Αρχική Ελλάδα Λέκκας: Αναμένουμε μετασεισμούς 7 R στην Τουρκία-Έλεγχοι κτηρίων στην Ελλάδα

Λέκκας: Αναμένουμε μετασεισμούς 7 R στην Τουρκία-Έλεγχοι κτηρίων στην Ελλάδα

Μεγάλη και ισχυρή σεισμική ακολουθία προβλέπει ο κ.Λέκκας για την Τουρκία ενώ για την Ελλάδα τονίζει:”Δεν πρόκειται να τις δούμε τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα.Θα δούμε πρώτα τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη -όταν κι αν γίνει- και μετά να εκφέρουμε άποψη εάν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος ή όχι”.

0
Χάρτης ρήγματος Τουρκία
Διαφήμιση

Σύνταξη ecozen

Τα δύο ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν στην Τουρκία «θα δώσουν και άλλους μεγάλους μετασεισμούς της τάξεως μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ».

Λέκκας

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής  Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ μετά το νέο τριπλό σεισμικό χτύπημα στην Τουρκία στις 19.07 τοπική ώρα την Δευτέρα 20/02/23. Για την Ελλάδα επανέλαβε κατηγοτηματικά  «δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος». Και επιφυλάχθηκε για εκτιμήσεις μετά από τον πιθανολογούμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη που οι ειδικοί τον τοποθετούν μεταξύ 2024 και 2025.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στην «πλούσια μετασεισμική ακολουθία» της Τουρκίας και επισήμανε:

«Ανεξάρτητα αν είναι νέοι σεισμοί ή μετασεισμοί, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη ζώνη από την Λατάκια μέχρι μία δευτερεύουσα ζώνη, η οποία έχει ένα μήκος της τάξεως των 200 χιλιομέτρων. Αυτές οι δύο ζώνες είναι σε ενεργοποίηση και βεβαίως θα δώσουν και άλλους μεγάλους μετασεισμούς της τάξεως μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Αναμένουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μετασεισμούς έως και 7 βαθμούς. Και βέβαια η ακολουθία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Σεισμική ακολουθία έως 7R

Αυτό σημαίνει ότι επειδή ήταν πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί θα είναι μεγάλο και το χρονικό διάστημα της ακολουθίας.

Επίσης δεν αποκλείεται, λόγω της μεγάλης μετατόπισης της αραβικής πλάκας προς την Τουρκία, να έχουμε ενεργοποίηση και άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, από την Κύπρο μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ. Nα έχουμε μία ενεργοποίηση σε μια περιοχή της τάξεως των χιλίων χιλιομέτρων, η οποία θα επηρεαστεί από αυτούς τους δύο μεγάλους σεισμούς».

2024-2025 ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Για τον αναμενόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σεισμό στην Κωνσταντινούπολη ο κ Λέκκας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι θα σημειωθεί έως το 2024 – 2025, ανέφερε:

Τουρκία σεισμός
Εικόνα: twitter

«Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται μέχρι το 2024 – 2025. Σε αυτό συνέκλιναν πάρα πολλές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είχαν ασχοληθεί με την περιοχή μετά τον σεισμό στο Ισμίτ το 1999. Πραγματικά συνέκλιναν ως προς τις απόψεις ότι μέχρι το 2024 – 2025 θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Για την Ελλάδα

Όμως το συνειρμικό ερώτημα που τίθεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα, γιατί το 1999 είχαμε μετά το σεισμό στο Ισμέτ, τον σεισμό στην Αθήνα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη -όταν κι αν γίνει- και μετά να εκφέρουμε άποψη εάν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος ή όχι.

Γιατί πρέπει να εξετάσουμε μετά τον σεισμό τα κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του σεισμού που υποτίθεται ότι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, για να δούμε αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος».

Ερωτηθείς για το πόσο έτοιμοι είμαστε ως χώρα, με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας παρατήρησε:

«Τις εικόνες που είδαμε στην Τουρκία -το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα. Ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Ελλάδα είναι εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με κατασκευές οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από τις κατασκευές. Και βέβαια δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος.

Τουρκία σεισμός

Αρχίζουν οι έλεγχοι

Έχουμε θέσει -μετά τη σύσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Παρασκευή- δέκα προτεραιότητες οι οποίες αρχίζουν ουσιαστικά με τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιος ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Ελέγχους οι οποίοι θα επεκταθούν στη συνέχεια και στα ιδιωτικά κτίρια. Πρόκειται για δράσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου της αντισεισμικής θωράκισης όλων των δημόσιων υπηρεσιών.

Είναι δράσεις οι οποίες αφορούν την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και την ενσωμάτωση αυτής της δράσης μέσα στους επερχόμενους Ευρωκώδικες που θα είναι το κανονιστικό πλαίσιο για τη δόμηση των κατασκευών.

Δράσεις εκπαίδευσης ενημέρωσης. Δράσεις για την αναβάθμιση των κτιρίων μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση που γίνεται τώρα. Είναι δέκα δράσεις οι οποίες πραγματικά θα αναβαθμίσουν την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Όλες αυτές τις δράσεις θα τις εξετάσουμε αύριο στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαφήμιση