη συνεργασία με την Amazon προκλήθηκε μία παράλληλη συζήτηση με την εταιρεία Golden Cargo  η οποία καινοτομεί στο κομμάτι των ναυτιλιακών προμηθειών και σύντομα αναμένεται να υπογραφεί τριμερή συμφωνία.
  • Θα αναπτυχθούν επίσης ψηφιακές πλατφόρμες υποδομών όπως η απομακρυσμένη παρακολούθηση  του τομέα διαχείρισης νερού. Όπως λεει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου Μανώλης Κουτουλάκης: “Από τον υπολογιστή θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την  κατάσταση και των δικτύων της ροής του νερού αλλά και των αποθεμάτων στις  δεξαμενές, καθώς η Γενική Γραμματεία επενδύει σημαντικού πόρους κάθε χρόνο στην υδροδότηση των νησιών”. 
  • Ο κ Κουτουλάκης αναφέρει επίσης ψηφιοποίηση της διαχείριση της κυκλοφορίας των επιβατηγών πλοίων καθώς η Νάξος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα hub της ακτοπλοΐας με πάνω από 40 αφιξο-αναχωρήσεις καθημερινά τη θερινή σεζόν. “Θα υπάρχει ενημέρωση του πληθυσμού και των επισκεπτών για την ακριβή ώρα αναχώρησης άφιξης και τροποποίησης δρομολογίων ενώ με ηλεκτρονικό τρόπο θα υλοποιηθούν και εφαρμογές για τα σκάφη αναψυχής  που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια θέση και ποιά υπηρεσία ζητά να του παρασχεθεί”.  
  • Επίσης προβλέπεται «έξυπνος» φωτισμό για εξοικονόμηση ενέργειας, , συστήματα πυρανίχνευσης, συστήματα πληρωμών για ταξί, αυτοματοποιημένα συστήματα στάθμευσης, ηλεκτρικοί φορτιστές για ΙΧ και δίκυκλα, ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων για τα μουσεία και άλλες τοπικές εκθέσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως σημεία ενημέρωσης για τα ωράρια μαγαζιών και υπηρεσιών και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τα κοντινότερα φαρμακεία. Η AWS θα προχωρήσει στην εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων και πολιτών του Νοτίου Αιγαίου στις ψηφιακές δεξιότητες.

Info:

Η Amazon Web Services αναλαμβάνει σε όλο τον κόσμο τη δημιουργία έξυπνων λύσεων, που βασίζονται στη χρήση του υπολογιστικού της νέφους, για λογαριασμό πόλεων. Για παράδειγμα, το 2020 δημιούργησε μια ειδική διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει στους κατοίκους της πόλης Fort St. John στη Βρετανική Κολομβία να πραγματοποιούν διαδικτυακά τις συναλλαγές τους με την τοπική δημοτική αρχή. Αυτή η εφαρμογή φιλοξενείται στο υπολογιστικό νέφος της Amazon. Αντίστοιχα θα πράξει η εταιρεία στη Νάξο και γι’ αυτόν τον σκοπό η AWS έχει συνεργαστεί με 23 πολυεθνικές και ελληνικές νεοφυείς εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς.

Διαφήμιση