Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: H Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΠΟΥ: H Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
meth richard catabay unsplash - ΠΟΥ
Διαφήμιση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού.

Η πανδημία πιθανόν να βρίσκεται σε ένα «μεταβατικό σημείο» που συνεχίζει να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να «περιορίσει τις πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις», προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο Οργανισμός κήρυξε την COVID κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία, η οποία έχει πλήξει όλες τις χώρες του πλανήτη επηρεάζοντας αρνητικά οικονομίες και κοινότητες.

Ωστόσο, η παρασκευή εμβολίων και θεραπειών έχει αλλάξει την κατάσταση της πανδημίας σημαντικά από το 2020 και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει εκφράσει την ελπίδα του να τερματιστεί η κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης αυτό το χρόνο, ειδικά αν βελτιωθεί παγκοσμίως η πρόσβαση στα μέσα αντιμετώπισης.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ο κόσμος θα μεταβεί σε μια νέα φάση στην οποία θα μειωθούν οι νοσηλείες από Covid και οι θάνατοι θα πέσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε ο Γκεμπρεγέσους σε σημερινή συνεδρίαση του ΠΟΥ.

Τα σχόλια του Γκεμπρεγέσους ήρθαν λίγες στιγμές αφότου ο ΠΟΥ δημοσίευσε τα ευρήματα της επιτροπής έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, η οποία ανέφερε ότι έχουν χορηγηθεί περίπου 13,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον COVID-19, με σχεδόν το 90% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και περισσότερους από τέσσερις στους πέντε ανθρώπους άνω των 60 ετών να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη σειρά εμβολίων.

Σύμβουλοι της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ για την κατάσταση της πανδημίας είπαν στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι μάλλον δεν έχει έρθει τη στιγμή να λήξει η κατάσταση συναγερμού δεδομένης της αβεβαιότητας για το κύμα των μολύνσεων στην Κίνα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής Covid στο τέλος του 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CTVnews και Reuters

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Έρχονται χιόνια – Στα «λευκά» ακόμα και η Αττική
Επόμενο άρθροΠτώση F-4 Phantom: Θρήνος για τον 29χρονο συγκυβερνήτη