Αρχική Πολιτισμός 13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
mehmet turgut kirkgoz CLxxr51 qGE unsplash
Φωτογραφία: Mehmet Turgut Kirkgoz / unsplash
Διαφήμιση

Η 13η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (World Radio Day), σύμφωνα με την απόφαση της UNESCO το 2011 και την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2012.

Το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό μέσο ενημέρωσης που ευνοεί την ποικιλομορφία και την προαγωγή του δημοκρατικού διαλόγου και φανερώνει τις αμέτρητες πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ραδιόφωνο: ένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ραδιόφωνο παραμένει το πιο δημοφιλές μέσο ενημέρωσης, αυτό που όλοι παρακολουθούν περισσότερο από όλα τα άλλα. Το ραδιόφωνο έχει μια μοναδική ικανότητα προσέγγισης ενός πολύ μεγάλου ακροατηρίου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διαμορφώσει την κοινωνική πραγματικότητα δίνοντας την ευκαιρία σε όλες τις «φωνές» να εκφραστούν και να ακουστούν.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολύ μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων με διαφορετικό περιεχόμενο, προάγοντας έτσι διαφορετικές απόψεις και προβάλλοντας διαφορετικές κοινότητες ανθρώπων. Ουσιαστικά οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία του ακροατηρίου τους τόσο στην οργάνωση όσο και τις δραστηριότητές τους.

Το ραδιόφωνο που διατηρεί την ποικιλομορφία ως προς το περιεχόμενο του, παραμένει ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με διάφορες διεθνείς εκθέσεις.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Φωτογραφία: Fringer Cat / unsplash

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2023

Το θέμα της σημερινής 12ης Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, είναι «Ραδιόφωνο και Ειρήνη»

Η UNESCO υπογραμμίζει ότι το ανεξάρτητο ραδιόφωνο αποτελεί πυλώνα πρόληψης των συγκρούσεων και οικοδόμησης της ειρήνης.

Ο πόλεμος, ως αντώνυμο της ειρήνης, σημαίνει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ χωρών ή ομάδων στο εσωτερικό μιας χώρας, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει σύγκρουση αφηγήσεων στα μέσα ενημέρωσης.

Η ίδια η αφήγηση  μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις ή να διατηρήσει τις συνθήκες ειρήνης σε ένα δεδομένο πλαίσιο – για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει το αν οι εκλογές θα κυλήσουν ομαλά ή όχι, αν οι μετανάστες θα απορριφθούν ή θα ενσωματωθούν, αν ο εθνικιστικός ενθουσιασμός θα αυξηθεί ή θα μειωθεί κ.ο.κ.

Ενημερώνοντας το ευρύ κοινό, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και δημιουργούν μια αφήγηση που μπορεί να επηρεάσει εθνικές και διεθνείς καταστάσεις και διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Το ραδιόφωνο μπορεί όντως να τροφοδοτήσει τις συγκρούσεις, αλλά στην πραγματικότητα, το επαγγελματικό ραδιόφωνο μετριάζει τις συγκρούσεις ή ακόμη και τις εντάσεις, αποτρέποντας την κλιμάκωσή τους ή φέρνοντας συνομιλίες συμφιλίωσης και ανασυγκρότησης.

Ο σωστός προγραμματισμός και η ανεξάρτητη ενημέρωση αποτελούν το θεμέλιο της βιώσιμης δημοκρατίας και της σωστής διακυβέρνησης με τη συγκέντρωση στοιχείων για το τι συμβαίνει, την ενημέρωση των πολιτών με αμερόληπτο και τεκμηριωμένο τρόπο, την επεξήγηση των ζητημάτων που διακυβεύονται και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

«Αφού οι πόλεμοι ξεκινούν από τα μυαλά των ανθρώπων, στα μυαλά των ανθρώπων πρέπει να οικοδομηθούν οι άμυνες της ειρήνης», αναφέρεται στο Καταστατικό της UNESCO

Για το λόγο αυτό, η υποστήριξη της ανεξάρτητης ραδιοφωνίας θα πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της ειρήνης και της σταθερότητας.

 

 

Πηγή: unesco.org

Διαφήμιση