Αρχική Ελλάδα Επιμένει η κακοκαιρία – Έντονα φαινόμενα και την Παρασκευή

Επιμένει η κακοκαιρία – Έντονα φαινόμενα και την Παρασκευή

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) - φαινόμενα
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα, με τα έντονα φαινόμενα κινούνται προς τα Δωδεκάνησα.

Νωρίτερα, σημαντικές βροχοπτώσεις, αλλά και καταιγίδες καταγράφηκαν στην Αττική, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 16:40 καταγράφηκε στα Βίλια και ήταν ίσο με 68 χιλιοστά. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή του αθροιστικού υετού καθώς και οι σταθμοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη έως τις 16:40 της Πέμπτης 26/01.

202301261640 attica rain 1 - Meteo
Εικόνα: Meteo

Διαβάστε επίσης: Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες

Απεικόνιση της κακοκαιρίας το μεσημέρι της Πέμπτης 26/01

Τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 26/01 τοπικά έντονα φαινόμενα εκδηλώθηκαν κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στις Σποράδες. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στο μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στις Κροκεές Λακωνίας και είναι ίσο με 146 χιλιοστά. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 13:30.

Rains Top Jan26 m - Meteo
Εικόνα: Meteo

Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική για την Αττική

Συνολικά 394 κλήσεις έχει λάβει από την Τετάρτη το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Οι κλήσεις, αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας προς ασφαλή σημεία.

Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στην Αττική όπου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 204 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, μεταφορές ατόμων κυρίως οδηγών προς ασφαλή σημεία.

Ακόμη, 100 κλήσεις δέχθηκαν στη Ζάκυνθο, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινόμενων.

Συνολικά σήμερα, όπως είπε, έχουν εκδοθεί από το πρωί 5 προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους Αττικής, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας, Παξών , Βορειανατολικού Αιγαίου, της Θάσου καθώς και προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα έως και την Παρασκευή ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο το πρωί στα Δωδεκάνησα. Για το λόγο αυτό αναμένεται να εκδοθεί ένα ακόμη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των νησιών αυτών.

«Σε όλα τα μηνύματα από το 112 απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινόμενων. Ανάλογα με την ενημέρωση από την ΕΜΥ θα αξιολογηθεί εκ νέου η πορεία της κακοκαιρίας. Όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες πέραν των οδηγιών του 112. Παρακαλούμε πολύ παραμείνετε πολύ προσεκτικοί. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες αν βρίσκεστε στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα φαινόμενα. Λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Τονίζουμε ότι για οποιαδήποτε μετακίνησή μας είναι σημαντικό να είμαστε και να παραμένουμε ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας αλλά και της βατότητας του οδικού δικτύου», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος

Σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του παλαιού ιππόδρομου, στο ρεύμα προς Πειραιά, λόγω απάντλησης υδάτων προχώρησε η Αστυνομία.

Παράλληλα λόγω της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο γεφυράκι «Αρίωνα», στα Σπάτα, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακολουθήστε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση