Αρχική Κόσμος Εισβολή στην Ουκρανία: «Η Ρωσία πολεμά τώρα το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»

Εισβολή στην Ουκρανία: «Η Ρωσία πολεμά τώρα το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία
Διαφήμιση

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μάχεται τώρα κατά της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην Ουκρανία και ότι η Δύση προσπαθεί να διαλύσει τη Ρωσία και εν τέλει να την εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, είναι μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και πάνω από όλα των ΗΠΑ και της Βρετανίας», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ.

«Τα σχέδια των Δυτικών είναι να συνεχίσουν να διαλύουν τη Ρωσία και τελικά απλά να την σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου», συμπλήρωσε ο Πατρούσεφ.

ΕΕ και ΝΑΤΟ θα παρέχουν στην Ουκρανία όλα τα στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστεί το έδαφος της

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν σήμερα να παράσχουν στην Ουκρανία όλα τα στρατιωτικά μέσα που είναι απαραίτητα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, τόνισαν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Από την αρχή του πολέμου έχουμε προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να παράσχουν στη χώρα, νέου τύπου αρματαγωγά και άλλου τύπου στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις για το τι είδους νέα όπλα μπορούν να παρασχεθούν, στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ.

«Σχεδιάζονται συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους Ουκρανούς για να δούμε τι είδους όπλα χρειάζονται και ποιος από τους συμμάχους μπορεί να τα παράσχει», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε, δε, ότι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η Ουκρανία δεν υπερασπίζεται μόνο το έδαφός της, αλλά τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι ήταν οι πρώτοι που προμήθευσαν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της, παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό σε μια χώρα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη (European Peace Facility). H βοήθεια αυτή σήμερα έχει ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ, πέραν της μαζικής στρατιωτικής βοήθειας που δίνουν διμερώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Ουκρανία, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η στάση της Βρετανίας

Η Βρετανία δεν έχει ακόμα λάβει τελική απόφαση για το εάν θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία για πρώτη φορά για να βοηθήσει τη χώρα να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συντονίζει τη στήριξή της με συμμάχους, αφού η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με τεθωρακισμένα άρματα.

«Δεν έχουμε λάβει τελικές αποφάσεις για την προμήθεια τεθωρακισμένων σε αυτή τη φάση…Έως ότου ληφθούν αποφάσεις για αυτού του είδους τα πράγματα, δεν σχολιάζουμε εικασίες για το εάν μπορεί να αποσταλεί ή όχι επιπλέον εξοπλισμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους Ουκρανούς ομολόγους μας για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορούμε να προσφέρουμε. Και αυτό γίνεται από κοινού με τους συμμάχους μας», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διαφήμιση