Αρχική Υγεία - Διατροφή Επιστολή Πλεύρη στην επίτροπο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων

Επιστολή Πλεύρη στην επίτροπο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) - φαρμάκων
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Παρέμβαση με κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική για τις ελλείψεις φαρμάκων ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, σήμερα απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Υγείας:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Πλεύρης

Υπουργός Υγείας»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, έγινε επικαιροποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα μας, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων φαρμάκων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιατί η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα προκαλεί ανησυχία;
Επόμενο άρθροΤηλεσκόπιο στον Χολομώντα θα παρακολουθεί την «υγεία» δορυφόρων