Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται το ψηφιακό έργο «Δημιουργία Πύλης Ανοιχτών Γεωεπιστημονικών Δεδομένων (GEOPORTAL)» της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.).
Στο πλαίσιο της πολιτικής του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται στην χώρα, η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε, με την οποία η ΕΑΓΜΕ έχει συνάψει Προγραμματική Συμφωνία για την υλοποίηση και λειτουργία του Έργου, ανακοίνωσε την προκήρυξη του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού του Geoportal.
Κύριος φορέας του έργου είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε) και φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.8 εκατ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 18 μήνες.
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για Διάθεση Ανοιχτών Γεωχωρικών Δεδομένων ΕΑΓΜΕ (GEOPORTAL ΕΑGME, OPEN DATA ΕΑGME) σχετικά με την ενέργεια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, με τη μορφή χαρτογραφικών υπηρεσιών παγκοσμίου ιστού (WEB MAP SERVICES) και προτύπων ανοικτών δεδομένων. Παράλληλα προβλέπεται η μετατροπή όλων των Γεωχωρικών Δεδομένων της ενιαίας Βάσης της ΕΑΓΜΕ, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία INSPIRE.
Επίσης, με την υλοποίηση του έργου GEOPORTAL θα επιτευχθεί η ψηφιοποίηση και διάχυση του υλικού της Βιβλιοθήκης της ΕΑΓΜΕ, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιστημονικά εξειδικευμένες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας σε θέματα γεωλογίας και γεωεπιστημών, ενώ θα αναπτυχθούν και εφαρμογές εικονικής πλοήγησης για τα εκθέματα του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, καθώς και σημαντικών γεωλογικών προορισμών όπως τα ηφαίστεια της Σαντορίνης, Μήλου κ.α.
Σκοπός του έργου είναι να αποτελέσει το σημείο αναφοράς παροχής των διαθέσιμων Γεωχωρικών Δεδομένων για τις Γεωεπιστήμες, τα οποία είναι χρήσιμα σε αρκετούς τομείς δραστηριοτήτων (ενέργεια, περιβάλλον, μεγάλα τεχνικά έργα και κατασκευές, επιχειρηματικότητα κλπ.).
Τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου για την εθνική οικονομία, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι:
- Ελεύθερα Γεωπιστημονικά Δεδομένα.
- Συμβολή στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 με την δημιουργία μίας Πύλης Διάθεσης Χωρικών Δεδομένων για τις Γεωεπιστήμες, διαλειτουργικής και πλήρως διασυνδεδεμένης με τις κυβερνητικές πύλες δεδομένων και μεταδεδομένων.
- Δυνατότητα δημιουργίας νέων προϊόντων και εφαρμογών που βασίζονται στις γεωπληροφορίες της ΕΑΓΜΕ, συμβάλλοντας στην εξυγίανση του αθέμιτου ανταγωνισμού και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.
- Ευκολότερη προώθηση της γεωεπιστημονικής γνώσης και παροχή ψηφιακών πληροφοριών σε τομείς της επιχειρηματικότητας που μπορούν να την αξιοποιήσουν.
- Διάχυση της επιστημονικής γνώσης και ενίσχυση του επιμορφωτικού ρόλου της ΕΑΓΜΕ στην Κοινωνία.
- Διαφύλαξη και προστασία του μοναδικού αρχείου γεωπληροφοριών του τέως ΙΓΜΕ.