Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης: Αποκλείει πόλεμο με την Τουρκία παρά τις προκλήσεις – Στην Αθήνα...

Μητσοτάκης: Αποκλείει πόλεμο με την Τουρκία παρά τις προκλήσεις – Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
turkey greece flags Τουρκία - Ελλάδα
Photo by Institute of Energy for South-East Europe.
Διαφήμιση

Την ώρα που οι προκλητικές ενέργειες αλλά και κραυγές πολέμου από την γείτονα συνεχίζονται με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN αποκλείει το σενάριο πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας, πολύ περισσότερο όταν σχεδιάζεται επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις 21 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όχι, δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία και παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN και τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακαρία, για να προσθέσει: «Το Καστελόριζο είναι ένα όμορφο νησί και είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν.

Πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν ώριμοι ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου αλλά πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το διεθνές δίκαιο και όταν δεν απειλείς τους γείτονές σου και αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη.

Πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την ακεραιότητα της Τουρκίας ή ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά αν λάβει κανείς υπόψιν του το Κυπριακό; Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή».

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας: Βάση για drone και F-16 αεροδρόμιο στα κατεχόμενα

Παρόλα αυτά, νέες προκλήσεις ήρθαν χθες από την Τουρκία που μετατρέπει αεροδρόμιο στα κατεχόμενα, σε βάση μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά και drones.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η Τουρκία έκανε ένα «ιστορικό βήμα κατά της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου», δημιουργώντας μια νέα βάση η οποία θα λειτουργήσει ως «απάντηση» στις προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η βάση δημιουργείται στα πλαίσια της συμφωνίας Τουρκίας και του ψευδοκράτους, για το αεροδρόμιο Λευκόνοικος (Gecitkale), το οποίο μεταφέρθηκε στη Διοίκηση Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου.

«Αναφέρθηκε επίσης ότι η ανάπτυξη μιας μοίρας F-16 από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στη βάση ενδέχεται να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη το επόμενο διάστημα», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το αεροδρόμιο πέρα από τα F-16 θα στεγάσει και τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ενώ αναμένεται να κατασκευαστούν και υπόστεγα για τα UAV.

Αν η Ελλάδα εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία «η Αθήνα θα επιστρέψει στην λίθινη εποχή»

Παράλληλα, ο Τούρκος καθηγητής διεθνούς δικαίου Μεσούτ Χακί Τζασίν σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση προεξοφλούσε ότι αν η Ελλάδα εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία «η Αθήνα θα επιστρέψει στην λίθινη εποχή», ενώ, αναφερόμενος στους Έλληνες, πρόσθεσε ότι «θα χάσουν όλα τα νησιά που έχουν στην κατοχή τους».

«Το νησί της Κρήτης δεν θα αντέξει ούτε πέντε λεπτά», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα προσπαθήσει να τα βάλει με την Τουρκία «δεν θα μείνει τίποτα όρθιο».

Διαφήμιση