Αρχική Κόσμος Εκατόμβη νεκρών μέσα σε λίγες ώρες σε Τουρκία και Συρία – Μεγαλώνει...

Εκατόμβη νεκρών μέσα σε λίγες ώρες σε Τουρκία και Συρία – Μεγαλώνει ο μακάβριος κατάλογος

Από τους ισχυρότερους σεισμούς εδώ και έναν αιώνα λένε οι επιστήμονες.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Τουρκία σεισμός
Εικόνα: twitter
Διαφήμιση

Φονικό ήταν το σημερινό διπλό “χτύπημα” του Εγκέλαδου, εντάσεως 7,8 και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Ολόκληρες περιοχές ισοπεδώθηκαν, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν. Άγνωστος παραμένει ο ακριβής απολογισμός μέχρι αυτήν την ώρα, ενώ την ίδια στιγμή οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τους δυο σεισμούς ως τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του επλήγη από την «μεγαλύτερη καταστροφή» μετά τους σεισμούς το 1939 στο Ερζιντζάν, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Επικοινωνία Σακελλαροπούλου – Ερντογάν

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου τόσο για τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, όσο και για τη βοήθεια που ήδη εστάλη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο – και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή – στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

 

Ακολουθούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία της τραγωδίας:

Πότε και πού;

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Παζάρτσικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, σε εστιακό βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, πριν από έναν νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, στις 12:24 ώρα Ελλάδας, πάλι στη νοτιοανατολική Τουρκία, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου.

Τουρκία σεισμός
Εικόνα: twitter

Προσωρινοί απολογισμοί θυμάτων

Πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων.

Στην Τουρκία, ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στις 16:30 ώρα Ελλάδας η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) ήταν 1.498 νεκροί και τουλάχιστον 8.533 τραυματίες. Σύμφωνα την υπηρεσία, 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Στη Συρία, ο απολογισμός μέχρι τις 16:20 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τα σωστικά συνεργεία στις περιοχές των ανταρτών, έκανε λόγο για 810 νεκρούς και τουλάχιστον 2.280 τραυματίες.

Υλικές ζημιές

Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε σχεδόν 3.000 καταρρεύσεις κτιρίων σε επτά διαφορετικές επαρχίες – 2.834 σύμφωνα με την AFAD. Συγκεκριμένα, έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.

Τουρκία σεισμός
Εικόνα: twitter

Συρία:Στους 810 οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες – Εκτός λειτουργίας το διυλιστήριο της Μπανιάς

Τα θύματα στη Συρία συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον νέο προσωρινό απολογισμό να ανέρχεται πλέον στους 810 νεκρούς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, της Ερυθράς Ημισελήνου και των Λευκών Κρανών, των διασωστών που δραστηριοποιούνται στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Με βάση τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο SANA, 430 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.315 τραυματίστηκαν στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Λαττάκειας, της Χάμα και της Ταρτούς – όλες ελέγχονται από το καθεστώς. Ο προηγούμενους απολογισμός έκανε λόγο για 371 νεκρούς και 1.089 τραυματίες. Το SANA μετέδωσε επίσης φωτογραφίες που δείχνουν σημαντικές καταστροφές σε πολλές πόλεις, όπως στη Λαττάκεια, όπου ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν.

Στο Χαλέπι, μια πόλη που υπέστη μεγάλες καταστροφές λόγω του πολέμου την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον 46 κτίρια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 156 άνθρωποι. Στη Χάμα, κατέρρευσε ένα οκταώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν περίπου 125 ένοικοι, ανέφερε μια πηγή της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου. Οι διασώστες προσπαθούν με κάθε μέσο να βγάλουν νεκρούς και τραυματίες από τα χαλάσματα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όλη την εβδομάδα.

Το διυλιστήριο της Μπανιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

Στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 380 νεκροί και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί καθώς «εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένες». Τα Λευκά Κράνη ζήτησαν να τους σταλούν βαρέα οχήματα καθώς αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες» στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να εντοπίσουν και να ανασύρουν τους επιζώντες. Όπως είπαν, έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς 133 κτίρια και άλλα 272 εν μέρει, ενώ ρωγμές διαπιστώνονται σε χιλιάδες σπίτια στη βορειοδυτική Συρία.

Σοβαρές ζημιές καταγράφονται επίσης στις ζώνες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως στην Αζάζ και την Τζαραμπλούς (βορείως του Χαλεπιού) και τη Σαρμάντα (βορείως του Ιντλίμπ).

Τουρκία σεισμός

Διεθνής βοήθεια

Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε γρήγορα σε έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Τουρκία. Παρά τις διμερείς εντάσεις, τόσο η Ελλάδα όσο και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία.

Πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.

Η ΕΕ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει και τη Συρία

«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει και τη Συρία», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν η βοήθεια που κινητοποιείται προς τα εκεί είναι μόνο ανθρωπιστική.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας Ουϊβερί εξήγησε ότι η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από την ΕΕ, ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από τη συριακή πλευρά.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι προς το παρόν συνολικά 16 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια, με ομάδες διάσωσης να έχουν αναπτυχθεί επί του εδάφους από πάνω από 10 χώρες. «Η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές για να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια εφόσον χρειαστεί», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Όσον αφορά τη Συρία, το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η ΕΕ είναι να λειτουργήσει μέσω της πολιτικής της για την ανθρωπιστική βοήθεια, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Μέσω των διεθνών οργανισμών-εταίρων της ΕΕ, που βρίσκονται στο πεδίο ( ο βασικότερος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ) θα διοχετευτεί μέρος της ήδη υπάρχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό στη Συρία, εξήγησε. «Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα να διαθέσουμε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Από το 2011 η ΕΕ έχει προσφέρει πάνω από 27 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το 2022 πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της αποτελούν συλλογικά τη μεγαλύτερη πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία.

Τέλος, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, υπενθύμισε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Δαμασκό παραμένει ανοιχτή, ωστόσο η αντιπροσωπεία αυτή εδρεύει στη Βηρυτό, αλλά γίνονται τακτικές επισκέψεις στη Δαμασκό για επαφές με Σύρους εταίρους.

Αναχώρησε η ελληνική αποστολή βοήθειας για την Τουρκία

Αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας για την Τουρκία.

Η αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Eπίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτiρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει λίγο πριν τις 6,30 το απόγευμα στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, που βρίσκεται έξω από τα ‘Αδανα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, και στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς σε πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Χρήστος Στυλιανίδης: Συνδράμουμε με κάθε τρόπο με στόχο να σωθούν ζωές – Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα: Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και τα μηνύματα αλληλεγγύης

Την συνδρομή της χώρας με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,

σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα να απαντά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την ανταπόκριση και τα μηνύματα αλληλεγγύης.

«H ελληνική αποστολή έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης στην ανάρτησή του.

«Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας», επισημαίνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση