Αρχική Special Topics Ανησυχία για την τρομακτική αύξηση δολοφονιών δημοσιογράφων

Ανησυχία για την τρομακτική αύξηση δολοφονιών δημοσιογράφων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
δημοσιογράφοι - κάμερα - δημοσιογράφων
Εικόνα: UNSPLASH/Matt C
Διαφήμιση

Ραγδαία αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ καταγράφει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), η οποία δημοσίευσε τον ετήσιο θλιβερό κατάλογο προειδοποιώντας για την επιστροφή μιας περιόδου «ελεύθερης στοχοποίησης» των επαγγελματιών ΜΜΕ.

Η ΔΟΔ έχει καταγράψει 68 δολοφονίες δημοσιογράφων και εργαζόμενων ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του 2022, έναντι 47 το 2021 και τα τελευταία χρόνια καταγραφόταν πτώση του αριθμού των δολοφονιών.

Υπήρξαν, επίσης, 11 θάνατοι που σχετίζονταν με ατυχήματα και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων και εργαζομένων ΜΜΕ που απεβίωσαν ενώ έκαναν ρεπορτάζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ.

«Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέλος στην κρίση της ασφάλειας στη δημοσιογραφία, αντιθέτως, αντιπροσωπεύουν πραγματική απειλή για την επιστροφή μιας περιόδου ανεξέλεγκτης στοχοποίησης των επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης σε πολλά μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, Anthony Bellanger.

Στην Ουκρανία οι περισσότερες απώλειες δημοσιογράφων

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώθηκαν 12 απώλειες επαγγελματιών ΜΜΕ, ο υψηλότερος αριθμός εκ των 21 χωρών όπου έχουν καταγραφεί θανατηφόρα περιστατικά. Στην αύξηση των δολοφονιών συνέβαλαν επίσης με 11 και 7 περιστατικά αντιστοίχως, η κυριαρχία του τρόμου των εγκληματικών οργανώσεων στο Μεξικό, καθώς και η κατάλυση του νόμου και της τάξης στην Αϊτή.

Οι δημοσιογράφοι στην Κολομβία αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα βίας, το οποίο απειλεί να καταστήσει τη χώρα ζώνη δολοφονίας δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ για άλλη μια φορά, καταστρέφοντας τις προοπτικές για ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης μετά τις πολιτικές διευθετήσεις για τον τερματισμό των δεκαετιών αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η νέα ηγεσία στις Φιλιππίνες δεν ανέκοψε τις θανατηφόρες επιθέσεις σε δημοσιογράφους, με τέσσερις δολοφονίες τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του Ferdinand “Bongbong” Romualdez Marcos Jr, ενώ πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης στο Πακιστάν.

Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος

Η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος είδαν τις δολοφονίες επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης να αυξάνονται από τρεις πέρυσι σε πέντε, συμπεριλαμβανομένου και του θανάσιμου πυροβολισμού που δέχθηκε, μέρα μεσημέρι, η πολύπειρη δημοσιογράφος του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh.

Τέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Τσαντ και τη Σομαλία, που σημαίνει ότι η Αφρική κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων μεταξύ των πέντε περιοχών της Λίστας Δολοφονηθέντων της ΔΟΔ. Χαμηλότερα στη λίστα η Αμερική (30), η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (16), η Ευρώπη (13) και η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος (5).

Η ΔΟΔ ανανεώνει την έκκληση της για μεγαλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία αντιμετώπισης των απειλών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων θέτει σε κίνδυνο, ενδεχομένως, τη δημοκρατική κυριαρχία, η οποία απειλείται χωρίς τη συμβολή της δημοσιογραφίας στην ενημέρωση του κοινού για θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

Δράση για την υπεράσπιση της δημοσιογραφίας ζητά η ΔΟΔ

«Η αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι μια σοβαρή αιτία ανησυχίας και ένα ακόμη καμπανάκι προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση της δημοσιογραφίας, ενός από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ. Anthony Bellanger.

«Εάν δεν προβούμε σε ενέργειες, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ενθαρρύνουμε εκείνους που επιδιώκουν να καταστείλουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών και να υπονομεύσουν την δυνατότητα των λαών να απαιτούν από τους ηγέτες τους να λογοδοτούν. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν εξουσία και επιρροή δεν στέκονται εμπόδιο προς μια κοινωνία ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς».

Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δράσης και πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά δημοσιογράφων, η ΔΟΔ ζητά μια Διεθνή Σύμβαση  των Ηνωμένων Εθνών, αφιερωμένη στην προστασία των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης.

Ακολουθεί  η λίστα της ΔΟΔ με τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν το 2022.

Για 86 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν κάνει λόγο η Unesco

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά 50% το 2022, καθώς 86 σκοτώθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο, περίπου «ένας κάθε τέσσερις ημέρες», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unesco.

Η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ που εδρεύει στο Παρίσι έκανε λόγο για «αντιστροφή της θετικής τάσης» των τελευταίων ετών, όταν οι δολοφονίες μειώθηκαν κατά μέσο όρο σε 58 μεταξύ του 2019 και του 2021, συγκριτικά με 99 το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η σημαντική αύξηση στον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2022 είναι ανησυχητική», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ. «Οι αρχές πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να δώσουν τέλος σε αυτά τα εγκλήματα και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες τους καταδικάζονται».

Από τους 86 δημοσιογράφους που χάθηκαν πέρυσι –συγκριτικά με 55 το 2021– οι 19 ήταν στο Μεξικό, οι 10 στην Ουκρανία και οι 9 στην Αϊτή, οι τρεις χώρες με τους περισσότερους θανάτους για αυτό το επάγγελμα, σύμφωνα με την Unesco.

Περίπου οι μισοί εξ αυτών «δεν σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους: βρίσκονται σε ταξίδι, στην κατοικία τους, σε χώρους στάθμευσης ή σε άλλους δημόσιους χώρους όταν έγιναν στόχος», σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού.

Διαφήμιση