Αρχική Ζώα Καβάλα: Δελφίνι ξεβράστηκε στην παραλία της Νέας Καρβάλης

Καβάλα: Δελφίνι ξεβράστηκε στην παραλία της Νέας Καρβάλης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Δελφίνι - Νέα Καρβάλη
Εικόνα: Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Δελφίνι μήκους περίπου δύο μέτρων έπεσε θύμα του ισχυρού νοτιά που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης στον κόλπο της Καβάλας, με αποτέλεσμα να ξεβραστεί στην παραλία της Νέας Καρβάλης, ανατολικά της Καβάλας.

Το άτυχο θηλαστικό βρήκαν νεκρό ερασιτέχνες αλιείς της περιοχής και ενημέρωσαν αμέσως το λιμεναρχείο και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), που εδρεύει στη Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου.

Δελφίνι - Νέα Καρβάλη
Εικόνα: Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Άρης Χρηστίδης, τεχνολόγος γεωπόνος, εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και υπεύθυνος για τα κητώδη θηλαστικά, που ενημερώθηκε για το περιστατικό, διευκρινίζει ότι πρόκειται για ενήλικο αρσενικό ζωνοδέλφινο, που ξεβράστηκε από τη θάλασσα την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει, τα ζώα αυτά δεν πλησιάζουν τις ακτές και ζουν στην ευρύτερη περιοχή του θαλάσσιου κόλπου της Καβάλας και ειδικότερα πίσω από τη Θάσο.

Συνήθως δεν μπλέκονται σε δίχτυα, γιατί τρέφονται στα βαθιά με θράψαλα και μικρά πελαγικά ψάρια χωρίς οικονομική αξία. Συνεπώς, όπως τονίζει, δεν έχουν λόγο να πάνε σε δίχτυα.

«Θα μπορούσα να αποκλείσω αυτόν τον λόγο θανάτου που είναι συνηθισμένος για άλλα κητώδη», υπογραμμίζει ο κ. Χρηστίδης και συνεχίζει: «Τα θηλαστικά αυτά ζουν σε μεγάλα κοπάδια, που μπορεί να απαριθμούν πάνω από 100 άτομα, μακριά από την ακτή, σε καθαρά (ολιγοτροφικά) νερά και έχουν μια ευαισθησία σε μεταδιδόμενες ασθένειες μεταξύ τους. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος θανάτου. Προφανώς, το άρρωστο ζώο κουράστηκε με τον νοτιά και κατέληξε».

Το πρωί της Πέμπτης, αρμόδια υπηρεσία του δήμου Καβάλας περισυνέλεξε το άτυχο δελφίνι και φρόντισε για την υγειονομική ταφή του.

Σχετικά με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.)

Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) ανήκει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) ο οποίος, εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το Ινστιτούτο εδρεύει στη Νέα Πέραμο Καβάλας και λειτουργεί από το 1995 με κύρια αντικείμενα έρευνας την αλιεία, το υδάτινο περιβάλλον (παράκτια, μεταβατικά και εσωτερικά ύδατα), την αξιοποίηση των αλιευτικών προϊόντων και τις υδατοκαλλιέργειες.

Το εξειδικευμένο ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό του Ινστιτούτου συμμετέχει και υλοποιεί πλήθος ερευνητικών έργων και μελετών, λειτουργεί ως σύμβουλος στην χάραξη της αλιευτικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας, παρέχει υπηρεσίες σε Δημόσιες Υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση πτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και επαγγελματιών του κλάδου αλιείας και υδατοκαλλιεργειών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση