Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Οι σπάνιες γαίες μπορούν να τροφοδοτήσουν τη στροφή στην πράσινη ενέργεια

Οι σπάνιες γαίες μπορούν να τροφοδοτήσουν τη στροφή στην πράσινη ενέργεια

Μια νέα ερεύνα γεννά ελπίδες για την πολυπόθητη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Σύνταξη: ecozen.gr

0
paul alain hunt na KsSDFyQ unsplash
Διαφήμιση

Μια νέα επιστημονική μελέτη αντικρούει τις ανησυχίες σχετικά με την προσφορά σπάνιων γαιών στον πλανήτη, ενώ οι γεωτρήσεις για την εξόρυξη τους δεν θα επιδεινώσει σημαντικά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο πλανήτης μας διαθέτει αρκετά ορυκτά σπάνιων γαιών και άλλες κρίσιμες πρώτες ύλες για να στραφεί από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Με την ανάγκη παραγωγής περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια, κάποιοι ανησυχούν ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά βασικά ορυκτά για να πραγματοποιηθεί η απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Σχετικά άφθονα τα ορυκτά σπάνιων γαιών

Τα ορυκτά σπάνιων γαιών, που ονομάζονται επίσης στοιχεία σπάνιων γαιών, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σπάνια. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ τα περιγράφει ως «σχετικά άφθονα». Είναι απολύτως αναγκαία για τους ισχυρούς μαγνήτες που είναι απαραίτητοι για τις ανεμογεννήτριες. Υπάρχουν, επίσης σε smartphone, οθόνες υπολογιστών και λαμπτήρες LED.

Αυτή η νέα μελέτη εξετάζει όχι μόνο αυτά τα στοιχεία, αλλά και 17 διαφορετικές πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν ορισμένες εντελώς κοινοί πόροι, , όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί.

Μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε τα υλικά – πολλά από τα οποία δεν εξορύσσονταν συχνά σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν – και 20 διαφορετικές πηγές ενέργειας. Υπολόγισαν τα αποθέματα, καθώς και τη ρύπανση από την εξόρυξη, αν η πράσινη ενέργεια αυξηθεί κατακόρυφα για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα.

Χρειάζονται πολύ περισσότερες εξορύξεις, αλλά υπάρχουν αρκετά ορυκτά για να διατεθούν και οι γεωτρήσεις δεν πρόκειται επιδεινώσουν σημαντικά την αύξηση της θερμοκρασίας, κατέληξε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Joule.

Η απανθρακοποίηση θα είναι μεγάλη και δύσκολη

«Η απανθρακοποίηση θα είναι μεγάλη και δύσκολη, αλλά μπορούμε να την κάνουμε», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Ζικ Χάουσφαδερ, επιστήμονας για το κλίμα στην τεχνολογική εταιρεία Stripe and Berkeley Earth. «Δεν ανησυχώ ότι θα ξεμείνουμε από αυτά τα υλικά», πρόσθεσε.

Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανησυχίας σχετικά με τις πρώτες ύλες για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ωστόσο, έχει να κάνει με τις μπαταρίες και τις μεταφορές, ιδίως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βασίζονται στο λίθιο για τις μπαταρίες. Η παρούσα μελέτη δεν εξετάζει αυτό το θέμα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ο κόσμος θα μεταβεί στην πράσινη ενέργεια. Θα υπάρξουν ελλείψεις σε προμήθειες. Για παράδειγμα, το δυσπρόσιο είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται για μαγνήτες σε ανεμογεννήτριες και μια μεγάλη ώθηση για καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια θα απαιτούσε τρεις φορές περισσότερο δυσπρόσιο από ό,τι παράγεται σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά υπάρχει 12πλάσιο περισσότερο δυσπρόσιο σε αποθέματα από ό,τι θα χρειαζόταν σε αυτή την προσπάθεια μετάβασης σε καθαρή ενέργεια.

Μια άλλη δύσκολη περίπτωση είναι το τελλούριο, το οποίο χρησιμοποιείται σε βιομηχανικά ηλιακά πάρκα, όπου μπορεί να υπάρχουν οριακά περισσότεροι πόροι από αυτούς που θα απαιτούνταν σε μια μεγάλη πράσινη μετάβαση. Αλλά ο Χάουσφαδερ είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα υποκατάστατα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υλικών.

«Υπάρχουν αρκετά υλικά σε απόθεμα. Η ανάλυση είναι στιβαρή και αυτή η μελέτη καταρρίπτει τις ανησυχίες εξάντλησης των ορυκτών», επισήμανε ο Ντανιέλ Ιμπάρα, καθηγητής περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Brown ο οποίος μελετά τις ελλείψεις λιθίου. Ωστόσο, συμπλήρωσε  ότι η παραγωγική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί για ορισμένα «βασικά μέταλλα» και ένα θέμα είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.

Πηγή: AP News

Διαφήμιση