Αρχική Πολιτισμός Γλυπτά Παρθενώνα: Συστηματική η προσπάθεια επανένωσή τους

Γλυπτά Παρθενώνα: Συστηματική η προσπάθεια επανένωσή τους

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) - Παρθενώνα
Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και η οικονομία κυριάρχησαν στην καθιερωμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα, αλλά η συστηματική δουλειά που έχει προηγηθεί στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα αποδώσει καρπούς», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι γίνεται συστηματική και αθόρυβη προσπάθεια για να ενεργοποιηθεί ο εθνικός στόχος επανένωσης τους.

«Κινηθήκαμε με μεθοδικότητα και έχουμε να επιδείξουμε σημαντικές επιτυχίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε, πιστεύω, με μεγάλη μεθοδικότητα και έχουμε ήδη να επιδείξουμε κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Επιστροφές πρώτων θραυσμάτων, όπως το “θραύσμα Fagan“, αλλά και θραύσματα τα οποία κατέχει το Βατικανό, επιστρέφουν μόνιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έχουμε ακόμα μία πολύ καλή απόφαση της UNESCO, αλλά το σημαντικότερο, κυρία Πρόεδρε, έχουμε πλέον μία πολύ σημαντική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων που έχουν άποψη για το ζήτημα αυτό, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι πια ανοιχτά επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητά τους και την ιδιαίτερη σημασία για τον παγκόσμιο πολιτισμό», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου.

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και εφόσον ο λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά πιστεύω ότι αυτό τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς “κόκκινες” γραμμές που έχουν θέσει όλες οι κυβερνήσεις, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες να βλέπουμε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στο φυσικό του χώρο, το Μουσείο της Ακρόπολης στη σκιά του ιερού βράχου», τόνισε κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι βρίσκει θετικό το γεγονός ότι η διεθνής κοινή γνώμη συμμερίζεται το δίκιο της χώρας μας και ευχήθηκε να βρεθεί λύση για να επιστρέψουν στον τόπο που ανήκουν.

Θετικά τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ για την οικονομία

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά θετικά τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ για την πορεία οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης,  ότι η κυβέρνηση πορεύεται με σύνεση και το δίκαιο μέρισμα της ανάπτυξης της οικονομίας θα επιστραφεί στους πολίτες.

«Καθώς το 2023 είναι προεκλογική χρονιά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από το πλαίσιο του ψηφισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το ’23 κάτι που συνιστά αναγκαία και ικανή συνθήκη προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Επειδή πολλά θα ακουστούν στην προεκλογική περίοδο, εμείς εξακολουθούμε να πορευόμαστε με τη σύνεση και τη σοβαρότητα που οι καιροί απαιτούν. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουμε τη δυνατότητα από την υπερ – απόδοση της οικονομίας να επιστρέψουμε ένα δίκαιο μέρισμα ανάπτυξης προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», συμπλήρωσε ο κ.  Μητσοτάκης.

Δ. Τσιόδρας για Γλυπτά του Παρθενώνα: Τα περί δανεισμού δεν προκύπτουν από καμία ελληνική θέση

Η Ελλάδα «δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο ιδιοκτησία, νομή, κατοχή των Γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε πρόσφατα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο διευθυντής του γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Τόνισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε μια συζήτηση δύσκολη, που γίνεται σε αυτή την βάση, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα περί δανεισμού δεν προκύπτουν από καμία ελληνική θέση.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι εθνικός στόχος της κυβέρνησης από την αρχή της θητείας της.

«Φτάσαμε να έχουμε κάποια ατού τώρα, όπως η απόφαση της UNESCO το 2021 που μιλάει για επιστροφή και η μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Βρετάνια», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

«Πρόκειται για εθνικό στόχο ο οποίος δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, ωστόσο η κυβέρνηση αγωνίζεται με κάθε τρόπο να τον πετύχει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, δηλώνοντας ότι ο εθνικός στόχος δεν συνδέεται με τις εκλογές.

Μίλησε για ανησυχία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αυτό που εύχεται η πλειονότητα των Ελλήνων ο ΣΥΡΙΖΑ το τρέμει.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Έφυγε” ο πρώην Βασιλιάς των Ελλήνων Κωσταντίνος – Πώς θα γίνει η ταφή
Επόμενο άρθροΦυσικό αέριο: Μειωμένη κατά 19% η εξάρτηση της Ελλάδας από την Ρωσία