Αρχική Special Topics «Έκρηξη» ψηφιακών επιθέσεων την περίοδο των εορτών

«Έκρηξη» ψηφιακών επιθέσεων την περίοδο των εορτών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
υπολογιστής - κάρτα - υποκλοπή - κυβερνοεγκληματίες - εγκληματίες κυβερνοχώρου
Εικόνα: UNSPLASH/rupixen.com
Διαφήμιση

Η τεράστια αύξηση της online αγοραστικής κίνησης την περίοδο των γιορτών δίνει την ευκαιρία στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εντείνουν τις κακόβουλες ενέργειες στο διαδίκτυο, με επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος, ransomware, ακόμη και τη ρίψη κακόβουλου λογισμικού σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φρενήρους περιόδου αγορών για τα τέλεια ή χριστουγεννιάτικα δώρα της τελευταίας στιγμής, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν την τιμητική τους, όπως αναφέρει το ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με την Check Point Software, κατά την Prime Day της Amazon, για παράδειγμα, οι επιθέσεις που σχετίζονται με την αμερικανική εταιρεία αυξήθηκαν κατά 37% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Ιουνίου.

Οι στρατηγικές κυμαίνονται από τη δημιουργία ιστοσελίδων, που προσομοιώνουν εκείνες μιας άλλης εταιρείας, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, έως επιθέσεις ransomware. Σύμφωνα με την έκθεση Brand Phishing της Check Point Software για το 3ο τρίμηνο του 2022, το phishing είναι, επίσης, σημαντικός παίκτης στις απάτες στο Διαδίκτυο.

online αγορές - Amazon
Εικόνα: UNSPLASH/Marques Thomas

Και το τελευταίο τρίμηνο, η DHL, η εταιρεία παράδοσης δεμάτων, ήταν το brand που υπέστη τις περισσότερες προσπάθειες πλαστοπροσωπίας από τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Συμβουλές για ασφαλείς αγορές

Σε μια εποχή, που το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ισχυρότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με μηνύματα και ανάλογες προσκλήσεις για εκπληκτικές προσφορές.

Προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα, η Check Point Software παρέχει εδώ μερικές συμβουλές για μια ασφαλή εμπειρία αγορών:

  • Αγοράζετε πάντα από μια αυθεντική και αξιόπιστη πηγή: πάντα να αναζητάτε τον σύνδεσμο στη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιείτε, ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που σας αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματος κειμένου, καθώς είναι δυνητικά επικίνδυνοι επειδή πολλοί εγκληματίες στον κυβερνοχώρο προσπαθούν να ψαρέψουν μέσω αυτών των καναλιών.
  • Να γνωρίζετε τα domains: οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο θα προσπαθούν πάντα να κάνουν τα domains που δημιουργούν για τις σελίδες που μιμούνται να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με το πρωτότυπο, αλλά θα έχουν πάντα κάποια ορθογραφικά λάθη ή το όνομα θα είναι λάθος, οπότε δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιες λεπτομέρειες, θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα.
  • Οι προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές θα είναι πάντα πολύ καλές για να είναι αληθινές: εάν μια προσφορά είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι πιθανώς απάτη, ακόμη περισσότερο αυτήν τη χρονική περίοδο που συνήθως δεν υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις. Μην παρασύρεστε από εκπληκτικά χαμηλές τιμές.
  • Πάντα να ψάχνετε για την κλειδαριά: οι ασφαλείς ιστότοποι στο Διαδίκτυο έχουν τα γράμματα HTTPS στην αρχή του domain, σε αντίθεση με εκείνους που δεν είναι, οι οποίοι έχουν HTTP χωρίς τα τελικά “s”. Οι ιστότοποι HTTPS είναι εκείνοι που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
  • Έχετε λύσεις ασφαλείας τελικού σημείου: είναι απαραίτητο να τις έχετε για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο καθώς και για ιστότοπους όταν περιηγούμαστε στο Διαδίκτυο, καθώς μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτού του κακόβουλου λογισμικού στον υπόλοιπο εξοπλισμό ή υπολογιστές.
  • Να είστε πάντα σε επιφυλακή για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επαναφοράς κωδικού πρόσβασης: οι εταιρείες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης σας εκτός εάν το έχετε ζητήσει μόνοι σας.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο μυστικό για καλή υγεία και μακροζωία
Επόμενο άρθροΣτο «φουλ» οι τουριστικές μηχανές τις γιορτές – Πώς κινήθηκαν οι ταξιδιώτες