Αρχική Επιχειρείν Η Ευρώπη στρέφεται στο shared-economy ως λύση στην ακρίβεια

Η Ευρώπη στρέφεται στο shared-economy ως λύση στην ακρίβεια

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ευρώπη - ακρίβεια
Διαφήμιση

Λειτουργώντας ήδη ένα χρόνο στην ελληνική αγορά – τους πρώτους 6 μήνες πιλοτικά, το MyRoomie εγκαινίασε την λειτουργία του και στην Πολωνία μέσω του MyRoomie.pl.  

Διαβάζοντας νωρίς την στροφή προς το λεγόμενο «shared economy» ως λύση στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, προσφέρει μία λύση στα υψηλά ενοίκια δίνοντας την δυνατότητα εύρεσης συγκατοίκου μέσα από ένα ασφαλές, μοντέρνο και εύκολο στη χρήση περιβάλλον.

H πλατφόρμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών και επενδυτικών funds εξασφαλίζοντας την πρώτη του χρηματοδότηση σε στάδιο early-stage αλλά και αρκετές συζητήσεις και επαφές με VCs όπως Elbridge Capital και Endeavor – μεταξύ άλλων. 

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ελληνική αγορά, πράγματι επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου προς την συγκατοίκηση ως λύση στην ακρίβεια.  

Αναλυτικά, τα στοιχεία της έρευνας έχουν ως εξής:  

Χρόνος διενέργειας: 5-8 Σεπτεμβρίου 

Δείγμα: 1101 ερωτηματολόγια 

Ερωτήσεις

Γνωρίζετε τι είναι το flat sharing; 

80% ναι 

20% όχι 

 

Θα σκεφτόσασταν πότε να συγκατοικήσετε με κάποιον άγνωστο; 

60% ναι 

40% όχι 

 

Αν όχι ποιος θα ήταν ο βασικός λόγος; 

Ασφάλεια/εμπιστοσύνη 98% 

 

Αν ναι ποιος θα ήταν ο βασικός λόγος; 

Ακρίβεια 99% 

 

Αν ναι που θα αναζητούσατε συγκάτοικο; 

9% Google 

14% Facebook pages/groups 

17% Κάποιο application 

60% Στον κύκλο σας 

 

Ποια από τα παρακάτω θα ήταν για εσάς σημαντικά σε μια πλατφόρμα αναζήτησης συγκατοίκου; 

70% Ασφάλεια 

12% Ευχρηστία 

18% Προστασία δεδομένων

 

Σε υψηλό 20ετίας τα ενοίκια στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έρευνες αγοράς σε χώρες της Ευρώπης φάνηκε πως η αύξηση του μέσου κόστους ζωής έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά, ενώ τα ενοίκια είναι σε υψηλό 20ετίας. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες έχουν γίνει αυξήσεις σε μισθούς οι οποίες δεν είναι αντίστοιχες της αύξησης του πληθωρισμού με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν λύσεις όπως αυτή της συγκατοίκησης.

Με βάση το πλάνο που παρουσιάστηκε σε επενδυτική ομάδα, τα επόμενα βήματα της πλατφόρμας είναι η επέκταση στην Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ρουμανία όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις – με προοπτική αξιολόγησης εκ νέου του πλάνου και την προσθήκη περισσότερων χωρών στο πλάνο ανάπτυξης. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες χώρες επιλέχθηκαν στρατηγικά καθώς τα προβλήματα ακρίβειας είναι έντονα και η αγορά real-estate φαίνεται να περνάει κρίση. 

Αναλυτικά, αφενός σχετικά φιλικά φορολογικά καθεστώτα και αφετέρου η δημιουργία μιας νέας γενιάς Digital Nomads (λόγω και της νέας πραγματικότητας της εργασίας εξ αποστάσεως) έχουν καταστήσει τις παραπάνω χώρες -συν την Πολωνία- ως «παραδείσους» πολυεθνικών εταιρειών όπως AT&T, Cisco, IBM, Genpact, Accenture, Cognizant κ.α. οι οποίες με τη σειρά τους προσλαμβάνουν υπαλλήλους από όλη την Ευρώπη (και τον κόσμο) δημιουργώντας ροές από expats οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν τις ανάγκες στέγασης.

Ποσοστό του μέσου μισθού που ξοδεύεται στο ενοίκιο ανά χώρα

 Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Investigate Europe με στοιχεία κυρίως της EUROSTAT μπορεί κάποιος να μελετήσει σε βάθος την αγορά real-estate και την πορεία της, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν γραφήματα, όπως το παρακάτω, το οποίο παρουσιάζει το ποσοστό του μέσου μισθού που ξοδεύεται στο ενοίκιο ανά χώρα.

English Fraction of Europeans wages spent on housing - Ευρώπη
Εικόνα: Eurostat/numbeo.com
Διαφήμιση