Αρχική Special Topics Green ΣΧΙΣΤΟ:Σχέδιο ριζικής ανάπλασης-Τι περιλαμβάνει

Green ΣΧΙΣΤΟ:Σχέδιο ριζικής ανάπλασης-Τι περιλαμβάνει

Θέμα ημερών οι τελικές υπογραφές για  το μεγαλόπνοο σχέδιο πλήρους αναμόρφωσης του Σχιστού με ορίζοντα υλοποίησης το 2027

0
381922g green sxisto 3
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozen

Tο νέο mega project Green ΣΧΙΣΤΟ , που προωθεί η Ελλαδική Εκκλησία στο μέτωπο Σχιστού – Σκαραμαγκά και θα μεταμορφώσει την Δυτική Αττική, αναμένεται να δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες  με την υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ).

Θα εξασφαλίσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αποτελεί κορυφαίο συνδυασμό υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων logistics με κατοικίες και περιβαλλοντικό πάρκο 700.000 τ.μ. στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους Ο.Τ.Α. αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή.

Σε μία έκταση 3.200 στρεμμάτων  αναμένεται να δημιουργηθεί σύγχρονο κέντρο logistics με καθετοποιημένο ρομποτικό σύστημα διεθνών προδιαγραφών, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του οποίου θα είναι υπόγειο χωρίς να είναι ορατό!

Ωστόσο αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές που αντιτίθενται στους ουρανοξύστες που περιλαμβάνει το σχέδιο. Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης αναφέρει στο www.ecozen.gr ότι «ο συνολικός σχεδιασμός προσκρούει στην Ελληνική Νομοθεσία που απαγορεύει την κατασκευή ουρανοξυστών. Η έκταση στην οποία προγραμματίζεται να γίνει η εκτέλεση του έργου σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ το έργο έρχεται σε αντίθεση και με το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας του Ορεινού όγκου Αιγάλεω».

381922g green sxisto 1

Τι περιλαμβάνει το έργο

Πιο αναλυτικά, θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια, χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινιστεί το ύψος της επένδυσης, με στόχο, όμως, μέσα στη διάρκεια κατασκευής του και ύστερα να δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας.

Σχίστός φωτό

Οι κύριες χρήσεις της επένδυσης θα είναι logistics και κατοικίες και πιο συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί υπόγειο 11ώροφο ρομποτικό κτίριο διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, χωρίς ανάγκη για διαχείριση μεγάλου όγκου οχημάτων όμως λόγω της χρήσης ρομποτικής.

Την ίδια στιγμή, στον χώρο της παρέμβασης θα υπάρχει ένα κεντρικό “κύτταρο” που θα αποτελείται από τρία κτίρια, δύο εκ των οποίων θα είναι κτίρια αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων, που θα αποτελούνται από τρία επίπεδα ανάλογα με το είδος των προϊόντων που θα αποθηκεύονται εκεί και τις ειδικές ανάγκες για ψύξη ή φύλαξη που έχουν.

Αισθητική φουτουρισμού στην καρδιά του Σχιστού

Θα υπάρχουν επίσης:

  • γραφεία διαχείρισης για όλες τις εταιρείες που θα νοικιάζουν χώρους στα κτίρια αποθηκών,
  • ξενοδοχείο, νοσοκομείο, κτίρια γραφείων και κατοικιών, στην κορυφή του λόφου που βλέπει προς Κερατσίνι – Δραπετσώνα. Θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
  • Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και κτίρια-πύργους, που λίγο-πολύ απορρέουν από την αισθητική του φουτουρισμού.
  • 11ώροφος υπόγειος χώρος για κοντέινερ
  • περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής
  • εβραϊκό κοιμητήριο, αλλά και
  • φωτοβολταϊκό πάρκο «πάντα με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν εκκλησιαστικοί παράγοντες.

ΣΧΙΣΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ

Προβλέπεται επίσης και η δημιουργία ενός entertainment hall στο ισόγειο των κτιρίων που θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για χώρο για τη δημιουργία εμπορικών καταστημάτων σχετικών με τη χρήση του κέντρου αυτού (π.χ. εργαλεία), καθώς και συναφείς επιχειρήσεις, όπως συνεργεία αυτοκινήτων και πάρκινγκ για νταλίκες. Συνολικά, θα δημιουργηθούν έως 40 χιλιόμετρα οδοποιίας, τόσο για οχήματα όσο και για πεζούς και ποδηλάτες στους δρόμους των οποίων δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων.

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: «Όραμά μας η καθολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής στο Σχιστό»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ομιλία του, μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρουσίασης του έργου τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε αναφέρει: «Με τη συμφωνία ΕΚΥΟ – ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, με φιλόδοξους στόχους αλλά και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη.  To έργο αυτό θα ενδυναμώσει την χώρα μας, θα ωφελήσει το λαό μας, θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία και την εθνική μας οικονομία, θα αφήσει για τις επόμενες γενεές ένα πράσινο αειθαλές αποτύπωμα… Όραμα μας είναι η καθολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής στο Σχιστό και των όμορων και εγγύτερων Δήμων της Αττικής». Κατέληξε δε, με την εξής φράση: «Περισσότερο πράσινο, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, υγιεινό περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη».

381922g metsotakes sto bema

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων είχε δηλώσει ότι με αυτή τη συμφωνία «κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ΄ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει». «Η δε δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο, φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν θέλω, επίσης, να πω πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε συνολικά ως κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική της δυτικής Αττικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτό το χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος».

Δέσμευση για πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου

Οι δημιουργοί του «Green Sxisto» έχουν δεσμευτεί ότι το 85% από το συνολικό εμβαδόν των 3.000 στρεμμάτων του εκκλησιαστικού ακινήτου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το έργο, θα καλύπτεται από πράσινο. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος, πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου «όπου υπάρχει σήμερα σε κατάσταση μαρασμού» και προσφορά στο λαό ενός τεράστιου περιβαλλοντικού πάρκου 700.000 τ.μ., στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους ΟΤΑ, αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή. Σύμφωνα με την  παρουσίαση του project που έγινε από την ΕΚΥΟ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, στο σχέδιο περιλαμβάνεται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος.

Δήμαρχος Περάματος: Αδικαιολόγητα βιαστικό το σχέδιο

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, «τα περισσότερα από τα 3.000 στρέμματα της Εκκλησίας όπου σχεδιάζεται το «Green Σxisto» βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Περάματος». Κι όμως η Εκκλησία, πριν προχωρήσει στην διοργάνωση της εκδήλωσης του Σεπτεμβρίου, δεν είχε προχωρήσει σε διαβούλευση με την δημοτική αρχή. Μόνο στα μέσα Οκτωβρίου, μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Περάματος, κλιμάκιο της ΕΚΥΟ με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη πήγε στο Πέραμα και ενημέρωσε τον δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκη. Ο δήμαρχος όχι μόνο θεωρεί μια τέτοια παρέμβαση ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους κατοίκους του Περάματος, αλλά πως το σχέδιο ως έχει, αντίκειται σε διάφορες κείμενες διατάξεις.

Γιάννης Λαγουδάκης Δήμαρχος Περάματος

«Ο συνολικός σχεδιασμός προσκρούει στην Ελληνική Νομοθεσία που απαγορεύει την κατασκευή ουρανοξυστών, η έκταση στην οποία προγραμματίζεται να γίνει η εκτέλεση του έργου σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ το έργο έρχεται σε αντίθεση και με το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας του Ορεινού όγκου Αιγάλεω. Παράλληλα είναι ασύμβατο με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής καθώς και με το σχεδιασμό της Εθνικής Εμβέλειας έργου, της ζεύξης Περάματος- Σαλαμίνας. Η μελέτη που μας έχει παρουσιαστεί δεν έχει λάβει υπόψιν κανένα από τα παραπάνω ζητήματα δείχνοντας έτσι την προχειρότητα και την αδικαιολόγητη βιασύνη με την οποία έχει εκπονηθεί», τονίζει ο κ. Λαγουδάκης.

«Η όλη επένδυση», συνεχίζει, «κατά την εκτίμησή μας γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων της Cosco για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή, ενώ οι κρατικές επιλογές ορίζουν τη χωροθέτηση χώρου για την δραστηριότητα των logistic στην περιοχή του Θριασίου».

«Το βασικότερο όλων είναι ότι ο εν λόγω σχεδιασμός δεν εκλαμβάνει υπόψιν της πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, που δεν χρειάζεται μία ακόμη οχλούσα δραστηριότητα αλλά παρέμβαση για άμεση αποκατάσταση της περιοχής με τη δημιουργία νέου περιβαλλοντικού ισοζυγίου, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος», καταλήγει ο δήμαρχος της πόλης, που ως γνωστόν ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίες από την λειτουργία των δεξαμενών πετρελαιοειδών που βρίσκονται στην «πόρτα» της».

Διαφήμιση