Αρχική Διάστημα Εγκαινιάστηκε η πρώτη διαστημική βάση της ΕΕ στη Σουηδία

Εγκαινιάστηκε η πρώτη διαστημική βάση της ΕΕ στη Σουηδία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
διαστημική βάση Esrange Σουηδία - εγκαίνια
Εικόνα: Twitter/Ursula von der Leyen
Διαφήμιση

To πρώτο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων της ηπειρωτικής Ευρώπης εγκαινιάστηκε σήμερα στη Σουηδία από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και τον Βασιλιά Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύο της Σουηδίας.

Η διαστημική βάση Esrange θα προσφέρει μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πύλη προς το διάστημα, η οποία συμπληρώνει και ενισχύει τις σημερινές ευρωπαϊκές δυνατότητες στη Γαλλική Γουιάνα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση για ευρωπαϊκή διαστημική στρατηγική για την ασφάλεια και την άμυνα με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των διαστημικών υποδομών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε ότι η παρούσα γεωπολιτική κατάσταση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι για την ΕΕ να έχει πρόσβαση στο διάστημα.

«Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιταχύνουμε το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα», είπε η φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε:

«Η Ευρώπη έχει εδραιωθεί στο διάστημα και θα παραμείνει».

Η τοποθεσία είναι μια επέκταση του Διαστημικού Κέντρου Esrange στην Αρκτική της Σουηδίας, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη Κίρουνα.

Περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στην τοποθεσία, η οποία αναμένεται να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα του διαστημικού κόμβου της Ευρώπης στο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα.

Θα παρέχει επίσης δυνατότητες εκτόξευσης σε μια εποχή που η συνεργασία με τη Ρωσία και την τοποθεσία εκτόξευσης του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν έχει περιοριστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης του Esrange, η Swedish Space Corporation (SSC), σκοπεύει να εκτοξεύσει τον πρώτο του δορυφόρο από την τοποθεσία Κουρούτο πρώτο τρίμηνο του 2024», δήλωσε εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων την Παρασκευή.

Αυτό θα έκανε τη Σουηδία την πρώτη χώρα στην ηπειρωτική Ευρώπη, εξαιρουμένης της Ρωσίας, που θα στείλει δορυφόρο από το έδαφός της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ και AFP

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛ. Μενδώνη: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών
Επόμενο άρθροΊδρυση ατομικής επιχείρησης τώρα και από το κινητό μέσω gov.gr