Αρχική Κόσμος Ο αγώνας των γυναικών για εκπαίδευση στο Αφγανιστάν συνεχίζεται

Ο αγώνας των γυναικών για εκπαίδευση στο Αφγανιστάν συνεχίζεται

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κορίτσια - σχολείο - Αφγανιστάν
Εικόνα: Twitter/UNHCR Afghanistan
Διαφήμιση

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2018, την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Στη φετινή Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης, η UNESCO υπογραμμίζει τη ζοφερή πραγματικότητα ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να αγωνίζονται για το ανθρώπινο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ αποφάσισε να αφιερώσει τη σημερινή μέρα σε κορίτσια και γυναίκες από το Αφγανιστάν υπό το πρίσμα του συνεχιζόμενου αγώνα τους.

Επί του παρόντος, 2,5 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 80 τοις εκατό, Αφγανών κοριτσιών και νεαρών γυναικών σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνουν σχολείο, 1,2 εκατομμύρια εκ των οποίων δεν είχαν πρόσβαση σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστήμια μετά από απόφαση των αρχών.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν πρέπει να απαγορεύει στις γυναίκες και τα κορίτσια να λαμβάνουν εκπαίδευση», είπε η Αζουλέ.

«Η εκπαίδευση είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να γίνει σεβαστό. Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών θα αποκατασταθούν χωρίς καθυστέρηση. Ο πόλεμος κατά των γυναικών πρέπει να σταματήσει».

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης, η UNESCO φιλοξενεί εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, με τη συμβολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Γενικού Διευθυντή της UNESCO.

Η πρώτη συζήτηση θα είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

Θα περιλαμβάνει επίσης την έναρξη της πρώτης δημοσίευσης του δείκτη αναφοράς SDG4 από την Παγκόσμια Έκθεση Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης της UNESCO και το Ινστιτούτο Στατιστικής, που δείχνει πόσο γρήγορα προχωρούν οι χώρες προς τα σημεία αναφοράς του 2030 καθώς υπάρχει έντονη έλλειψη δεδομένων για την εκπαίδευση.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν σήμερα

Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει σε όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες την είσοδο σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστήμια του Αφγανιστάν.

Αυτές οι αποφάσεις των αρχών στο Αφγανιστάν απειλούν να εξαλείψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Από το 2001 έως το 2021, το Αφγανιστάν σημείωσε δεκαπλάσια αύξηση των εγγραφών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης από περίπου 1 εκατομμύριο μαθητές σε περίπου 10 εκατομμύρια, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των κοριτσιών στο δημοτικό σχολείο αυξήθηκε από σχεδόν μηδέν σε 2,5 εκατομμύρια.

Η συμμετοχή των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του Αφγανιστάν αυξήθηκε επίσης σχεδόν 20 φορές, από 5.000 φοιτητές σε πάνω από 100.000.

Και τα ποσοστά αλφαβητισμού για τις γυναίκες σχεδόν διπλασιάστηκαν, από το 17 τοις εκατό των γυναικών που μπορούσαν να διαβάσουν και να γράψουν το 2001 σε σχεδόν 30 τοις εκατό για όλες τις ηλικιακές ομάδες μαζί μέχρι το 2021.

Τι γίνεται για να διατηρηθεί αυτή η πρόοδος το 2023;

Ενώ ο αγώνας συνεχίζεται για τα κορίτσια και τις γυναίκες από το Αφγανιστάν να μπορούν να επιστρέψουν αυτοπροσώπως στα σχολεία, η UNESCO εργάζεται για εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλίσει ότι η πρόοδος της χώρας στην πρόσβαση στην εκπαίδευση δεν θα εξαφανιστεί.

Για να προσεγγίσει εξ αποστάσεως κορίτσια και γυναίκες από το Αφγανιστάν, η UNESCO εργάζεται για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω αφγανικών μέσων ενημέρωσης – ειδικά ραδιόφωνων, τα οποία είναι προσβάσιμα στα σπίτια άνω των δύο τρίτων του πληθυσμού.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός υποστηρίζει επίσης αυτά τα μέσα ενημέρωσης στην παραγωγή περιεχομένου δημοσίου ενδιαφέροντος ευαίσθητου στις συγκρούσεις, ανθρωπιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, με στόχο να προσεγγίσει τουλάχιστον 6 εκατομμύρια Αφγανούς, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα κορίτσια. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη ενός σταθμού υπό την ηγεσία γυναικών που θα παράγει πάνω από 200 ώρες εκπαιδευτικού περιεχομένου ανά μήνα αφιερωμένο σε κορίτσια και γυναίκες.

Επιπλέον, η UNESCO έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ επί τόπου, για να παράσχει υποστήριξη σε μια κοινοτική εκστρατεία αλφαβητισμού που στοχεύει 25.000 νέους και ενήλικες σε αγροτικές περιοχές.

Επίσης, μια εκστρατεία υπεράσπισης της UNESCO για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους νέους και τους ενήλικες, ειδικά τα έφηβα κορίτσια και γυναίκες, έχει φτάσει σε πάνω από 20 εκατομμύρια Αφγανούς.

Με την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης του 2023 αφιερωμένη στις Αφγανές γυναίκες και κορίτσια, η UNESCO και τα κράτη μέλη της έθεσαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών από το Αφγανιστάν στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας.

Διαφήμιση