Αρχική Ειδήσεις Ο εθελοντικός τουρισμός στην Ελλάδα

Ο εθελοντικός τουρισμός στην Ελλάδα

0
εθελοντισμός
Εικόνα: UNSPLASH/Joel Muniz
Διαφήμιση

Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη

Εθελοντής είναι το φυσικό πρόσωπο που κατοικεί ή διαμένει στην Ελλάδα και παρέχει εθελοντική απασχόληση σε ατομική βάση ή συλλογικά στο πλαίσιο δράσης ενός Φορέα παροχής εθελοντικής απασχόλησης.

Εθελοντισμός είναι η οικειοθελής δέσμευση του εθελοντή για προσφορά εργασίας και υπηρεσιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου άνευ αμοιβής ή άλλου υλικού ανταλλάγματος, με συνειδητή ανιδιοτέλεια σε οποιαδήποτε κοινωνική ανάγκη.

H Μη Κυβερνητική Οργάνωση (MKO) σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις νόμων νοείται ως ταυτόσημος με τον όρο Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών (O.Κοι.Π.), η οποία είναι μια εθελοντική οργάνωση προσώπων που έχει συσταθεί και λειτουργεί στην Ελλάδα ως σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, με κοινωφελή σκοπό και  είναι ανεξάρτητη από κράτη ή κυβερνήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημόσιους οργανισμούς, τους εμπορικούς, συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς και ενώσεις, τις πολιτικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα.

Ειδικό μητρώο

H δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων και ειδικού μητρώου Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών (O.Κοι.Π.) στο υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται στις προϋποθέσεις παροχής κρατικής χρηματοδότησης των κοινωφελών φορέων και στις προϋποθέσεις παροχής εθελοντικής απασχόλησης, καθώς και στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για δωρεές υπέρ κοινωφελών σκοπών και κοινωφελών φορέων.

Το ειδικό μητρώο επιβάλλει:

  • την καταχώρηση, εγγραφή και χρηματοδότηση των εθελοντικών οργανώσεων που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα ως σωματεία ή αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες με κοινωφελή σκοπό, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης και της λογοδοσίας αυτών και
  • την εθελοντική απασχόληση εντός ή εκτός Ελλάδος που παρέχεται, άνευ οικονομικού ή άλλου υλικού ανταλλάγματος.

Οι εθελοντές είναι το ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, ως μια υγιής δύναμη που με τη δική της ενέργεια θα συμβάλλει στην αλλαγή, οι δε δυνάμεις αυτές δεν είναι λίγες αλλά ολοένα πολλαπλασιάζονται, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως η Περιφέρεια Αττικής ως θεσμός συμμετέχει και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και δραστηριότητες.

Εθελοντισμός είναι η διαρκής πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς και στάσης ζωής που προάγει αξίες και διαμορφώνει συνειδήσεις, με στόχο την κοινωνική αλληλεγγύη με τη δέουσα ενσυναίσθηση με φιλανθρωπία και φιλότιμο στις αλλεπάλληλες μεγάλες κρίσεις που η ελληνική κοινωνία έχει ανταπεξέλθει θετικά.

O Εθελοντισμός όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Πολιτεία και ιδιαίτερα τις υποχρεώσεις της απέναντι στο εθελοντικό κίνημα που καθημερινά γιγαντώνεται και στη χώρα μας γι’ αυτό οι θεσμικές νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να αναγνωρίζουν και να επιβραβεύουν, τους εθελοντές και τις δράσεις τους με ουσιαστική στήριξη του εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα.

νέοι - εθελοντές
Εικόνα: UNSPLASH/Cristi Tohatan

Ο εθελοντισμός στους νέους

Οι νέοι, με την ψυχολογική κούραση που έχουν υποστεί, απομακρυσμένοι από τις αίθουσες των πανεπιστημίων, απομακρύνονται σταδιακά και από κάθε κίνητρο για τη συμμετοχή τους στα δρώμενα της αναγκαστικής εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Έρευνα σε φοιτητές κατέδειξε ότι το 12,18% χρησιμοποίησε κάθε ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας όπως μηνύματα, emails, τηλεφωνήματα για να προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες σε γείτονες και στην κοινότητα διαμονής, το 5,1% συμμετείχε σε διαδικτυακές πλατφόρμες για υπηρεσίες αλληλεγγύης, ενώ το 4,55% ανέλαβε την πρωτοβουλία και ανέπτυξε δράσεις ηλεκτρονικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού.

H Επιστήμη των Πολιτών

H Επιστήμη των Πολιτών λαμβάνει εντυπωσιακές διαστάσεις με την έκρηξη των τεχνολογιών στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης με την ενεργό εθελοντική συμμετοχή στη συλλογή και διαμοιρασμό πολύτιμων δεδομένων για επιστημονική έρευνα η οποία διαχέεται από τα εργαστήρια και στην κοινωνία.

Οι πολίτες προωθούν σε πλατφόρμες διαμοιρασμού δεδομένων επιστημονικών φορέων μέσω διαδικτύου, κοινωνικών δικτύων και έξυπνων εφαρμογών, φωτογραφίες, στοιχεία και πληροφορίες σε ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές μαζικά δεδομένα η συλλογή των οποίων απαιτεί ιλιγγιώδη ποσά για την ανάπτυξη αισθητήριων και έξυπνων συστημάτων. Επίσης, οι πολίτες συμμετέχουν με ερωτήματα στον σχεδιασμό προγραμμάτων χρησιμοποιώντας πειραματικές συσκευές και αισθητήρες για την ολοκλήρωση ερευνητικών προγραμμάτων όπως το οικοσύστημα παρατηρίων των πολιτών Weobserve κυρίως για το περιβάλλον, αλλά και η προστασία – περίθαλψη τραυματισμένων – νεκρών άγριων ζώων όπως η Anima και άγριων πτηνών όπως η Ορνιθολογική Εταιρία.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα iSPEX με την καταγραφή δεδομένων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από εθελοντές πολίτες, καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (EΛKEΘE) που συνεργάζεται με εθελοντές πολίτες που καταγράφουν νεκρά κήτη και τοξικά ξένα είδη, ενώ το WWE δημιούργησε το «πράσινο στα χέρια σου» (Green Spaces).

Περαιτέρω η Επιστήμη των Πολιτών με το crowdsourcing, αξιοποιεί την ευφυΐα των ενεργών πολιτών σε μία κοινωνική πλατφόρμα με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων να μοιράζονται ιστορίες πολιτισμού για βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, μουσεία, συμμετέχοντας διαδραστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και καθιέρωση του εθελοντικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Κ Κουσκούκης

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι:

  • Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός
  • Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής,
  • Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής
  • Πρόεδρος  Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας
  • Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών

www.thermalmedicineacademy.gr – E-mail: konkouskoukis@gmail.com

Διαφήμιση