Αρχική Ελλάδα Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ισχυρή σεισμική δόνηση
Διαφήμιση

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Ρόδο.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν έντασης 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο του σεισμού στα 58 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 22 χλμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κρήτη.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Σεισμός - Ρόδο - 25/01

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον σεισμό στη Ρόδο

Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, αλλά ευτυχώς το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου.

«Έχω πληροφορίες ότι έγινε έντονα αισθητός στο νησί και πιθανότατα και σε άλλα σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων» είπε και πρόσθεσε πως εκεί είναι το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μία περιοχή πολύ δραστήρια στο παρελθόν.

«Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και κατά συνέπεια για μας τουλάχιστον τους σεισμολόγους δεν αποτελεί έκπληξη αυτός σημερινός σεισμός» είπε τονίζοντας πως «ευτυχώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτή η εστία».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ζημιές από τον σεισμό.

«Είναι 5,7 με 5,9 δεν έχουμε ακόμα το σίγουρο», είπε ο καθηγητής.

Σχετικά με το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι «είναι στην τάφρο του Στράγωνα, αρκετά μακριά από τη Ρόδο», ενώ αναφορικά με φόβους και ανησυχίες ο καθηγητής δήλωσε ότι «δεν νομίζω να υπάρχει κάτι. Το παρακολουθούμε».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, όπως αναφέρει στο ethnos.gr,  το ρήγμα που βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλο σεισμό, όμως, στην ευρύτερη «γειτονιά» υπάρχουν ρήγματα ιδιαιτέρως ενεργά, τα οποία έχουν προκαλέσεις αρκετές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους πάνω από 6 βαθμούς.

«Η συγκεκριμένη «γειτονιά» βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του ελληνικού τόξου και έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, τόσο επιφανειακούς όσο και σε ενδιάμεσα βάθη. Το ρήγμα που βρίσκεται στο σημείο του σημερινού σεισμού, δεν έχει δώσει παλαιότερα κάποια ισχυρή σεισμική δόνηση. Ελπίζουμε όλοι αυτός να ήταν ο κύριος σεισμός και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο τις επόμενες ώρες», ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής.

Διαφήμιση