Αρχική Ελλάδα Γ. Παπαδόπουλος: «Στην Εύβοια ενεργοποιήθηκαν τρία διαφορετικά ρήγματα»

Γ. Παπαδόπουλος: «Στην Εύβοια ενεργοποιήθηκαν τρία διαφορετικά ρήγματα»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Screenshot 57
Διαφήμιση

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τη σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ που καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Εύβοια, σε απόσταση 85 χλμ. βόρεια των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6 χλμ. δυτικά – βόρειο δυτικά (ΔΒΔ) του Λιμνιώνα Ευβοίας. Είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σεισμός Εύβοια - 04/01/2023

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πρόκειται για νέα εστία, διαφορετική από εκείνη των Ψαχνών, πριν από λίγες ημέρες.

Μετά τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, ακολούθησαν τουλάχιστον 14 μετασεισμοί μέχρι τις 8 το πρωί της Πέμπτης, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3 Ρίχτερ.

Γ. Παπαδόπουλος: Καθησυχαστικός για την Αττική

Για τρεις διαφορετικές εστίες στην Εύβοια -σε Νοτια Εύβοια, Ψαχνά και Λιμνιώνα -που έχουν ενεργοποιηθεί τις τελευταίες 40 ημέρες- μίλησε σήμερα, στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως ακόμα και εάν μεγαλώσουν τα μεγέθη των σεισμών σε οποιαδήποτε εστία στην Εύβοια, η διέγερση ρήγματος στην Αττική, δεν είναι πιθανή, καθώς πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, εξήγησε ότι η Αττική είναι σε απόσταση βολής από την Εύβοια που ναι μεν θα κουνηθεί δυνατότερα, αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, πρόσθεσε επίσης, ότι δεν βλέπει πιθανό το σενάριο για ρήγμα επάνω στην Αττική.

Τέλος, σχολιάζοντας τις διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ των σεισμολόγων, ο κ. Παπαδόπουλος τις απέδωσε σε κάποιους οι οποίοι – όπως είπε – χρησιμοποιούν διπλή ταυτότητα.

Επίσης, νωρίτερα ο κ. Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του ανέφερε πως μία νέα εστία, διαφορετική από εκείνη των Ψαχνών, έχει ενεργοποιηθεί στην Εύβοια και συνέστησε μεγάλη προσοχή.

«Σεισμός στις 22:01 προκαταρκτικού μεγέθους 4,3 (ΕΜSC) στην περιοχή Βλαχιάς κεντρικής Εύβοιας αισθητός και στην Αττική. Σε προηγούμενη ανάρτησή μου είχα επισημάνει ότι εκεί έχουμε ενεργοποίηση νέας εστίας. Μεγάλη προσοχή στην Εύβοια», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Νέα εστία σεισμών στην Εύβοια! Σεισμός μεγέθους 3,4 και μερικοί μικρότεροι έγιναν το ξημέρωμα κοντά στα Βλαχιά στα βορειοανατολικά από τη Μεσσάπια (Ψαχνά). Στα Ψαχνά η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται», είχε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Διαφήμιση