Αρχική Special Topics “Ευχαριστώ Ελλάδα”-Θερμά σχόλια από τα τουρκικά ΜΜΕ

“Ευχαριστώ Ελλάδα”-Θερμά σχόλια από τα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ και οι τούρκοι χρήστες των social media υποδέχονταιμε θέρμη την ελληνική βοήθεια και εκφράζουν με συγκίνηση τις ευχαριστίες τους για την αποστολή διάσωσης της ΕΜΑΚ

0
Η καταστροφή από ψηλά
Διαφήμιση

«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Teşekkürler Yunanistan) είναι το μήνυμα των  Τούρκων χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης,που υποδέχονται με θέρμη την ελληνική παρουσία στις πληγείσες περιοχές και την καθοριστική συμβολή της πρώτης ομάδας διάσωσης επιζώντων κάτω από τα ερείπια.

Της Αγγελικής Γυπάκη

Αγγελική Γυπάκη

Την ίδια στιγμή  τακτικός αρθρογράφος της ευρείας κυκλοφορίας, φιλοκυβερνητικής εφημεριδας Milliyet, Ο. Sendir,  χαρακτηριζει στο άρθρο του, υπό τον τίτλο «Από την Ελευσίνα στην καρδιά μας», ώς ” πολύ σημαντική” την ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται από την Αθήνα σχολιάζοντας  χαρακτηριστικά:“Το ελληνικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στις καρδιές μας”.Ενώ οι απλοί πολίτες εκφράζουν την ευγνωμόσύνη τους στα social media με νόημα: “Ήρθαν ένα βράδυ για … να βοηθήσουν”.

Τουρκική ανάρτηση

Το βίντεο από την ΕΡΤ με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού και που ανάρτησε Έλληνας χρήστης έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων χαρκτηριστικών αναρτήσεων είναι επίσης: «Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».

Το θερμό αυτό κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τις φιλοπολεμικές και εμπρηστικές αναρτήσεις της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας.

Το  μήνυμα του έλληνα Πρωθυπουργού

Ευμενώς αποδεκτό έγινε από τα ΜΜΕ της Τουρκίας  και το μήνυμα στην τουρκική του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Έλληνες και Τούρκοι δίπλα δίπλα παλευουν μαζι να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες που πρέπει να αλληλοβοηθούνται σε δύσκολες στιγμές. Δεν είναι ο πρώτος σεισμός που πλήττει τις χώρες μας. Ήρθε η ώρα να παραμερίσουμε για την ώρα τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια πολύ, πολύ επείγουσα κατάσταση».

Το νέο μήνυμα που μοιράστηκε στο Twitter φιλοξένησαν περισσότερες από 40 διαδυκτιακές ενημερωτικές πύλες στην Τουρκία τόσο φιλοκυβερνητικές όσο και αντιπολιτευόμενες με κυρίωτερες τις υψηλής επισκεψιμότητας Haberturk.co.tr και Hurriet.com.tr.

Διάσωση Τουρκια

Milliyet : Το ελληνικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στις καρδιές μας

Πολύ χαρακτηριστικό της αλλαγής κλίματος στα ελληνοτουρκικά είναι επίσης το άρθρο του αρθρογράφου της Milliyet κ. Sentir που ξεκνάει με το ερώτημα : “Ξέρετε πού βρίσκεται η Ελευσίνα;”

“Η Ελευσίνα είναι μια πόλη όχι περισσότερο από 20 χλμ έξω από την Αθήνα. Το διυλιστήριο που βρίσκεται εκεί δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο το γεγονός ότι είναι η γενέτειρα του Έλληνα ποιητή της τραγωδίας Αισχύλου. … Τα τελευταία τρία χρόνια, μελετώ τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανοίγουν οι ΗΠΑ. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ελευσίνα μπήκε στο ραντάρ μου με το αεροπλάνο που δώρισε ο Μητσοτάκης στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (εΐε). Τώρα όλα αυτά είναι χωρίς νόημα. Το βράδυ της Δευτέρας, στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από την Ελευσίνα και μετέφερε ομάδα διάσωσης 21 ατόμων και 2 σκύλων διάσωσης στην Τουρκία. Την ώρα που τα παγκόσμια ΜΜΕ αναρωτιούνται «πότε θα πολεμήσουν αυτοί», αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται από την Αθήνα είναι πολύ σημαντική.

Στον σεισμό του 1999, η Ελλάδα παρείχε ξανά βοήθεια, και η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης για να βοηθήσει στον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα. Πριν από χρόνια είχα γράψει ότι ένα ψάρι που κολυμπάει στο Αιγαίο δεν ξέρει τι είναι τα χωρικά ύδατα, και ένα πουλί που πετά πάνω από την Αν. Μεσόγειο δεν ενδιαφέρεται για τις ΑΟΖ, και εξακολουθώ να συμφωνώ με αυτό. Δεν είναι δύσκολο για το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και οι πόροι στην Αν. Μεσόγειο να μοιραστούν δίκαια, αρκεί να μην ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί. Το ελληνικό αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Ελευσίνα προσγειώθηκε στις καρδιές μας και μας έδειξε ότι δεν είναι δύσκολο να φτάσουμε σε μια ειρήνη όπου όλοι θα είμαστε κερδισμένοι. Αρκεί μόνο να καταλάβουν όλοι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τη σκιά άλλων σημαιών να μπει ανάμεσα στις δικές μας σημαίες…».

 

 

 

Διαφήμιση