Αρχική Special Topics  1ος χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία- Ο θλιβερός απολογισμός

 1ος χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία- Ο θλιβερός απολογισμός

Ένας χρόνος πόλεμος στην ουκρανία Ουκρανία:200.000 νεκροί ή τραυματίες στον ρωσικό στρατό,100.000 στον  ουκρανικό και επιπλέον 8.000 άμαχοι νεκροί είναι ο θλιβερός απολογισμός του νορβηγικού στρατού.13εκατ. πρόσφυγες, σπάνε το φράγμα των 100 εκατ. στον κόσμο.

0
Μαζικοί τάφοι
Διαφήμιση

Αγγελική Γυπάκη

Της Αγγελικής Γυπάκη

Όταν ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία,στις  5:00 η ώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02/22 ο πλανήτης πάγωσε!

Eκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να επελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που στόχευαν τις υποδομές της χώρας και στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Κίεβο και η Μαριούπολη.

Ουκρανία Χάρτης

Τότε είχε χαρακτηριστεί από τη Ρωσία ως”ειδική στρατιωτική επιχείρηση” που θα ολοκληρώνονταν σε λίγες ημέρες, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν μια θλιβερή πλάνη της ρωσικής πλευράς.

Τελικά και ένα χρόνο μετά οι ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν μαζί με τα βομβαρδισμένα κτήρια της μαρτυρικής χώρας. Όμως η αντίσταση των Ουκρανών ουδέποτε εκάμφθη καθώς  ηγεσία στρατιώτες και πολίτες δεν ξεχνούν ότι πολεμάνε και θυσιάζονται  για την πατρίδα τους.

Ουκρανία μετανάστες

Από τις πρώτες ημέρες τις εισβολής εκατομμύρια Ουκρανών ξεριζώθηκαν και σε ένα χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και άμαχοι ( κυρίως στα ανατολικά της χώρας) βρήκαν φριχτό θάνατο. Η υποδομή της χώρας καταστράφηκε ενώ η «σύντομη» επιχείρηση  των Ρώσων εξελίσσεται σε  μακροχρόνιο πόλεμο που συνταράσσει ολόκληρο τον πλανήτη απειλώντας την παγκόσμια ειρήνη.

Οι δυτικές δυνάμεις ( Η.Π.Α και Ε.Ε.) Ιαπωνία Αυστραλία κ.α.  συνασπίστηκαν από την πρώτη στιγμή υπέρ της Ουκρανίας. Οι δύο όμως υπερδυνάμεις της Ασίας, Κίνα και Ινδία, κρατούν ακόμη σχέσεις με την Ρωσία ,ενώ καθ’ όλη  στη διάρκεια των εχθροπραξιών αποδείχθηκαν μέσω εμπορικών συναλλαγών βασικοί τροφοδότες της ρωσικής πολεμικής μηχανή.

Ο πόλεμος χωρίς τέλος στο μέτωπο της Ουκρανίας χωρίζει τον πλανήτη στα δύο. Ενισχύει συμμαχίες και προκαλεί διπλωματική αντιπαράταξη δυνάμεων…μέχρι σήμερα  τουλάχιστον. Ταυτόχρονα βάζει τέλος στην μεταψυχροπολεμική εποχή δίνοντας τη σκυτάλη σε νέα κούρσα εξοπλισμών. Μια γκρίζα κινητικότητα στη διεθνή σκακιέρα που οδηγεί τη συλλογική μνήμη με ανατριχίλα  στις παραμονές του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί

Ένα χρόνο μετά τα στοιχεία για τους νεκρούς του αιματηρού αυτού πολέμου δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή . Η  Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν δώσει αξιόπιστους απολογισμούς για τις απώλειές τους εδώ και μήνες.

 Την Κυριακή 19/02/23 ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Νορβηγίας Αϊρίκ Κριστόφερσεν σε συνέντευξή του στο δίκτυο TV2, δήλωσε: «Οι ρωσικές απώλειες αρχίζουν να πλησιάζουν τους 180.000 στρατιώτες νεκρούς ή τραυματίες» χωρίς να διευκρινίσει την προέλευση των στοιχείων αυτών.Άλλες πληροφοριες ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν σε 200.000.Σε 8000 υπολογίζονται οι άμαχοι νεκροί εκ των οποίων 487 παιδιά.Τα παιδιά που τραυματίστηκαν ανέρχονται σε 954.

izium μαζικοί τάφοι ukraine ap

Εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Στο μεταξύ η τραγωδία των ανθρώπων συνεχίζεται.Τις πρώτες ημέρες της εισβολής ο  Διεθνής Οργανισμός για τους Πρόσφυγες υπολόγισε αρχικά σε πάνω από 11 εκατ. τους εκτοπισμένους Ουκρανούς. Ένα χρόνο μετά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Π΄ροσφυγες έκανε λόγο για 13 εκατ. ξεριζωμένους εκ των οποίων τα 8 εκατ. βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης και 4 εκατ στο εσωτερικό της Ουκρανίας.  Τον μεγαλύτερο αριθμό υποδέχθηκε η γειτονική Πολωνία ενώ 14.500 πρόσφυγες ήρθαν και στην Ελλάδα.

Ουκρανία μετανάστες

Η απεσταλμένη του Εuronews στην Βαρσοβία, Magdalena Chodownik, μετέδωσε ότι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις γειτονικές στην Ουκρανία χώρες. Μόνο στην Πολωνία υπάρχουν ακόμα περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια και, παρόλο που πολλοί από αυτούς θα παραμείνουν στη χώρα, οι περισσότεροι από αυτούς θα ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, του Διεθνούς Οργανισμού για τους Πρόσφυγες πάνω από 50% των εκτοπισμένων είναι παιδιά, ενώ πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των ηλικιωμένων, για τους οποίους απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα.

Μνημείο HolodomorΜνημείο για τα θύματα του Χολοντομόρ στην Ουκρανία

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τα 11 εκατομμύρια των εκτοπισμένων, τα 4,2 εκατομμύρια είχαν μετακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πάνω από 7,1 εκατομμύρια έχουν μεταφερθεί σε άλλες περιοχές εντός της Ουκρανίας.

ΟΗΕ : Έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. προσφύγων

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε, για πρώτη φορά, τον αριθμό των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν βίαια από τον τόπο τους να σπάσει το φράγμα των 100 εκατομμυρίων σε παγκόσμια κλίμακα, ανακοίνωσε λίγες ημέρες μετά  ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ουκρανία metanastes perpatoun

Νικητές και ηττημένοι

Πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian που επιχειρεί να υπολογίσει απώλειες, νικητές και ηττημένους αναφέρει:

«Η Ρωσία έχει μεγάλες απώλειες. Πρόσφατη εκτίμηση από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναλύσεων (IISS) ανεβάζει σε 40%-50% τον αριθμό των απωλειών της Ρωσίας σε επίπεδο τεθωρακισμένων σε σχέση με τις αρχικές δυνάμεις. Σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών «χάνονται 2.000 Ρώσοι στρατιώτες για κάθε 100 μέτρα που κερδίζονται στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ποιος θεωρείται ηττημένος; Η βρετανική εφημερίδα δείχνει ξεκάθαρα την Ρωσία. Όμως δεν είναι σίγουρη για το ποιος είναι τελικά ο νικητής.

H βρετανική εφημερίδα επικαλείται τον Αμερικανό στρατηγός Μάρκ Μάιλι που είχε πει προ καιρού ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει τακτικά και στρατηγικά μολονότι καμία από τις δύο χώρες δεν είναι κοντά στο να πετύχει τον στρατηγικό της στόχο.

«Είναι πιο ασφαλές να πει κανείς ότι η σημερινή τροχιά των συγκρούσεων πηγαίνει καλύτερα για την Ουκρανία σε σχέση με τη Ρωσία καθώς και ότι η συνεχιζόμενη εισροή όπλων από τη Δύση θα διατηρήσει αυτή την προοπτική. Αλλά η Ουκρανία βασίζεται αρκετά στη Δύση για τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών που έχουν αποδειχθεί αχίλλειος πτέρνα για το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία όπου οι μάχες δίνονται από το πεζικό. Παραμένει επίσης άγνωστο το πόσα οπλικά συστήματα, όπως τα τεθωρακισμένα, θα παραδοθούν στην Ουκρανία ή πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό ώστε να έρθει πιο κοντά στο τέλος του ο πόλεμος. Οπότε για την ώρα ο πόλεμος συνεχίζεται», καταλήγει ο Guardian.

Το χρονικό της εισβολής

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος του με ένα διάγγελμα που ήταν μαγνητοσκοπημένο από τη Δευτέρα και αποδεικνύει ότι ήταν μία προμελετημένη εισβολή.Βλαντιμίρ Πούτιν

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να επελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που στόχευαν τις υποδομές της χώρας και στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Κίεβο και η Μαριούπολη.

Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ξεκίνησε το σφυροκόπημα του Κιέβου, με αερομαχίες και στρατό που από τη Λευκορωσία προωθήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Εβδομάδες έντονων διπλωματικών διεργασιών και σκληρές οικονομικές κυρώσεις προς τη χώρα του απέτυχαν να αποτρέψουν τον Πούτιν να διορθώσει, όπως είχε πει στο διάγγελμα της Δευτέρας, το ιστορικό λάθος του Λένιν να δώσει στην Ουκρανία υπόσταση κράτους.

Μόλις λίγα λεπτά από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου εκρήξεις ήχησαν στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Η συντονισμένη επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Το διάγγελμα Πούτιν

«Στόχος μου είναι να προστατεύσω τους πολίτες που έχουν υποστεί βασανιστήρια και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου τα τελευταία οκτώ χρόνια» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

volodymyr zelensky ap.jpg

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τον κόσμο να  πολεμήσει ενώ κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για επίθεση από τρία σημεία. Από τη Λευκορωσία προς την πρωτεύουσα, από τα ανατολικά προς το Χάρκοβο και από την Κριμαία, προς τη Μαριούπολη και την Οδησσό.

Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία: Ποιοι οι υποστηρικτές

Ανάλυση του βρετανικού Telegraph χαρακτηρίζει γενναιόδωρες ως προς την ανθρωπιστική  και τη στρατιωτική βοήθεια , προς την Ουκρανία  τόσο τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ τους και η Ελλάδα, πάντα  αναλογικά με το ΑΕΠ. Άτυπες πρωταθλήτριες είναι η Εσθονία και η Λετονία, που προχώρησαν σε δωρεά ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας που ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ τους.

Βοήθεια Ουκρανία ανατολικές χώρες γράφημα


«Οι περισσότερες από τις χώρες στην ευρύτερη γειτονία της Ουκρανίας, από τη Σουηδία ως και την Ελλάδα, φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε δωρεές που κινούνται 
μεταξύ του 0,3% και του 1,3% του ΑΕΠ τους» αναφέρει. 

zelensy solts ape.jpg

Οι δωρεές από άλλες πλουσιότερες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία, αλλά και οι ΗΠΑ, είναι μικρότερης έκτασης, αν και σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε το σαφώς μεγαλύτερο ΑΕΠ τους. «Η Γαλλία απουσιάζει από το δείγμα λόγω των ελλιπών στοιχείων που έδωσε», αναφέρει ο Telegraph.

Ακόμη μικρότερες είναι οι δωρεές από χώρες έξω από την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Ουσιαστικά μόνο η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία έχουν συνεισφέρει, αλλά και αυτές σε πολύ μικρά ποσοστά του ΑΕΠ τους.

Βοήθεια στην Ουρκανία πίνακας

Αρκετές από τις 57 χώρες του δείγματος, όπως μεταξύ άλλων η Ινδία, όχι μόνο εξακολουθούν να έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά είχαν και σημαντική αύξηση στις εισαγωγές. Είναι από τους μεγάλους πελάτες της Ρωσίας τώρα που η Δύση δεν συναλλάσσεται μαζί της, αγοράζοντας, για παράδειγμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Και οι… αμέτοχοι 

Η Αφρική, η Νότια Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας παρακολουθούν, εξάλλου, τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να μετέχουν με κάποιο τρόπο.

Κακή εκτιμά η βρετανική εφημερίδα την επίδοση της Ουγγαρίας, η οποία είναι η πιο στενή σύμμαχος της Ρωσίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η «βαθμολογία» της είναι η χειρότερη ανάμεσα στους «27», σύμφωνα με τον Telegraph.

Ειδικά για την Ουγγαρία σημειώνει ότι οι εισαγωγές της από τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2022 ήταν 262% πάνω από τον μέσο όρο της τριετίας, όπως και ότι δεν δώρισε παρά ελάχιστη στρατιωτική ή ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Βουδαπέστη εξακολουθεί να έχει διπλή γραμμή και στα διπλωματικά: καταδίκασε μεν τη ρωσική εισβολή με την ψήφο της στην ΕΕ, αλλά ζητά από το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και ενώ στήριξε το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, με διάφορες αφορμές κωλυσιεργεί.

Στην προτελευταία θέση της κατάταξης της βρετανικής εφημερίδας είναι η Τουρκία, η οποία πρακτικά δεν έχει καθόλου ανθρωπιστική ή οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και πολύ περιορισμένη, σε σχέση με το ΑΕΠ.

καταφυγια Ουκρανία

Βεβαίως πρέπει να υπενθυμίσουμε το πρώτο πακέτο βοήθειας 40δισ. Δολάρια των ΗΠΑ και την αποστολή θωρακισμένων  οχήματων στην Ουκρανία μεταφορας προσωπικού  τα επονομαζόμενα Bushmasters από την Αυστραλία  με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να δηλώνει σε βιντεοκλήση με τον Ζελέσκι την Πέμπτη 31 Μαρτίου:

«Δεν στέλνουμε μόνο τις προσευχές μας, στέλνουμε όπλα και πυρομαχικά, ανθρωπιστική βοήθεια, τα πάντα, ακόμη και προστατευτικό εξοπλισμό. Θα στείλουμε θωρακισμένα οχήματα, τα Bushmasters με ειδική πτήση των μεταγωγικών μας C-17 Globemasters».

Επιπλέον 2 δις  δολλάρια βοήθειας ανακοινωσαν οι ΗΠΑ ανήμερα της μαύρης επετείου.

Ποιος θα κάνει πρώτος την μεγάλη αντεπίθεση

Στο σχετικό ερώτημα, ο Guardian ψηφίζει Ουκρανία. Αναλυτές όπως ο Φίλιπ Ο’ Μπράιαν από το πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους εκτιμούν ότι ο πόλεμος έχει αρχίσει να εξαντλεί την Ρωσία, σε αντίθεση με την Ουκρανία που εξοπλίζεται συνέχεια από τη Δύση.

«Αν και ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα ότι η Ρωσία ετοιμάζει μια νέα επίθεση το 2023, οι αποδείξεις γι’ αυτό είναι ακόμα ισχνές», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Μολονότι η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις πεζοπόρες δυνάμεις τους – ορισμένοι υπολογίζουν ότι στην Ουκρανία βρίσκονται περίπου 300.000 Ρώσοι στρατιώτες – εντούτοις δεν υπάρχει απόδειξη ότι εκατοντάδες τεθωρακισμένα ετοιμάζονται για μια νέα είσοδο σε μια περιοχή που παρακολουθείται από κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι λιγότερο έντονοι από ό,τι συνέβη το καλοκαίρι στην περιοχή γύρω από το Σεβεροντονέτσκ όταν η Μόσχα εκτόξευε περίπου 60.000 ρουκέτες την ημέρα», σημειώνει ο Guardian.

mi 17
11 ελικόπτερα Mi-17 στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία συγκεντρώνει υλικό όπως τεθωρακισμένα οχήματα, και προχωρά σε εκπαίδευση του στρατιωτικού δυναμικού της με το βλέμμα στραμμένο στις δικές τις επιχειρήσεις αναζητώντας παράλληλα σημεία να εξαπολύσει επιθέσεις», εκτιμά στην ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα.

 

ΠΗΓΗ: Ecozen, Ecozen live blog ,Euronews, Guardian, Telegraph

 

 

Διαφήμιση