Αρχική Περιβάλλον Συνάντηση για τα απειλούμενα ζώα και φυτά της Ελλάδας

Συνάντηση για τα απειλούμενα ζώα και φυτά της Ελλάδας

Κόκκινος Κατάλογος για τα ζώα, τα φυτά και τους μύκητες που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Paeonia parnassica
Διαφήμιση

Πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας IUCN Red List Training Workshop μεταξύ της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και 47 Ελλήνων επιστημόνων, για την κατάρτιση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών Ζώων, Φυτών και Μυκήτων της Ελλάδας.

Η συνάντηση εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, της IUCN, της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, για την αξιολόγηση της πιθανότητας εξαφάνισης περισσότερων από 12.000 ειδών της Ελλάδας. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.

Glyphanus obtusus
Glyphanus obtusus

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Σύνταξη Κόκκινων Καταλόγων Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας», που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.) 2014-2020» και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τη συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ταμείο Συνοχής).

Λίγα λόγια για τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σκοπός του είναι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, η μελέτη και προστασία της βιοποικιλότητας, η προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Λίγα λόγια για την IUCN

Η International Union for Conservation of Nature (IUCN-Διεθνής Ένωση Διατήρησης της Φύσης) είναι μια παγκόσμια ένωση οργανώσεων και υπηρεσιών η οποία ιδρύθηκε το 1948 με αντικείμενο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.

Η IUCN εκδίδει τον παγκόσμιο «Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών», το εγκυρότερο και περιεκτικότερο ευρετήριο αποτίμησης και αποτύπωσης του κινδύνου εξαφάνισης φυτών και ζώων, έχοντας αξιολογήσει έως σήμερα περισσότερα από 150.000 είδη.

Διαφήμιση