Αρχική Ελλάδα Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
σεισμοί, σεισμός, σεισμική δόνηση
Διαφήμιση

Νέος σεισμός  μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «ταρακούνησε» πριν από λίγο την Κρήτη.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κρήτης, με το επίκεντρο του σεισμού να εντοπίζεται 33 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 5 χλμ.

Σεισμός Κρήτη 10/01

Σημειώνεται ότι η σεισμική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα είναι σε μεγάλη έξαρση τις τελευταίες ημέρες. Ο αμέσως προηγούμενος σεισμός μεγέθους 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί την Τρίτη (10/01/23) και συγκεκριμένα  στις 10:38, 10 χλμ. νότια της Άρβης

Άλλος ένας  σεισμός  4,2 Ρίχτερ έγινε χθες  Δευτέρα 09/01/23 38 χλμ. στην ίδια περιοχή βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου, σε υποθαλάσσιο χώρο.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε πρόσφατα ότι «στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη σεισμική δραστηριότητα από τις 28 Δεκεμβρίου. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει είναι της τάξεως των 4,4 Ρίχτερ και σήμερα είχαμε τα 4,2 Ρίχτερ. Δεν αποκλείω να υπερβούμε τα 4,4 Ρίχτερ, όμως το ότι βρισκόμαστε σε θαλάσσιο χώρο, περίπου 40 χλμ. μακριά από τις πλησιέστερες πόλεις της Βόρειας Κρήτης δημιουργεί μια απόσταση ασφαλείας».

Την ίδια ώρα, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση σεισμικότητας που εξακολουθεί σε ένα υποθαλάσσιο χαρτογραφημένο ρήγμα, την οποία παρακολουθούν οι επιστήμονες, χωρίς, ωστόσο, αυτή να προκαλεί ανησυχία.

Διαφήμιση