Αρχική Υγεία - Διατροφή Αλτσχάιμερ: Οι θαυματουργές τροφές που επιβραδύνουν τη νόσο

Αλτσχάιμερ: Οι θαυματουργές τροφές που επιβραδύνουν τη νόσο

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα μπορούν να επιβραδύνουν το Αλτσχάιμερ.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
steven hwg zBsdRTHIIm4 unsplash
Διαφήμιση

Σε φυσικά προϊόντα, όπως το έλαιο σπόρου ροδιού, ένα σκεύασμα από φύκια, σε ένα λειτουργικό ρόφημα με βάση το αυγό αλλά και σε δίαιτες, όπως η μεσογεıακή, η κετογονική και η MIND, στρέφονται οι μελέτες για την πρόληψη της νόσου Alzheimer (ΝΑ), από το πρώιμο στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής.

Τα αποτελέσματα των μελετών για τα οφέλη φυσικών προϊόντων στην ήπια νοητική διαταραχή παρουσιάστηκαν στο 13 Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer και 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων.

Τα οφέλη του ελαίου σπόρου ροδιού στην ήπια νοητική διαταραχή

Στις επιδράσεις του ελαίου ροδιού στην πρόληψη της νευροεκφύλισης του εγκεφάλου στρέφονται τα τελευταία χρόνια πειραματικές επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες, με δεδομένο ότι οι αντιοεξειδωτικές και νευροπροστατευτικές του ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη θεραπεία των νευροφλεγμονών. Το έλαιο σπόρου ροδιού παράγεται από τον σπόρο του φρούτου και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτοστερόλες και βιταμίνη C.

Στην παρουσίαση, με θέμα «Τα οφέλη του ελαίου σπόρου ροδιού στην ήπια νοητική διαταραχή» (των Θάνου Χατζηκωστόπουλου, ψυχολόγου και Μάγδας Τσολάκη, νευρολόγου-ψυχίατρου), που γίνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, με σκοπό να εξεταστούν τα οφέλη του ελαίου σπόρου ροδιού στη νόηση ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή.

7M Eai6goVE unsplash
Φωτογραφία: Mustafa Bashari

«Στην Ελληνική Εταιρεία Alzheimer κάναμε μελέτη με λάδι από σπόρο ροδιού, που ήταν χορηγία του παραγωγού Στέφανου Κασσίδη από τα Γιαννιτσά. Δώσαμε το λάδι ροδιού σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, από τους οποίους πήραμε αίμα και κάναμε νευροψυλοχογική εκτίμηση πριν και μετά. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν έδειξαν ότι το λάδι ροδιού βοηθάει πάρα πολύ τους ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, δηλαδή αυτούς που ξεχνάνε λίγο, και δεν επιτρέπει να εξελιχθεί σε άνοια», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νευρολόγος-ψυχίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη.

«Η πειραματική ομάδα αποτελείται από 50 ασθενείς με ΗΝΔ, οι οποίοι λαμβάνουν το έλαιο σπόρου ροδιού και ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, ενώ η ομάδα ελέγχου αποτελείται από ασθενείς με ΗΝΔ, οι οποίοι ακολουθούν μόνο μεσογειακή διατροφή. Για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων γίνεται εκτενής νευροψυχολογική εκτίμηση κάθε έξι μήνες αλλά και έλεγχος βιοδεικτών στο αίμα. Οι στατιστικά σημαντικές διαφορές των δύο ομάδων σε συγκεκριμένους τομείς της μνήμης, όπως η εργαζόμενη και η λεκτική μνήμη επεισοδίων, δείχνουν ότι το έλαιο σπόρου ροδιού μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη επιλογή για την πρόληψη, αλλά και σημαντικό κομμάτι ολιστικών θεραπειών για την άνοια», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσίαση.

mads eneqvist X77nWyRG2Ck unsplash
Φωτογραφία: Mads Eneqvist / unsplash

Λειτουργικό ρόφημα με βάση το αυγό

Ένα λειτουργικό ρόφημα με βάση το ασπράδι του αυγού, το οποίο δοκιμάστηκε σε 20 ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή και σε 10 υγιείς εθελοντές έδειξε στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος τους ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή σε διάστημα μόλις ενός μηνός.

Η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ μειώνουν τη συγκέντρωση της ομοκυστεΐνης, η οποία είναι αμινοξύ που σε ψηλές συγκεντρώσεις σχετίζεται με ταχύτερη δημιουργία ατροφίας στον εγκέφαλο των ασθενών με ΝΑ.

Τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε το ρόφημα αυτό, που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ, υποβλήθηκαν σε έλεγχο με νευροψυχομετρικές δοκιμασίες και μετρήθηκαν στο αίμα τους τα επίπεδα φυλλικού οξέως, βιταμίνης Β12 και ομοκυστεΐνης. Οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν μετά από ένα μήνα και μετά από ένα χρόνο έδειξαν στατιστικά σημαντική αύξηση τόσο της βιταμίνης Β12 όσο και του φυλλικού οξέος.

«Η χορήγηση του καινοτόμου αυτού λειτουργικού ροφήματος φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά και σε διάστημα μόλις ενός μηνός τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξεός σε άτομα με ήπια νοητική διαταραχή. Μένει να εξακριβωθεί ο ρόλος της νοητικής λειτουργίας των ασθενών», αναφέρεται σε ανακοίνωση, με θέμα: «Ο ρόλος λειτουργικού ροφήματος με βάση το αυγό στα επίπεδα βιταμινών σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή» (των Βασίλειου Παπαλιάγκα, Πάτροκλου Βαρελτζή, Μαρίας Παπαδημητρίου και Αβρακόμης Ματζαρίδου).

dan gold 4 jhDO54BYg unsplash
Φωτογραφία: Dan Gold / unsplash

Δίαιτες που επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό γνωστικής έκπτωσης, υποδηλώνοντας τη διατροφή ως προληπτικό μέτρο κατά της άνοιας. Από τα αποτελέσματα συστηματικής ανασκόπησης σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (PubMed, ScienceDirect και Web of Science) έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, φάνηκε ότι τρεις διατροφικές παρεμβάσεις με τη μεσογειακή διατροφή, την κετογονική δίαιτα και τη δίαιτα MIND, επιβραδύνουν τον ρυθμό γνωστικής έκπτωσης.

Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν μόνο τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, 11 μελέτες για τη μεσογειακή διατροφή, επτά μελέτες για την κετογονική δίαιτα και μία μελέτη για τη δίαιτα MIND. Η γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων ήταν φυσιολογική σε επτά μελέτες, 10 μελέτες περιελάμβαναν ασθενείς με ήπια γνωστική διαταραχή και δύο μελέτες περιλάμβαναν ασθενείς με νόσο Alzheimer.

«Η μεσογειακή διατροφή ήταν ευεργετική για τη σφαιρική γνωστική λειτουργία μετά από 10 εβδομάδες, η κετογονική δίαιτα είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, βελτιώνοντας τη λεκτική αναγνώριση, ενώ η δίαιτα MIND έδειξε οφέλη σε παχύσαρκους ασθενείς, βελτιώνοντας τη μνήμη εργασίας, τη λεκτική αναγνώριση, τη μνήμη και την προσοχή», αναφέρεται στην ανασκόπηση, με τίτλο: «Μεσογειακή διατροφή, κετογονική δίαιτα ή δίαιτα MIND για τον γηράσκοντα πληθυσμό με γνωστική έκπτωση: μια συστηματική ανασκόπηση (των Πασχάλη Δεβράνη, Αιμιλίας Βασσιλοπούλου, Βασίλειου Τσιρώνη, Παναγιώτη-Μάριου Σωτηριάδη, ΜιχαήλΧουρδάκη, Μιχάλη Αϊβαλιώτης και Μάγδας Τσολάκη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαφήμιση