Αρχική Ειδήσεις 2ος Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία-Συρία: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για την Ελλάδα

2ος Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία-Συρία: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για την Ελλάδα

0
Φωτό σεισμός τουρκια ερείπια 2
Διαφήμιση

2ος Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία-Συρία: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για την Ελλάδα- Προβληματισμός για την Κύπρο– 2300 νεκροί και ερείπια ολόκληρες πόλεις- 2818 κτήρια κατέρρευσαν!

της Αγγελικής Γυπάκη

Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,8 Rίχτερ σημειώθηκε στις 13.23 τοπική ώρα(12.23 ώρα Ελλάδας) στην ίδια περιοχή της Τουρκίας (περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς) με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 2300. Οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγω μέχρι και για 10.000 νεκρούς! Μαρτυρίες αναφέρουν τραγικές καταστάσεις : «11όροφη πολυκατοικία έπεσε σαν τραπουλόχαρτο. Κάτοικοι έπεφταν από τα μπαλκόνια για να σωθούν».

Ο πρώτος φονικός σεισμός που χτύπησε τα ξημερώματα την Τουρκία σε απόσταση 90 χλμ από την Συρία και μετέτρεψε σε ερείπια ολόκληρες πόλεις όπως η Γκαζιαντέπ, αλλά και ο δεύτερος το μεσημέρι, δεν απειλούν την Ελλάδα. Τα ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή είναι μακριά από τα ελληνικά ρήγματα αλλά όχι τόσο μακριά από την Κύπρο αναφέρουν οι Έλληνες σεισμολόγοι. Η κατάληξη του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε μετά από έναν και πλέον αιώνα «απέχει 400 χλμ από τις βορειονατολικές ακτές της Κύπρου κι αυτό το χρήζει παρακολούθησης».

Μέχρι στιγμής ( 12.10μμ) σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχουν καταμετρηθεί 912 νεκροί 5883 τραυματίες Είναι ο χειρότερος σεισμός μετά το 1939» είπε. Στους 386 οι νεκροί και στη Συρία, όπου το ισχυρότερο χτύπημα δέχθηκαν οι ήδη βομβαρδισμένες πόλεις Χαλέπι και Χάμα αλλά και η Λατάκεια με σημαντικές ζημιές και χιλιάδες εγκλωβισμένους και στις δύο χώρες.

Φωτό Σεισμός Τουρκια Χάρτης 2
Το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία (7,8 ρίχτερ σύμφωνα με το Αμερικανικό σεισμολογικό Ινστιτούτο USGS ή 7,4 ρίχτερ σύμφωνα με το Τουρκικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο) έγινε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), σε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο, έγινε αισθητός σε Τουρκία Συρία Λίβανο Κύπρο Ιράκ, Αίγυπτο μέχρι και στην Κρήτη!

Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.
Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Σεισμος τουρκια ερείπια 1

Ευθύμιος Λέκκας για σεισμό Τουρκίας και Ρόδου

Πριν τον νεώτερο σεισμό ο Ευθύμης Λέκκας δήλωνε στην ΕΡΤ «Είμαστε στην αρχή του φαινομένου. Πρόκειται για ένα ρήγμα 2.000χλμ που ξεκινάει από τον Λίβανο και τελειώνει στην Μαύρη Θάλασσα. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε πολύ σοβαρές συνέπειες και στην μορφολογία μιας ολόκληρης περιοχής Έχουμε πάει 6 φορές στον τουρκικό χώρο και γνωρίζουμε τις κατασκευές. Εκτιμώ ότι θα επηρεάσει σίγουρα τα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο ούτε έχει σχέση με την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο ΒΔ του Αρχαγέλλου το οποίο βεβαίως παρακολουθούμε».

Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

«Δεν περιμέναμε τέτοιο μεγάλο σεισμό. Ο τελευταίος  στην περιοχή  έγινε 1905 στην Μαλάτεια σε επίπεδο 7 Ρίχτερ. Το ρήγμα το ξέραμε βεβαίως. Αυτό που δεν ξέραμε ειναι ότι σπάσανε ταυτόχρονα 2 ρήγματα» δήλωσε ο κ. Γκανάς και πρόσθεσε:«Για την Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος …ίσως υπάρχει ένας μικρότερος για την Κύπρο καθώς οι ανατολικές ακτές απέχουν 400χλμ . Όμως έμμεσα μπορεί να έχουμε μικρή αύξηση της σεισμικότητας της Ελλάδας σε επίπεδο 2-3 Ρίχτερ λόγω της εξώθησης της ενέργειας που μπορεί να ενεργοποιήσει κάποια μικρά ρήγματα. Άμεσα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μάς.Όμως για την Κύπρο πρέπει να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο γιατί είναι κοντά»

Φωτό σεισμος τουρκία ερειπια

Άκης Τσελέντης στην ΕΡΤ- Διευθυντής τους Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ρήγμα που  καθορίζει πλάκα Τουρκιας με την πλάκα της Βόρειας Αραβίας . Προσεγγίζει το ρήγμα της Ανατολίας

Οι μετασεισμοί θα είναι πολλοί μεγάλοι οπότε καταλαβαίνεται πόσο καταστροφικός μπορει να είναι στον οικοδομικό ιστό της περιοχής

Το καλό είναι ότι αυτό το ρήγμα δεν φαίνεται να επηρεάζει την Ελλάδα.Ο σεισμός είναι τελείως άσχετος με τον  σημερινό  σεισμό της Ρόδου.

Επηρεάζει μια ευρύτερη περιοχή αλλά είναι τόσο μακριά που θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα να επηρεάσει τη χώρα μας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς και οι οικοδομικοί κανόνες στην χώρα μας είναι πολύ αυστηροί. Στην Ελλάδα έχουμε τη θάλασσα Γίνονται μεγάλοι  σεισμοί στη θάλασσα που δεν τους καταλαβαίνουμε. Στην Κύπρο έγινε πολύ αισθητός αλλά η δόμηση της Κυπρο είναι πολύ ισχυρή, είναι φανταστική» είπε χαρακτηριστικά.

Μαρτυρίες  Ελλήνων στην περιοχή

Ο Έλληνας Νίκος Καρύδας, που την ώρα του σεισμού βρίσκονταν στο Γκαζιαντέπ, μια περιοχή που απέχει 45 λεπτά από το επίκεντρο στο Καχαμαράντ, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Νιώσαμε πολύ έντονο το κούνημα το οποίο είχε διάρκεια τουλάχιστον 1,5 λεπτό. Ήταν κάτι το τρομακτικό ένιωθα ότι θα πέσει το κτήριο .Μας έκαναν εντύπωση οι μετασεισμοί που ένιωθα όλο το αμάξι να κουνιέται Η τουρκική πολιτική προστασία είχε στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα πριν γίνει ο κύριο σεισμός που όμως μιλούσε για ένα σεισμό 4.2 Ρίχτερ . Μπορεί να ήταν ένας προσεισμός Το μήνυμα μας προέτρεπε να κλείσουμε το φυσικό αέριο. Μετά το σεισμό υπήρξε απίστευτο μποτιλιάρισμα και αυτή τη στιγμή έχει διακοπή ρεύματος και φυσικού αερίου.

Πάντως η προειδοποίηση που ήρθε στα τηλέφωνα των κατοίκων, σύμφωνα με τον κ. Γκανά, είναι  πιθανότατα ενεργοποίηση της εφαρμογής της Google Shake Alert από άλλον σεισμό που ενδεχομένως έγινε λίγο πριν τον ισχυρότατο σεισμό.

 

Διαφήμιση