Αρχική Ενέργεια Χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα από τον μέσο όρο της ΕΕ

Χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα από τον μέσο όρο της ΕΕ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ενέργεια - τιμές ενέργειας
Διαφήμιση

Χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές για ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ενώ λόγω του ζεστού χειμώνα, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη γνωρίζουν υψηλή πληρότητα.

Όσον αφορά τις τιμές, χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ ήταν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης.

Την έρευνα διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.

Συγκεκριμένα, η τελική τιμή στην Ελλάδα είναι 30,33 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 31,74 σεντς που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Με τα δεδομένα αυτά η Αθήνα (η έρευνα εξετάζει τις πρωτεύουσες των χωρών) κατατάσσεται στην 15η θέση μεταξύ των «27». Ακριβότερη πόλη είναι οι Βρυξέλλες με 54,44 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο η τιμή στη χώρα μας σημείωσε υποχώρηση 1%, ενώ πτωτικά κινήθηκε συνολικά ο δείκτης τιμών του ηλεκτρικού στην Ευρώπη.

Κάτω από τον μέσο όρο και οι τιμές φυσικού αερίου στην Αθήνα

Στο φυσικό αέριο, το οικιακό τιμολόγιο στην Αθήνα διαμορφώνεται επίσης χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (13,33 σεντς έναντι 15,09). Παρόλα αυτά, σε σχέση με τον Νοέμβριο η τιμή στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 10%. Ακριβότερη πρωτεύουσα είναι η Στοκχόλμη με 30,02 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στο 90,64% η πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία

Στο 90,64% βρισκόταν χθες η πληρότητα των γερμανικών δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου, καταγράφοντας αυξητική τάση για 13η συνεχή ημέρα, έπειτα από πτώση εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης αποθήκευσης GIE, οι γερμανικές δεξαμενές είναι πλήρεις κατά 90,64%, 16 μονάδες περισσότερο από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και στην προσπάθεια εξοικονόμησης που καταβάλλεται από οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών.

Το αέριο που είναι σήμερα αποθηκευμένο θα αρκούσε για 57 ημέρες κανονικής κατανάλωσης, διευκρινίζεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων. Ο στόχος πάντως που έχει θέσει η κυβέρνηση προβλέπει την 1η Φεβρουαρίου η πληρότητα να ανέρχεται τουλάχιστον στο 40%.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία προμηθεύεται μέσω αγωγών φυσικό αέριο κυρίως από τη Νορβηγία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία και ο πρώτος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση